Denník N

Firmu na stavbu futbalového štadióna vyberá Kmotrík, štát ju bude platiť

Budúca dominanta hlavného mesta bude vyzerať takto. Navrhli ju u Ivana Kmotríka (druhý zľava). Foto – TASR
Budúca dominanta hlavného mesta bude vyzerať takto. Navrhli ju u Ivana Kmotríka (druhý zľava). Foto – TASR

Váhostav a Strabag súťažia o verejnú zákazku v tendri, ktorý organizuje akciovka majiteľa Slovana.

Na Tehelnom poli vyrastie Národný futbalový štadión, na ktorom sa budú hrávať zápasy najvyššej úrovne a zaplatí ho štát. Stavba sama bude stáť asi 45 miliónov eur, sľubuje to vládny Smer.

V utorok sa dostal do poslednej fázy tender, v ktorom sa vyberie, kto štadión postaví. Otvárali sa obálky s cenovými ponukami od stavbárov. Nechýbali ponuky od firmy Váhostav či Strabag, ktoré už oznámili, že sa o zákazku uchádzajú.

Kto je nakoniec najlacnejší a koľko si za prácu pýta, nie je známe.

„Kým neukončíme vyhodnocovanie ponúk, nebudeme zverejňovať podrobnejšie informácie,“ dozvedeli sme sa od obstarávateľa.

Kmotríkovi manažéri nahradili štátnych

Obstarávateľom v tomto prípade nie je štát, hoci on napokon všetko zaplatí.

Štát totiž ešte formálne nekúpil projekt štadióna, a tak tender vyhlásila akciovka majiteľa futbalového Slovana Ivana Kmotríka. Tá má arénu už dávno naprojektovanú a nakreslenú podľa svojich predstáv ešte z čias, keď si verila, že to bude robiť sama.

Ak vláda napokon o vstupe do projektu rozhodne, stavbár bude vďaka ukončenému tendru u súkromníka poruke a bez ďalšieho naťahovania času sa môže rovno stavať.

Štadión tak bude hotový do konca roka 2017, sľubuje Kmotríkov manažér Pavel Komorník. Na štát vraj pri tendri nezabudli, poradný hlas v hodnotiacej komisii má zástupca ministerstva školstva.

Štát od kúpy štadióna neodskočí

Teraz sa môžu stať tri veci: vláda sa rozhodne štadión nestavať, rozhodne sa stavať iný, než nakreslili u Kmotríka, alebo prevezme jeho projekt a len ho prefinancuje.

Prvé dve možnosti znamenajú, že Kmotrík tendruje zbytočne. Najpravdepodobnejšia je však možnosť, že vláda na niektorom zo svojich predvolebných rokovaní schváli tretí variant.

Štát tvrdí, že rozhodnutie vzíde až z analýzy, ktorú si objednal od KPMG. Už vtedy, keď sa začalo ministerstvo školstva pýtať analytikov z KPMG, čo mu radia so štadiónom, nezaujímali ho všetky možnosti. Otázka na poradu s analytikmi zjednodušene znela: ako prevziať hotový súkromný projekt a zaplatiť ho.

Štát tak napokon zrejme prijme za vlastný výsledok cudzieho tendra. Či bude zmluvu podpisovať s Váhostavom, Strabagom alebo niekým ďalším, kto sa tiež do súťaže prihlásil, len sa o tom ešte nevie, ukážu nasledujúce týždne.

Keď si privátni manažéri vyberú víťaza, môžu s ním trebárs za asistencie štátu teoreticky podpísať aj zmluvu o budúcej zmluve pre prípad, že by sa štát do volieb definitívne nerozhýbal a dotácie štadiónu nepodpísal.

Premiér Robert Fico avizoval, že chce štadión nastaviť tak, aby ho ani prípadná opozícia pri vládnom kormidle nemohla zvrátiť. Aj každá podpísaná zmluva k tomu môže pomôcť.

Najprv 27, potom 45 a napokon 68 miliónov

Premiér Robert Fico hovoril, že štadión môže vyjsť na približne 45 miliónov eur. Neskôr vysvitlo, že tým myslel iba stavbu samotnú, bez potrebného dovybavenia.

Na ministerstve školstva tak hovoria o celkových odhadovaných nákladoch na športovú časť štadióna, ktorú má zatiahnuť štát, v hodnote 68 miliónov eur. Kancelárske priestory či bytovku, ktoré Kmotrík plánuje pri štadióne, si má zaplatiť sám.

Pôvodne sa podnikateľ chystal, že aj štadión zaplatí sám, neskôr mu vláda sľúbila pomôcť sumou 27,2 milióna eur. Premiér pristúpil na preplatenie celej arény po tom, ako mu podnikateľ povedal, že na to jednoducho nemá.

Bude to predvolebný štadión

Keď už má štadión platiť štát, nemal by len tak prebrať predstavu súkromníka, myslia si architekti. Hovoria, že daňoví poplatníci takto nikdy nebudú vedieť, či sme peniaze nemohli použiť lepšie a mať za ne lepší, krajší či funkčnejší štadión. Pri takýchto stavbách aj zákon žiada vypísať súťaž návrhov.

Kmotríkov projekt nakreslil bez súťaže jeho kamarát a architekt Karol Kállay. V súťaži však vraj stavbári ešte môžu niektoré technické detaily na projekte meniť, keby sa štátu ten nakreslený nepozdával do detailov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Národný futbalový štadión

Ekonomika

Teraz najčítanejšie