Denník N

Kaliňák odkazuje, že jeho preukazy vedia nahradiť plastové zdravotné karty

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Úradníci si dali povedať a zrejme nebudú objednávať zbytočné elektronické zdravotné karty.

Zruší sa súťaž na elektronické zdravotné preukazy za milióny eur? Ministerstvo zdravotníctva to otvorene zatiaľ nehovorí, ale vyzerá to tak, že to k tomu smeruje.

Štát sa rozhodol, že nakúpi z eurofondov nové zdravotné kartičky za zhruba 20 miliónov eur, hoci už druhý rok fungujú elektronické občianske preukazy (eID), ktoré by sa dali na to použiť. Ministerstvo zdravotníctva najprv presviedčalo, že nové plastové kartičky treba, lebo občiansky preukaz je pre ľudí od 15 do 60 rokov, kým zdravotné karty majú všetci.

Veci sa pohli až po tom, čo na zbytočný tender upozornila Aliancia Fair-play a Platforma slovensko.digital. A konalo sa stretnutie a potom aj ďalšie. Na ňom boli aj ľudia z ministerstiev zdravotníctva, vnútra a financií.

„Na stretnutí sme si potvrdili aj to, že eID dokáže zabezpečiť funkciu elektronických zdravotných preukazov,“ uviedlo ministerstvo vnútra, ktoré vedie Robert Kaliňák.

Ministerstvo zdravotníctva teraz aktualizuje analýzu rôznych alternatív. Tej pôvodnej sa ušla od ľudí z iniciatívy slovensko.digital kritika, že vyzerá tak, akoby ju robil maturant. „Predmetnú analýzu finalizujeme. Následne bude odoslaná ministerstvu financií,“ povedal hovorca ministerstva Peter Bubla. To sa k celej veci nevyjadrilo.

Zdravotné karty obstaráva Národné centrum zdravotníckych informácií, čo je organizácia pod ministerstvom zdravotníctva. Majú slúžiť na prihlásenie do takzvaného e-health systému. V ňom si poistenci budú pozerať záznamy vo svojich zdravotných kartách, lekári budú elektronicky predpisovať lieky a na ich výber má slúžiť práve táto kartička.

Na otázku, či ministerstvo zdravotníctva nakoniec tender zruší, uviedlo: „Nateraz predčasné. Práve v tomto je dôležité stanovisko ministerstva vnútra.“ A Kaliňákov rezort sa vyjadril, že eID by funkciu aj nových zdravotných kariet zvládli.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika

Teraz najčítanejšie