Denník N

Riaditeľ Forai, ktorý skončil pre zmluvy s tetou Ankou, zostal v poisťovni ako radový referent

Bývalý šéf Všeobecnej zdravotnej Marcel Forai stále v poisťovni pracuje. Foto – TASR
Bývalý šéf Všeobecnej zdravotnej Marcel Forai stále v poisťovni pracuje. Foto – TASR

Bývalý riaditeľ štátnej Všeobecnej zdravotnej Marcel Forai z poisťovne neodišiel, stále v nej je zamestnaný.

Koncom septembra minulého roka odišiel z vedenia štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne jej riaditeľ a predseda predstavenstva Marcel Forai. Dôvodom bolo, že uzatváral viacero zmlúv celkovo za milióny eur so svojou 77-ročnou tetou Annou Sučkovou.

Aj keď Forai už najväčšiu poisťovňu nevedie, stále v nej pracuje. Denníku N to potvrdila Všeobecná zdravotná poisťovňa. Vysvetľuje to tým, že Foraiovým odchodom z funkcie riaditeľa mu nezanikol pracovný pomer. „Pán Forai je naďalej zamestnancom Všeobecnej zdravotnej poisťovne,“ povedala hovorkyňa Petra Balážová.

V poisťovni pracuje ako samostatný referent na pozícii metodik – analytik. „Tomu zodpovedá aj jeho platové ohodnotenie,“ dodala hovorkyňa. Koľko Forai dnes zarába, však nezverejnila. Nie je verejný funkcionár a platy svojich zamestnancov nezverejňujú. Ide o pozíciu, kde sa zarába viac ako 1200 eur v hrubom.

Ministerstvo nič nehovorí

Ministerstvo zdravotníctva na otázky, či je v poriadku, že Forai stále pracuje v poisťovni, neodpovedalo. Odkázalo nás na poisťovňu, keďže ide o personálnu otázku. Neodpovedali ani na to, či sa neobávajú, že by jeho pôsobenie v poisťovni mohlo ovplyvniť vyšetrovanie, či boli zmluvy pre jeho tetu výhodnejšie.

„Myslím si, že nie je v poriadku, keď človek s takýmto zásadným manažérskym a etickým zlyhaním zostane pôsobiť v tej inštitúcii. Tá kauza ukázala, že to nie je človek, ktorému možno dôverovať pri spravovaní verejných prostriedkov,“ hovorí Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Postup Všeobecnej zdravotnej mal byť podľa nej ráznejší.

Neobáva sa však toho, že keď zostal vo Všeobecnej, mohol by ovplyvniť vyšetrovanie zmlúv s jeho tetou. „Kauza a jeho prepojenia skôr naznačujú, že má vysoké mocenské krytie a to je dôvod, prečo z nej neodišiel,“ dodala.

Preto podľa nej pôjdu aj kauzy do stratena. Navonok to tak podľa nej pôsobí, že poisťovňa urobila len nevyhnutné gesto voči verejnosti, aby zastavili medializáciu.

Šéf Transparency International Gabriel Šipoš v tom, že Forai ostal v poisťovni, problém nevidí. „Ak je tam neformálne stále šéf, čo si tiež viem predstaviť, to by bolo zlé. Ale ak ho preradili na pozíciu referenta, kde nerozhoduje o tendroch a zmluvách, je to primerané.“

Ak by ho obvinili, bola by to iná situácia. Zatiaľ ho však nik neobvinil, vyšetrovanie Najvyššieho kontrolného úradu či Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou stále prebieha.

Riziko ovplyvňovania tam podľa neho je, ale záleží na tom, aké postavenie v poisťovni stále má a k akým informáciám má prístup. K vyšetrovaniu je však celkovo skeptický, ani nie preto, že Forai ostal v poisťovni, ale skôr vzhľadom na prepojenia a vzťahy v zdravotníctve. „Je enormne ťažké vôbec niečo vyšetriť, lebo skoro každý má niečo na rováši,“ dodal.

Teta Anka

Forai odstúpil z postu riaditeľa poisťovne kvôli tomu, že podpisoval aj zmluvy so svojou tetou Annou Sučkovou. Tá pôsobí vo viacerých firmách.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa počas obdobia, keď bol Forai na jej čele, podpísala viaceré dodatky s firmami, kde Sučková figurovala alebo ktoré boli na ňu napojené. Poisťovňa uzavrela zmluvy s Foraiovou tetou za zhruba 14 miliónov eur.

O prepojeniach Foraia a Sučkovej písali Denník N a Transparency International v máji minulého roku.

Forai odstúpil, hoci hovoril, že jeho teta nemala iné podmienky ako ďalšie firmy, ktoré podnikajú v zdravotníctve. Necítil sa byť ani v konflikte záujmov zato, že niektoré dodatky podpisoval s tetou priamo on.

Zastal sa ho aj minister zdravotníctva Viliam Čislák, ktorý povedal, že ak sa nepotvrdia obvinenia, že zmluvy boli pre poisťovňu nevýhodné, Foraia opäť vymenuje do funkcie. O riaditeľovi totiž rozhoduje ministerstvo zdravotníctvo.

Vyplatil si vysoké odmeny

Forai, rovnako ako ostatní členovia predstavenstva, dostával niekoľkotisícové odmeny. Okrem ročného platu, ktorý bol 50- až 60-tisíc eur, dostával Forai, podobne ako iní členovia predstavenstva, peniaze aj za to, že pôsobil v predstavenstve.

Vo Foraiovom prípade to bolo v roku 2014 vyše 3700 eur mesačne. U Miroslava Vaďuru, ktorý Foraia vo funkcii nahradil, to bolo za rok 2014 vyše 2800 eur mesačne ako odmena za to, že patrí do predstavenstva štátnej poisťovne.

Forai tak najmä vďaka odmenám, ktoré dostával každý mesiac k platu, zarábal viac ako premiér. Vlani dostal napríklad ročnú odmenu 22-tisíc eur. Ročne zarobil aj s ďalšími členmi predstavenstva viac ako stotisíc eur.

Tykal si s Paškom, nevysvetlil luxus

Forai viedol štátnu poisťovňu viac ako tri roky. V rozhovore tesne po nástupe povedal, že si tyká s Pavlom Paškom, bývalým predsedom parlamentu, ktorý musel odstúpiť pre kauzu CT. Paška sa priatelí aj s terajším riaditeľom Všeobecnej, Miroslavom Vaďurom. Priznal to TV Markíze, ktorá ich natočila na spoločnej večeri.

Foraia kritizovali aj za to, že nevysvetlil, odkiaľ si mohol dovoliť luxusný byt v objekte River Park, ktorý vlastní J&T, za zhruba 700-tisíc eur. Nepriznal ho ani v majetkovom priznaní, za čo dostal trest – prišiel o tri platy.

Na kúpu si nevzal hypotéku, no odkiaľ mal peniaze, alebo od koho byt, nevysvetlil.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie