Denník N

Kaliňák vymenil budovu v bratislavskom Starom meste za prerobenú budovu starej Ikey

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bratislavské klientske centrum vyšlo štát na 12,8 milióna eur. Nerobila sa žiadna súťaž.

Trojpodlažná budova v širšom centre Bratislavy, ktorá je miestnym známa ako stará Ikea, je už takmer celá prestavaná. Pár robotníkov robí na nej ešte drobné úpravy pri pohľade zvonka to v utorok ráno vyzeralo tak, že upravujú striešku nad vchodovými dverami. V prerobených priestoroch bude štátne klientske centrum, verejnosti sa otvorí v pondelok 1. februára.

Ľudia z bratislavského regiónu si do nového klientskeho centra začnú chodiť vybavovať doklady (platí to len pre okresy Bratislava I a III), živnosti, stavebné povolenia alebo prihlasovať autá.

Na presklených dverách sú už napísané otváracie hodiny, ktoré vyzerajú podobne ako na väčšine úradov. Klientske centrum sa pre verejnosť otvorí vždy o ôsmej ráno a služby bude poskytovať spravidla do tretej a v stredu do piatej poobede. Ľudia, ktorí pracujú dlhšie, tak zostanú opäť sklamaní. Ibaže využijú obedňajšiu prestávku, lebo klientske centrum ju nebude mať.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) klientske centrá propaguje rád, a keď sa otvára nové, často pri tom nechýba. Sú totiž súčasťou reformy verejnej správy ESO.

Doteraz sa na Slovensku otvorilo 43 klientskych centier, v pláne je 36 ďalších.

Súčasťou klientskeho centra má byť agenda okresného úradu, dopravného inšpektorátu a oddelenia dokladov. Foto N - Tomáš Benedikovič
Súčasťou klientskeho centra má byť agenda okresného úradu, dopravného inšpektorátu a oddelenia dokladov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bez súťaže

Samotný príbeh zmeny starej 20-ročnej plechovej budovy na štátne klientske centrum však štátu imidž nezlepší. Najmä preto, že sa všetko dohodlo bez súťaže.

Ministerstvo vnútra si pred necelým rokom najprv prenajalo priestory v budove starej Ikey a pozemky za 73-tisíc eur mesačne od spoločnosti Vienna Invest. Štát si v tej istej zmluve poistil, že prenajímateľ, teda Vienna Invest, vykoná aj stavebné úpravy. Následne o pár týždňov uzavrel s touto firmou zmluvu na stavebné úpravy za 5,2 milióna eur bez DPH.

Ministerstvo v tom čase nevysvetlilo, prečo neprebehla žiadna súťaž, ktorá mohla ponúknuť aj iné a možno aj lacnejšie riešenia.

Tesne pred Vianocami uzavrel Kaliňák s Vienna Invest zámennú zmluvu. Na základe nej štát vymenil administratívnu budovu na Staromestskej ulici v bratislavskom Starom meste, v ktorej je napríklad živnostenský úrad, za budovu klientskeho centra.

Budova na Staromestskej ulici bola ocenená na 4,8 milióna eur a prerobená budova starej Ikey sa vymenila za 6,6 milióna (jej všeobecná hodnota sa spolu s pozemkami určila na 15,5 milióna eur).

Štát teda ešte doplatil Vienna Invest zhruba 1,7 milióna eur.

Znalecký posudok na nehnuteľnosť na Staromestskej sa robil vlani v júni a potom v októbri sa ešte doplnil. „Ide o pôvodný znalecký posudok, o ktorom sme informovali, keď sme do projektu išli. Cena znaleckého posudku sa nemenila,“ vysvetľuje ministerstvo vnútra. Čo sa teda presne dopĺňalo, nie je zrejmé. Ministerstvo nám znalecké posudky neposkytlo.

Každopádne, Vienna Invest získala nehnuteľnosť bez súťaže. Aj na toto má Kaliňákovo ministerstvo vysvetlenie: „Pri zámennej zmluve nedochádza k verejnej súťaži v zmysle zákona.“

Vienna Invest v rámci zámennej zmluvy s ministerstvom vnútra získala administratívnu budovu na Staromestskej ulici v Bratislave. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vienna Invest v rámci zámennej zmluvy s ministerstvom vnútra získala administratívnu budovu na Staromestskej ulici v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič

Cena dohodou

V nových priestoroch prerobenej starej Ikey (v minulosti tu sídlil švédsky obchodný reťazec s nábytkom) má pracovať 329 úradníkov, z toho 75 v klientskom centre. Sťahovať sa budú z desiatich bratislavských adries.

Ministerstvo hovorí, že celé to stálo 12,75 milióna eur bez DPH. Takúto sumu dostala Vienna Invest. Tu je sumár: štát zaplatil za nájom takmer milión eur, za stavebné úpravy 5,2 milióna eur, za nehnuteľnosť na Staromestskej 4,8 milióna a doplatok bol 1,7 milióna.

„Minister Kaliňák obišiel zákon, aby nemusel súťažiť, a výsledkom toho postupu nie je úspora pre štát, ale, naopak, výrazné predraženie pre štát oproti štandardnému riešeniu,“ myslí si opozičný poslanec Miroslav Beblavý (Sieť).

Hovorí, že spôsob, akým to Kaliňák urobil, bol vyslovene dizajnovaný na to, aby štát nemusel súťažiť, aby to mohli zadať napriamo. Išlo o obchádzanie zákona, hovorí.

„Zároveň metóda, ktorú tam zvolili, viedla k výrazne predraženému výsledku. Keby si štát kúpil takýto pozemok a postavil na ňom takúto budovu v Bratislave, vychádzalo by to okolo 50 až 60 percent z uvedenej sumy,“ dodáva Beblavý.

Kaliňák nedávno pre Trend uviedol, že cena budovy vychádza na 640 eur za štvorcový meter a pozemku na 190 eur. Pohľad odborníkov z realitného biznisu na cenu je rôzny.

Podľa Andreja Churého, majiteľa realitnej kancelárie RE/MAX Elite, ktorého Trend cituje, stojí výstavba administratívy v tejto lokalite v rozmedzí 450 až 650 eur. Z toho by teda vyplývalo, že cena nie je ani predražená, ani nejaká extra výhodná.

„Podľa mňa je to dobrá cena,“ hovorí zase realitná maklérka Daniela Danihel Rážová.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie