Denník N

Zastavte obrie IT zákazky! Počiatka, Kaliňáka a Draxlera o to žiadajú IT odborníci a Aliancia Fair-play

Robert Kaliňák a Ján Počiatek. Foto – TASR
Robert Kaliňák a Ján Počiatek. Foto – TASR

Aliancia Fair-play a IT odborníci z iniciatívy Slovensko.Digital žiadajú ministerstvá vnútra, dopravy a školstva, aby zastavili a prehodnotili obstarávania štyroch veľkých IT projektov za takmer 300 miliónov eur.

Štyri veľké štátne IT projekty majú stáť takmer 300 miliónov eur. Ale kde sú verejné štúdie? Sú tieto riešenia pre štát naozaj najlepšie? Prečo tieto projekty zaväzujú štát na dlhé roky dopredu? A prečo sa to robí všetko narýchlo pred voľbami?

IT odborníci z iniciatívy Slovensko.Digital a Aliancia Fair-play, ktorí kladú tieto otázky, žiadajú vládu, aby tieto projekty zastavila a aby sa nanovo prehodnotili.

„Robí sa to vo veľkom chvate a bez zodpovedajúcich štúdií a uváženia. Hrozí riziko, že megalomansky staviame mrakodrapy, hoci by nám stačila päťposchodová budova,“ hovorí Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play.

A navrhli aj opatrenia, ako by sa malo teraz postupovať. K projektom by sa mali vypracovať štúdie, ktoré by objektívne vyhodnotili, či treba veľké centrálne riešenia, alebo či nie je oveľa výhodnejšie projekty rozdeliť na menšie tak, aby sa zabezpečila skutočná súťaž dodávateľov.

Štúdie treba zverejniť a umožniť ich pripomienkovanie odbornou verejnosťou. „Keď z toho nič nie je spravené, ministerstvá nemôžu začať obstarávanie s čistým svedomím,“ hovorí Ľubor Illek z iniciatívy Slovensko.Digital.

Výzva IT odborníkov a mimovládky smeruje najmä ministerstvám vnútra, dopravy a školstva, ktoré momentálne obstarávajú štyri projekty za zhruba 300 miliónov eur už z nových eurofondov.

Návrh opatrení predložia vo štvrtok do Rady vlády SR pre digitalizáciu verejnej správy, čo je poradný orgán vlády.

IT odborníci hovoria o týchto projektoch:

  1. Projekt Edunet ministerstva školstva (67,5 mil. eur bez DPH): Štát ide znova centrálne obstarávať internet pre školy, teraz za dvakrát väčšie peniaze ako pri Infoveku 2. Mnohé školy si však zaobstarali internet od lokálneho poskytovateľa za oveľa menšie peniaze.
  2. Informačný systém výstavby ministerstva dopravy (44 mil. eur bez DPH): Projekt má zabezpečiť elektronizáciu stavebného konania. Ale kde je zverejnená štúdia? Bola vôbec nejaká schválená? Prečo sa na to nevyužije už existujúci projekt Dátového centra obcí a miest? A prečo sa nakupoval naraz spolu s hlavným projektom aj servis na päť rokov, ktorý sa môže obstarať samostatne?
  3. Atlas pasívnej infraštruktúry ministerstva dopravy (48 mil. eur bez DPH): Verejné obstarávanie vyhral Slovak Telekom, súťažili len dve firmy. Ani tento projekt nemá zverejnenú a schválenú štúdiu, ktorá by porovnávala alternatívy. Česi pritom plánujú takýto systém postaviť za 5 miliónov eur.
  4. Systém pre kontrolu dodržiavania pravidiel cestnej premávky ministerstva vnútra (140 mil. eur bez DPH): Verejné obstarávanie sa vypísalo len dva mesiace pred voľbami a ponuky sa majú predkladať tesne po voľbách. Projekt je plánovaný na 16 rokov a 5 ďalších rokov na obsluhu. Opäť: A kde je štúdia? Keby to minister Kaliňák robil tak ako v Británii, postupoval by nasledovne: Najprv by sa urobila detailná podkladová štúdia, potom by sa urobil pilotný projekt v niektorom regióne. Potom by sa urobila ďalšia analýza, či je pilotný projekt úspešný, odkazujú IT odborníci zo Slovensko.Digital.

Signatári výzvy Slovensko.Digital upozorňujú, že jedno programovacie obdobie eurofondov sa práve končí, a tlačia už len na to, aby sa v nových tendroch neopakovali staré chyby. No vyzerá to tak, že ani pri nových eurofondoch sa zatiaľ toho veľa nezmenilo.

„Zdá sa nám, že rezorty si nakupujú IT úplne nekoordinovane a informatizácia nemá pána,“ hovorí Ján Hargaš zo Slovensko.Digital.

Aliancia Fair-play a Slovensko.Digital nedávno upozornili aj na zbytočné obstarávanie elektronických zdravotných preukazov za 20 miliónov, hoci už druhý rok fungujú elektronické občianske preukazy (eID), ktoré by sa dali na to použiť.

A vyzerá to tak, že veci sa pohli. Konalo sa stretnutie, na ktorom boli aj ľudia z ministerstiev zdravotníctva, vnútra a financií. „Na stretnutí sme si potvrdili aj to, že eID dokáže zabezpečiť funkciu elektronických zdravotných preukazov,“ uviedlo ministerstvo vnútra, ktoré vedie Robert Kaliňák.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie