Graf dňa: Za vyššiu potravinovú infláciu môže aj zloženie nášho jedálnička, hovoria vládni analytici
➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.
Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.
- V krajinách, kde sa konzumuje viac sezónnych potravín, rastú ceny potravín pomalšie, hovorí Inštitút finančnej politiky.
- Výroba spracovaných potravín je náročnejšia na energie, čo zvyšuje ich ceny.
Jedným z dôvodov, prečo sú potraviny na Slovensku drahšie ako v iných krajinách Európskej únie, môže byť zloženie jedálnička, hovoria vládni analytici. Obsahuje totiž relatívne veľa spracovaných potravín, ktoré sú energeticky náročnejšie na výrobu a tým aj nákladnejšie.
V krajinách južnej Európy, ktoré majú vysokú spotrebu nespracovaných, čiže sezónnych potravín, rástli vlani ceny jedla pomalšie, ukazuje Graf dňa z aktuálneho týždenného monitora Inštitútu finančnej politiky. Na Slovensku, kde je podiel sezónnych potravín ani nie desatinový, ceny v priemere vzrástli takmer o