Denník N

Z Putinovho nepriznaného zaťa sa stal expresne rýchlo miliardár

Kirill Šamalov. Foto – Sibur
Kirill Šamalov. Foto – Sibur

Kirill Šamalov má len 33 rokov a už sa stihol dostať medzi ruských miliardárov. Po utajenej svadbe s dcérou ruského prezidenta jeho majetok narástol bleskovo. Magazín Forbes ho odhaduje na 1,2 miliardy dolárov.

Kremeľ to nikdy oficiálne nepotvrdil, napriek tomu to už ruské médiá aj svetová agentúra Reuters píšu otvorene. Dcéra ruského prezidenta Katerina Vladimirovna Tichonovová podľa nich žije s jedným z najbohatších mužov v krajine.

Kirilla Šamalova tento mesiac zaradilo ruské vydanie magazínu Forbes medzi čerstvých dolárových miliardárov. Pomohol mu k tomu predaj malej časti jeho akcií energetickej spoločnosti Sibur do čínskych rúk. 

Majetok 33-ročného biznismena, ktorý si Putinovu dcéru zobral tajne, a trojnásobný ruský prezident o tom nikdy verejne nehovoril, odhaduje magazín Forbes na 1,2 miliardy dolárov.

„Šamalovov hovorca túto cifru komentovať nechcel,“ napísal ruský časopis.  

Čo sa vôbec vie o Kirillovi Šamalovovi, ktorého Reuters zaradila medzi novú mladú a rozprávkovo bohatú elitu z Putinovho najbližšieho okruhu?

Utajená svadba

Narodil sa 23. marca 1982 v Petrohrade. V roku 2004 vyštudoval právo na miestnej štátnej škole, odkiaľ sa už počas štúdií veľmi ľahko presadil do dobre platených pozícií vo veľkých štátnych spoločnostiach. Do pozornosti médií sa však dostal až vlani po odhalení, že jeho životnou partnerkou je Putinova dcéra Katerina. 

Ich svadba sa podľa Reuters odohrala v lyžiarskom rezorte Igora, ktorý je asi hodinu cesty autom od Putinovho rodného Petrohradu. Šťastný pár tam na tradičnú ruskú svadbu viezli tri biele kone. Nevesta mala na sebe perlami vyzdobené šaty.

Bola by to veľká správa, keby sa neodohrala pod rúškom tajomstva vo februári 2013.

Intimita bola zaručená, rezort vlastní ďalší z Putinových blízkych miliardárov a najväčší podielnik v banke Rossija – Jurij Kovalčuk.

Na prísne stráženej svadbe bolo asi sto hostí, každý si musel odložiť mobilný telefón, aby sa náhodou niečo nedostalo von na sociálne siete.

Hovoríme o svete ľudí, ktorí sa pohybovali vždy blízko okolo Putina. Či už za jeho prezidentovania, alebo počas jeho politických a korupciou zahalených začiatkov v Petrohrade, respektíve jeho nie veľmi slávneho pôsobenia ako agenta KGB v Drážďanoch, kde sa aj narodila jeho dcéra Katerina. 

Kirill je mladším synom spolumajiteľa banky Rossija Nikolaja Šamalova. Ten figuruje od roku 2014 na západných sankciách proti Rusku za anexiu Krymu a rozpútanie vojnového konfliktu na Donbase na východe Ukrajiny.

V tej istej banke Rossija má najväčší podiel aj majiteľ lyžiarskeho strediska Jurij Kovalčuk, kde sa Putinova dcéra vydávala, a rovnako aj on je na sankčnom zozname.

Nechýba na ňom ani samotná banka Rossija, ktorá je považovaná za osobnú banku ľudí z Putinovho najbližšieho okruhu.

Rýchlokurz pre miliardára

Posuňme čas dopredu o niekoľko mesiacov po utajenej svadbe s prezidentovou dcérou a uvidíme, ako sa z mladého biznismena stáva človek z titulnej strany Forbesu, ktorý chodieva s partnerkou diskutovať na Svetové ekonomické fórum do Davosu.

Kirill Šamalov sa dostáva k značnému podielu (vyše 21 percent) v petrochemickej a plynárenskej spoločnosti Sibur. Predtým pôsobil v štátnych gigantoch ako Gazprom, Rosoboronexport či Gazprombank.

Nemal ešte ani hotový právnický titul a v roku 2002 sa podľa Forbesu len 20-ročný Kirill stáva jedným z právnických poradcov Gazpromu, po získaní titulu získava podobnú prácu v Gazprombanke a v roku 2008 sa už stáva viceprezidentom Siburu. 

V roku 2014, keď Západ uvalil na ľudí z Putinovho najbližšieho okruhu sankcie, kúpil od Gennadija Timčenka (tiež je na zozname sankcií) 17 percent akcií spoločnosti.

Podiel v kedysi štátnej firme Sibur, ktorej hodnota sa odhaduje na takmer tri miliardy dolárov, získal podľa Reuters pomocou pôžičky v hodnote vyše 1,3 miliardy dolárov. Za akých podmienok ju dostal, je zastreté tajomstvom ako jeho partnerstvo s dcérou prezidenta. 

Ten na otázku, ako je to s jeho dcérami, odpovedal vyhýbavo aj v decembri na konci minulého roka. „Nikdy neodpovedám na otázky spojené s mojou rodinou. Oni sa nezaoberajú biznisom ani politikou, nikam nelezú,“ povedal Putin na otázku reportéra servera RBK.

Odkedy sa Putin stal prezidentom, jeho dcéry Maria a Katerina sa podľa RBK nikdy neukázali na verejnosti. Prezident na otázky o nich vždy neochotne odpovedal a nič neprezrádzal.

Agentúra Reuters to tabu vzhľadom na možný konflikt záujmov v rodine najvplyvnejšieho muža v Rusku zrušila.

Koncom minulého roka tiež zistila, že firma jeho zaťa získala od štátu výhodnú lacnú pôžičku vo výške 1,75 miliardy dolárov. Jeho dcéra Katerina má v Moskovskej univerzite pod palcom projekt za podobne vysokú sumu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie