Denník N

Poisťovňa Novis pre pochybenia prišla o licenciu a pôjde do likvidácie. Čo to znamená pre klientov

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Aktualizované 7. júna o 8.25 h o vyjadrenie poisťovne Novis.

  • NBS odobrala poisťovni Novis licenciu pre opakované pochybenia, najvážnejší je nedostatočný kapitál, ktorým by mala kryť svoje záväzky.
  • Poisťovňa dostávala pokuty aj v minulosti, sankcie však podľa centrálnej banky neviedli k náprave.
  • Klientov bude kontaktovať likvidátor, dovtedy im poistky fungujú podľa dohodnutých zmlúv.

Medzinárodná poisťovňa Novis so sídlom na Slovensku prišla o licenciu. Národná banka Slovenska (NBS) jej ju odobrala a pošle firmu do likvidácie. Hlavným dôvodom je nedostatok vlastných zdrojov, ktoré poisťovňa potrebuje na krytie svojich záväzkov.

Novis, ktorá sa zameriavala prevažne na investičné životné poistky, dostávala od NBS pokuty v minulosti opakovane. Odobratie licencie je však najprísnejší trest, ktorý môže centrálna banka uložiť. Novis je pritom jediná firma, ktorej NBS doteraz vydala poistnú licenciu umožňujúcu podnikať aj v zahraničí.

Najviac poistiek uzavrela na talianskom trhu, tvorili takmer 90 percent jej kontraktov. Druhým najvýznamnejším bol islandský trh a až s veľkým odstupom nasledovalo Nemecko. Domáci slovenský trh bol štvrtý najvýznamnejší.

NBS odobrala Novisu licenciu už 1. júna, no od 5. júna je rozhodnutie právoplatné. Od tohto týždňa tak musí Novis končiť na všetkých trhoch. NBS požiada súd o jej zrušenie a začatie likvidácie.

Poisťovňa Novis sa chce pre rozhodnutie NBS obrátiť na súd so žiadosťou o odklad účinnosti. Tvrdí, že NBS urobila pri posudzovaní veľa chýb a nesprávne počítala ukazovatele týkajúce sa potrebného kapitálu. „Pre existujúcich klientov sa nič nemení, naďalej majú platné dohodnuté poistné krytie, ako aj povinnosť platiť poistné,“ pripomína.  Celé vyjadrenie poisťovne je na konci textu.

Čo to znamená pre klientov

Podľa NBS odobratie povolenia nemá vplyv na trvanie existujúcich poistných zmlúv. Do začatia likvidácie majú klienti poistné krytie, nárok na vyplatenie poistného plnenia a ostatné nároky vyplývajúce z poistných zmlúv.

Kým nebude poisťovňa v likvidácii, poistné udalosti sa riešia

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie