Denník N

Graf dňa: Pokles spotreby plynu sa zastavil. V máji sme minuli viac ako vlani

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Počas zimy Slovensko prekonalo európsky cieľ ušetriť 15 percent plynu oproti 5-ročnému priemeru spotreby.
  • Niekoľkomesačný klesajúci trend sa však zastavil v máji, môže za to pravdepodobne chladné počasie.

Štáty Európskej únie sa po ruskej invázii na Ukrajinu dohodli, že do jari 2023 ušetria 15 percent plynu. Slovensko úlohu splnilo, trend klesajúcej spotreby sa však v máji zastavil.

Slovenské domácnosti a podniky podľa údajov SPP-distribúcia spotrebovali o zhruba 300 gigawatthodín plynu viac ako v máji 2022, ukazuje Graf dňa. Bolo to prvýkrát od vypuknutia konfliktu, čo spotreba medziročne vzrástla. Aj keď je nárast len mierny, objavuje sa vo všetkých segmentoch – domácnostiach, malých a stredných podnikoch aj v priemysle. Pravdepodobne za to môže chladnejšie počasie ako vlani.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Plynová kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie