Denník N

Graf dňa: Na Slovákov naplno doľahla inflácia, spotreba domácností poklesla prvýkrát za dva roky

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Spotreba slovenských domácností v prvom štvrťroku klesla medziročne o dve percentá, podľa ekonómov to naznačuje, že už vyčerpali pandemické úspory.
  • Reálne mzdy sa zrejme znížia aj v tomto roku, a tak bude slovenský ekonomický rast závisieť od schopnosti vyčerpať eurofondy.

Vysoká inflácia sa začiatkom roka premietla do prvého poklesu spotreby domácností za dva roky. Kým platy nedobehnú infláciu, domácnosti budú ďalej ťahať nadol aj celú ekonomiku. Zvyšuje sa tým jej závislosť od peňazí z Európskej únie, hovoria ekonómovia.

Spotreba slovenských domácností sa v prvom kvartáli medziročne prepadla o 2,1 percenta, ukazuje Graf dňa z utorkových údajov štatistického úradu o štruktúre hrubého domáceho produktu (HDP). Prepad bol menší ako v ostatných krajinách Vyšehradskej štvorky na čele s Českom, kde minulý rok

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Inflácia

Ekonomika

Teraz najčítanejšie