Denník N

Prečo pražský prokurátor neveril váženému konzulovi Výbohovi?

Miroslav Výboh v súčasnosti s novinármi nekomunikuje, v minulosti však všetky podozrenia odmietal. Autor – Martina Pažitková
Miroslav Výboh v súčasnosti s novinármi nekomunikuje, v minulosti však všetky podozrenia odmietal. Autor – Martina Pažitková

Kamarát slovenského premiéra obhajoval v korupčnej kauze Pandur predovšetkým sám seba. Podľa českého prokurátora nebolo jeho svedectvo dôveryhodné.

Miroslav Výboh patrí na Slovensku do vyšších podnikateľských kruhov. Je dlhoročným kamarátom Roberta Fica, tyká si s ministrom vnútra, pozná sa s riaditeľom verejnoprávnej televízie.

Okrem toho je honorárnym konzulom Monackého kniežatstva a ambicióznym developerom, ktorý chce zrenovovať rozľahlú budovu kúsok od Slovenského národného divadla.

Český súd sa však na neho pozeral inak. Miroslav Výboh má od utorka úradne doložené, že ako svedkovi sa mu nedalo veriť. Ficov kamarát svedčil v korupčnej kauze okolo nákupu transportérov Pandur pre českú armádu.

V novembri 2007 sa zúčastnil na schôdzke v pražskej reštaurácii U Malířů, na ktorej mal lobista Marek Dalík požiadať o províziu 18 miliónov eur.

Výboh pred pražským súdom pod prísahou vypovedal, že o žiadnej korupcii nevie. Súd však jeho svedectvo nebral vážne a prokurátor Jan Kořán ho rovno označil za nedôveryhodného. Dôvod? Výboha za kauzu Pandur ešte donedávna stíhali v Rakúsku, potreboval preto obhajovať predovšetkým seba.

„Pre nás bol ako svedok nevierohodný, čo bolo dané tým, že v Rakúsku ho stíhali pre tú istú vec, akú sme prejednávali u nás,“ povedal Kořán v rozhovore pre Denník N.

Veľká ryba

Prípad Pandur patrí v Česku medzi najväčšie korupčné škandály posledných rokov. Obžalovaný Marek Dalík, ktorý v utorok dostal neprávoplatne päť rokov, patril do najbližšieho okolia bývalého premiéra Mirka Topolánka.

Ústrednou postavou kauzy okolo Pandurov bol doteraz český lobbista Marek Dalík, stále viac sa však do nej zaplieta aj Slovák Výboh. Foto – Česká televize
Marek Dalík bol pobočníkom premiéra Mirka Topolánka. Podľa svojich slov plnil podobnú úlohu ako Miroslav Výboh pre Roberta Fica. Foto – Česká televize

Súd uznal, že v roku 2007 žiadal mnohomiliónovú províziu od manažérov rakúskej zbrojovky Steyr za to, že Česko nezruší kontrakt na pandury. Sudkyňa Veronika Čeplová naznačila, že Dalík mohol konať priamo na pokyn ľudí z Topolánkovej vlády.

„Musel konať na žiadosť niekoho iného. Okruh osôb, ktoré prichádzajú do úvahy, je pomerne úzky, tú osobu však nemôžeme s istotou menovať,“ poznamenala Čeplová.

Ako sa na Dalíkovej akcii podieľal Slovák Výboh, sa dá len špekulovať. Podľa prokuratúry je zrejmé len to, že bol významnou postavou celého príbehu. „Inžinier Výboh nepochybne nejakú úlohu zohral. Z dôkazov však nedokážeme posúdiť, v čom presne jeho úloha spočívala,“ vysvetlil Kořán.

Trikrát šesť miliónov

Z výpovede niektorých bývalých manažérov zbrojovky vyplývalo, že Výboh mohol hrať úlohu prostredníka. Dlhé roky sa venoval obchodom so zbraňami a mohol mať priame kontakty na zbrojovku Steyr, ktoré obžalovanému Dalíkovi chýbali.

Bývalý riaditeľ marketingu Lutz Kampmann povedal, že Výboh mu Dalíkovu korupčnú ponuku prišiel zopakovať do Viedne. „V rozhovore medzi štyrmi očami mi pán Výboh predniesol požiadavku platby 18 miliónov eur v troch splátkach,“ vypovedal Kampmann.

Pražský súd týmto svedectvám uveril. „Z výpovedí svedkov vyplýva, že všetci vo firme Steyr o ponuke pana Dalíka, i o opakovanej žiadosti pána Výboha vedeli,“ povedala sudkyňa Čeplová.

Kauza okolo transportérov Pandur dostihla aj kamaráta slovenského premiéra.

Pre tieto podozrenia Výboha pred časom obvinila rakúska polícia. Spolu s ním vyšetrovala aj izraelského zbrojára Lovu Droriho, ktorý mal podobne ako Výboh korupčné požiadavky urgovať.

Rakúska línia vyšetrovania však pred niekoľkými týždňami skončila. „Stíhanie voči jednému slovenskému a jednému izraelskému štátnemu príslušníkovi bolo zastavené,“ povedal serveru Aktuality.sk šéf rakúskej prokuratúry pre stíhanie korupcie Norbert Hauser.

Výboh: štandardné obchodné rokovanie

Miroslav Výboh od začiatku popieral, že by sa dialo čokoľvek nelegálne. Podľa jeho verzie prebiehali medzi zbrojovkou Steyr a ľuďmi z okolia premiéra Topolánka štandardné obchodné rokovania.

Svoje vlastné pôsobenie v tomto obchode vysvetľoval tým, že jeho bývala firma Willing spolupracovala s niektorými subdodávateľmi projektu Pandur. „Bolo preto prirodzené, že som sa na takýchto rokovaniach zúčastnil,“ hovoril Výboh.

V septembri 2014 si ho ako svedka predvolal aj český súd. Vo svojom vystúpení vtedy podporil obžalovaného Dalíka. „Nepočul som, že by zo strany pána Dalíka či kohokoľvek iného zaznela nejaká žiadosť o peniaze,“ vypovedal pred súdom.

Výboh poprel aj to, že by bol v Rakúsku stíhaný. „Som v kontakte s rakúskym prokurátorom. Budem vypovedať len ako svedok,“ hovoril Výboh.

Koran
Prokurátor Jan Kořán z Vrchného štátneho zastupiteľstva v Prahe hovorí, že výpoveď svedka Výboha bola nedôveryhodná. Foto – Česká televize

Faktom je, že rakúska prokuratúra mená obvinených nikdy oficiálne nekomentovala. Český prokurátor však potvrdil, že Rakúšania skutočne Výboha vyšetrovali. „Pred rakúskou prokuratúrou bol v pozícii obvineného, jeho výpoveď preto bola v našom konaní problematická,“ dodal Kořán.

Pandúri za Jánošíka

Výbohovi zrejme už nepríjemnosti nehrozia. Keďže Rakúšania jeho stíhanie zastavili, nemôžu ho Česi znovu otvoriť – podľa medzinárodných dohôd nesmie byť za rovnakú vec stíhaný v inej krajine.

Jediným výsledkom je, že aféra poškodila Výbohovu reputáciu aj povesť jeho obchodov. Výbohova firma Willing totiž v čase, keď mal pýtať provízie od rakúskej zbrojovky, získavala významné zákazky od Ficovej prvej vlády.

Slovenská armáda si od Willingu objedávala dodávky vojenských prílb alebo opravy nadzvukových stíhačiek MiG -29, čo pokračuje dodnes – Willing je exkluzívnym zástupcom ruského výrobcu stíhačiek na Slovensku.

Výboh zastupoval aj taliansku firmu Alenia, od ktorej druhá Ficova vláda kúpila dve dopravné lietadla Spartan za sto miliónov eur.

Nákup spartanov rozbehla už prvá Ficova vláda. Dokončila ju tá druhá. Foto - Wikipedia
Nákup spartanov rozbehla už prvá Ficova vláda. Dokončila ju tá druhá. Foto – Wikipedia

Fico kamarátstvo s Výbohom potvrdil až v lete 2014. K priznaniu ho dotlačila práve kauza Pandur, v rámci ktorej sa ich priateľstvo rozoberalo pred súdom v Prahe. Obžalovaný Dalík vo svojej obhajobe tvrdil, že schôdzky s rakúskymi manažérmi inicioval Výboh, s ktorým sa zoznámil na spoločných stretnutiach s Ficom.

„Šiel som tam, lebo som chcel udržiavať dobré vzťahy so slovenským premiérom a s jeho dôverníkom pánom Výbohom,“ vysvetlil Dalík.

Útok na novinárov denníka Plus JEDEN DEŇ
V lete 2011 odfotili Výboha novinári z denníka Plus 1 deň, ako večeral s hercom Filipom Tůmom a súčasným riaditeľom RTVS Václavom Mikom. Výbohovi bodyguardi im rozmlátili auto.

Fico následne vysvetlil, že Výboh patrí do jeho blízkeho okolia. „Dvadsať rokov poznám osobne tohto človeka a ja nebudem ľudí zatracovať, ako to robia niektorí iní,“ vyhlásil.

Od jeho korupčnej aféry však dával ruky preč. „Čo má Slovensko s Pandurmi? Slovensko nikdy nechcelo kupovať nijaké Pandury. Mali sme tu pandúrov za Jánošíka, ale nie teraz,“ vtipkoval Fico vlani na jeseň.

Vplyvný developer

Podnikateľ Výboh medzičasom prenikol aj do ďalších odvetví. Pred pražským súdom vyhlásil, že sa venuje najmä realitám – cez firmu AMW napríklad kúpil palác na Gorkého ulici v Bratislave, niekoľko metrov od Národného divadla.

Niekdajšie sídlo Obchodnej a priemyselnej komory chce premeniť na polyfunkčnú budovu s obchodmi a kanceláriami. „Budovu som kúpil a teraz ju renovujeme,“ povedal predvlani. Rozsiahlejšia rekonštrukcia sa však ešte nezačala.

gorkeho-4
Budovu na Gorkého ulici 4 postavili v rokoch 1903 – 1904 pre Obchodnú a priemyselnú komoru. Nachádza sa v srdci bratislavského Starého mesta. Foto – Gorkého 4

Okrem toho mohol mať Výboh podľa zákulisných informácií vplyv aj v stavebnom gigante Doprastav, ktorý sa pred časom v reštrukturalizácii zbavil väčšiny dlhov. Oficiálne to popiera.

Výbohovu prestíž zvýšilo, že sa v roku 2013 stal honorárnym konzulom Monackého kniežatstva na Slovensku. Monacké kniežatstvo si Výboh dnes udáva aj ako svoju aktuálnu adresu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie