Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Nedôvera k Rusku celosvetovo vzrástla. Aj na Slovensku

Foto - tasr/ap
Foto – tasr/ap

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je bývalý minister financií

Minulý týždeň som vo svojom pravidelnom článku v denníku Sme písal o tom, že podľa nového prieskumu Globsecu sme sa v nelichotivom rebríčku dôvery obyvateľov v klamstvá kremeľskej propagandy o zodpovednosti za vojnu na Ukrajine prepracovali z vlaňajšieho druhého miesta v rámci EÚ (za Bulharskom) na tohtoročnú hanebnú a zahanbujúcu „líderskú“ pozíciu.

Rozprával som sa o tom v priebehu minulého týždňa na Globsecu, ale aj inde, s viacerými ľuďmi a všetci bez výnimky boli z tohto vývoja zdesení alebo minimálne silno znepokojení. Preto sa mi trochu uľavilo, keď som narazil na iný, tentoraz globálny prieskum o dôveryhodnosti Ruska, kde to s nami síce tiež nevyzerá najlepšie, ale zďaleka nie tak zle ako v prieskume Globsecu. Najskôr si však preberme celkové výsledky, na záver sa vrátim znovu k nášmu regiónu a Slovensku.

Jedna z vecí, ktorá znepokojuje všetkých ľudí uvedomujúcich si zločinnosť ruskej agresie proti Ukrajine a všetky jej škody a riziká, je nedostatočné odmietnutie tejto agresie zo strany krajín globálneho Juhu, alebo často aj (väčšinou) nepriama podpora Ruska zo strany krajín, ako je Čína, India alebo Turecko. Nepriama podpora v tom zmysle, že sa nielenže nepripojili k sankciám, ktoré Západ na Rusko uvalil, ale často pomáhajú tieto sankcie Rusku obchádzať. Výraznú pomoc poskytujú Rusku tým, že od neho odoberajú plyn a najmä ropu a navyše mu čiastočne nahrádzajú aj výpadok exportu do krajín Západu.

Celkovo prevláda dojem, že politici krajín tretieho sveta, teda globálneho Juhu, tak robia najmä preto, že Rusku sa napriek vojne darí udržiavať si dobrý imidž medzi obyvateľmi týchto krajín, a to najmä preto, že sa pasujú za hlavných nepriateľov a oponentov USA a Západu celkovo, pričom imidž Západu (a najmä USA) už dlhodobo nie je v rozvojovom svete ideálny.

O to zaujímavejšie je pozrieť sa na výsledky celosvetového prieskumu, ktoré za roky 2021 (teda pred vojnou Ruska proti Ukrajine) a 2022 (teda vo vojnovom roku) uskutočnil Gallupov ústav a ktoré sa týkajú imidžu Ruska v 137 krajinách sveta.

Výsledky nie sú pre Rusko až také povzbudivé, ako by sa mohlo zdať zo všeobecného vnímania postojov globálneho Juhu k Rusku a jeho vojne proti Ukrajine.

Celosvetovo sa vnímanie Ruska výrazne zhoršilo, a to zďaleka nielen vo vyspelých krajinách Západu.

Kým v roku 2021 bol

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie