Denník N

Prosím, zostavte vyrovnaný rozpočet

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je analytik INESS

Niekedy je dobré vystúpiť z vlastnej bubliny a pozrieť sa na problém z úplne iného pohľadu. Napríklad tak, že si urobíme malé myšlienkové cvičenie. Ako by mal vyzerať schodok rozpočtu štátu na budúci rok v súčasnej ekonomickej situácii?

Zamestnanosť je blízko rekordnej úrovne roku 2019. Počet nezamestnaných je veľmi nízky, dosahuje 170-tisíc. Iste, aj v tejto skupine sú potenciálni daňoví poplatníci, ale nebude ich veľa, stačí sa pozrieť do Česka. Krajina s najnižšou mierou nezamestnanosti v EÚ má 270-tisíc nezamestnaných.

Výber DPH má tento rok vzrásť o 13 percent, dane z príjmu fyzických osôb o 11 percent. Rastú nominálne mzdy, ľudia svoje zárobky poctivo míňajú, prestali šetriť, dalo by sa povedať – „len aby naplnili štátnu kasu“. Pochopiteľne, vyššie mzdy živia aj sociálnu poisťovňu a zdravotné poisťovne, a tak balansujú rastúce výdavky. Daňové zaťaženie zamestnancov, dojných kráv verejnej kasy, je ôsme najvyššie v OECD, a tak priestor na významný rast príjmov štátu je limitovaný.

Vývoj na trhu s energiami sa po prudkom poklese cien plynu dostal do nového normálu. Vyššie ceny v Európe, neschopnej ťažiť fosílne palivá, budú pravdepodobne trvalé, nemôžeme hovoriť o extréme alebo anomálii. Plošné dotácie budúci rok je možné zrušiť, adresné dotácie ohrozených domácností budú násobne „lacnejšie“.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie