Denník N

Prečo dávajú sestry rovno výpovede a kde bude situácia kritická (otázky a odpovede)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Opatrní by mali od pondelka byť najmä pacienti v žilinskej a prešovskej nemocnici.

Kde hrozí, že v dôsledku protestu sestier bude horšia starostlivosť o pacientov?

Najväčšie problémy môžu mať štátne fakultné nemocnice v Prešove a Žiline. V prešovskej, kde dalo a nestiahlo výpoveď 309 sestier, budú pomaháť vojenskí zdravotníci. V Žiline by malo od pondelka chýbať 179 sestier.

Na to, či bude ohrozená starostlivosť, majú sestry a ministerstvo rozdielne názory. Sestry hovoria, že áno, ministerstvo má vraj plán, aby bola starostlivosť zabezpečená. Tým, že hromadné výpovede sú len v dvoch nemocniciach, môžu ich zastúpiť iné v blízkych regiónoch. Akútne prípady môže operačné stredisko rovno presmerovať do iných nemocníc. Plánované operácie môžu nemocnice posunúť. Napríklad nemocnica v Prešove povedala, že zredukuje lôžka na oddeleniach podľa toho, koľko sestier odíde, a dočasne pozastaví oddelenie cievnej chirurgie, ktorú pričlení k oddeleniu chirurgie.

Fakultná nemocnica v Žiline zatvára od nedele 18:00 lôžkovú časť Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny. Pacientov odtiaľ prevezú do nemocníc v Martine, Čadci, Dolnom Kubíne, Ružomberku, Liptovskom Mikuláši a Považskej Bystrici. Ak to stav pacienta neumožní, presunú ho na iné oddelenie žilinskej nemocnice.

Koľko sestier dalo výpovede?

Celkovo je vo výpovedi 650 sestier. Pôvodne ich bolo viac ako 1 200, no polovica výpoveď stiahla. V Poprade dalo pôvodne výpoveď 124 sestier, nakoniec ich všetky stiahli. V trnavskej nemocnici bolo 110 výpovedí, ostalo 63. Aj v Žiline a Prešove, kde je najviac výpovedí, ich niektoré sestry vzali späť – v Žiline 37 a v Prešove 86.

V košickej fakultnej nemocnici zo 65 sestier ostali vo výpovedi len dve. V Trenčíne z takmer 200 protestuje výpoveďou 56. A nakoniec v Univerzitnej nemocnici v Martine je vo výpovedi 41 sestier, späť ju vzalo 121.

Prečo dávajú sestry výpoveď?

Sestry začali podávať výpovede ako reakciu na Čislákov zákon, ktorý mal upravovať okrem zdravotných sestier aj platy fyzioterapeutov, masérov, farmaceutov a ďalších zdravotníckych pracovníkov.

Sestrám sa zákon nepáčil, lebo podľa nich vinou zákona budú v niektorých nemocniciach sestrám klesať platy. Ony však chcú, aby sa im zvyšovali.

Prekáža im hlavne, že do výpočtu platu sa im nezapočítavajú odpracované roky. Sestry žiadajú, aby sa prijali opatrenia proti rozkrádaniu peňazí v zdravotníctve, aby sa peniaze využívali efektívne a aby sa o pacientov staral dostatok zdravotníkov, lebo inak je pacient ohrozený.

Čo sestry žiadajú?

Chcú vyšší koeficient na určovanie platov, zvýšenie platu o 25 eur za každé tri roky praxe. Žiadajú, aby sa zákon týkal všetkých sestier – nielen v nemocniciach, ale aj tých v ambulanciách a zariadeniach sociálnych služieb.

Koľko zarábajú sestry?

Podľa nového zákona, ktorý platí od januára, zarábajú mesačne v hrubom aspoň 695 až 824 eur. Dnes podľa šéfky komory sestier Ivety Lazorovej zarábajú od 640 do 994 eur podľa dĺžky praxe a špecializácie.

V roku 2014 HPI porovnával, koľko oproti priemernej mzde dostávajú sestry u nás a v zahraničí. U nás dostáva v priemere sestra 84 percent z priemernej mzdy v hospodárstve. V Česku je to 1,04-násobok tamojšej priemernej mzdy. V Rakúsku je to ešte výraznejšie, tam majú sestry v priemere 1,17-násobok ich priemernej mzdy. V praxi to znamená, že často zarábajú aj viac ako 2 000 eur.

Koľko je sestier na Slovensku a koľko ich odišlo do zahraničia?

Na Slovensku pracuje 31-tisíc sestier. 13,5-tisíc z nich v štátnych nemocniciach. Celkovo je v nemocniciach vyše 20-tisíc sestier.  Práve nemocničné sestry dávajú výpovede. Nový zákon sa totiž netýka sestier v ambulanciách, ktoré pracujú pre súkromných lekárov.

V zahraničí pracuje 9-tisíc slovenských sestier.

Koľko by štát stálo zvýšenie platov?

Ministerstvo zdravotníctva na zvýšenie platov vyčlenilo 55 miliónov eur. Ale nejde to len na sestry, ale aj pre iných pracovníkov. Ak by sa platy sestier zvyšovali o pätinu, verejné financie by to podľa prepočtov Inštitútu finančnej politiky stálo 35 miliónov (zvýšené náklady na platy mínus zvýšené príjmy štátu z daní a odvodov). Na zvýšenie o tretinu by potreboval štát 52 miliónov. Zvýšenie o 40 percent by stálo 69 miliónov  a pri raste platov sestier o polovicu by to bolo 86 miliónov eur ročne.

Čo na to hovorí premiér?

Premiér prijal sestry na ich žiadosť v piatok , teda posledný pracovný deň pred uplynutím výpovedí. „Premiér si nás vypočul. Našim požiadavkám nepovedal ani áno, ani nie a v podstate musia sestry vydržať,“ povedala po stretnutí s Robertom Ficom šéfka sesterských odborov Monika Kavecká.

„Vypočul som si kolegyne odborárky, ktoré prišli s návrhom na ďalšie zvyšovanie platov pre zdravotné sestry, povedal som im, že garantujem 55 miliónov eur,“ komentoval stretnutie Fico.

Čo na to hovorí minister zdravotníctva?

Minister zdravotníctva Viliam Čislák povedal, že situáciu zvládne. Nový zákon, ktorý sestry kritizujú, podľa neho zvýši platy. Prisľúbil, že ak by niekomu klesli, odstúpil by.

Kto organizuje výpovede?

Výpovede organizujú dve najväčšie stavovské organizácie sestier – ich komora a odborové združenie.

Prečo dávajú sestry výpovede a neštrajkujú?

Sestry ani lekári nemôžu zo zákona štrajkovať. Hromadné výpovede podávali ešte za bývalej vlády aj lekári.

Prečo nemajú sestry vyššie platy, keď im to sľúbili už dávno?

Sestry protestujú už niekoľko rokov. Zákon, ktorý by im garantoval vyššie mzdy, im poslanci schválili už za vlády Ivety Radičovej. Viac vtedy mali dostať aj sestry v ambulanciách.

Vtedajší šéf lekárskej komory Milan Dragula však tento zákon napadol na Ústavom súde. Ten rozhodol, že zákon je protiústavný, štát totiž nedal súkromným ambulanciám dosť času ani peňazí, aby vedeli vyššie mzdy sestier zaplatiť. Dragula je dnes poradcom premiéra Roberta Fica.

V čom sa protest sestier podobá na štrajk lekárov?  

Sestry sa pri protestoch inšpirovali štrajkom lekárov z konca vlády Ivety Radičovej. Lekári vtedy podali hromadné výpovede a po uplynutí výpovedných lehôt ochromili zdravotníctvo. V nemocniciach vtedy chýbali lekári, a tak prišli aj vojenskí lekári z Česka. Odkladali sa plánované operácie, nik neumrel. Lekári si napokon vybojovali zvýšené platy.

Podľa vzoru lekárov spísali sestry aj dohodu o solidarite. Na rozdiel od lekárov sa v nej zaviazali, že ak niekto stiahne výpoveď, zaplatí 3 300 eur. Ide podľa šéfky odborov o poistku, aby sa nestalo, že jednotlivo budú sestry odhovárať od výpovedí. V praxi by vymáhaniu takého záväzku zrejme zabránil súd.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Výpovede sestier

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie