Denník N

Za Radičovej vlády maséra Kostku testovali, za Fica ho štát dotoval štyrmi spôsobmi

Fico a jeho asistentka Trošková pri návšteve vojenského podniku v Trenčíne v marci 2015. Foto N - Tomáš Benedikovič
Fico a jeho asistentka Trošková pri návšteve vojenského podniku v Trenčíne v marci 2015. Foto N – Tomáš Benedikovič

Špeciálne podmienky získal Kostka naozaj za éry KDH v zdravotníctve, šlo však o odrobinky oproti príjmom od Smeru.

Tak ako musel Robert Fico pred voľbami v roku 2010 vysvetľovať, prečo dal zo svojej rezervy 17-tisíc eur fitneske Eve Martinkovej, ktorá si za to kúpila aj nové nechty, tak musí teraz vysvetľovať, prečo podporil maséra Pavla Kostku. Tentokrát však ľudia Smeru pomohli masérovi k výrazne vyššej sume v miliónoch eur.

Premiér dal Kostkovi 20-tisíc eur, hoci zisk jeho firiem sa už v roku 2014 blížil k miliónu eur.

„Zo svojej rezervy som podporil mnohé zdravotnícke zariadenia,“ vysvetľoval v utorok na tlačovej besede premiér, akoby šlo o bežnú rutinu.

Kostka je podľa poslanca Miroslava Beblavého (Sieť) prominentným lekárom viacerých manželiek členov vlády.

Chodil k nemu napríklad minister dopravy Ján Počiatek. Fico povedal, že on k nemu nechodil. Na otázku, či tak robila jeho manželka, nereagoval. To, že by využívali jeho služby, popreli aj ďalší ministri. „Nemám problém s chrbticou,“ povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. „Vy ma masírujete, vaša masáž mi úplne stačí,“ poprel návštevy u Kostku aj minister vnútra Robert Kaliňák.

Video: Ako sa prezradila Ficova asistentka a čo na to Fico
autor: Tomáš Prištiak/.týždeň

Podľa zákona by mala rezerva premiéra slúžiť na „krytie nepredvídateľných výdavkov nevyhnutných na zabezpečenie rozpočtového hospodárenia alebo na krytie zníženia rozpočtovaných príjmov“.

Fico nevysvetlil, prečo ju dal práve Kostkovi. „Ide o to, aby mali ľudia možnosť lepšej zdravotníckej starostlivosti. Tieto zariadenia sú navštevované veľkým počtom pacientov,“ zdôvodňoval Fico.

Klinika má podľa premiéra 200 zamestnancov a 46-tisíc pacientov.

Kostka navyše získal viac ako pol milióna eur z eurofondov cez ministerstvo školstva. Minister Juraj Draxler povedal, že sa na to pozrie.

Veľmi rýchly štart

Kostkovej firme sa začalo výrazne dariť potom, čo do vlády nastúpil Smer. V roku 2010 jeho firma CPKSB ešte nevykázala zisk, o štyri roky už mala zisk pred zdanením takmer 800-tisíc.

Prudký rast vidno aj na vývoji tržieb. Kým v roku 2010 boli Kostkove ročné tržby menej ako 50-tisíc, v roku 2014 to už bolo takmer 1,5 milióna ročne.  Za štyri roky teda narástla na tridsaťnásobok.

Dnes má v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni zazmluvnený objem za 3 milióny eur ročne. Toto číslo vypovedá o silnom vzťahu so štátnou poisťovňou, najmä ak sa porovná s limitmi v dvoch súkromných poisťovniach. Tie síce majú dokopy len polovicu klientov v porovnaní so štátnou, no od Kostku odoberajú služby rádovo v desiatkach tisícok eur, kým štátna poisťovňa platí už najmenej dva roky v miliónoch eur.

Ako sa darilo masérskym klinikám Kostku

grafy-web

Ako túto priazeň vysvetľuje štátna poisťovňa pod kontrolou Smeru? „Súčasný rozsah zdravotnej starostlivosti zodpovedá počtu pracovísk, personálnemu obsadeniu a počtu ošetrených pacientov.“

Kostkova firma sa naozaj rozširuje. Z jedného pracoviska v Spišskej Belej už má dnes aj pobočky v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici, Žiline. Na otázku, u ktorých poskytovateľov s rovnakým predmetom činnosti si Všeobecná zdravotná objednala podobne veľké výkony, poisťovňa neodpovedala.

Špeciálny výkon

Jedným z dôvodov, prečo má Kostkova firma tak veľa peňazí z verejného poistenia, je, že dostávala dlho peniaze za špeciálny výkon – za takzvanú cielenú dlhodobú terapiu. Za jeden tento výkon dostávala jeho firma 45 eur. Malo ísť o trojhodinové procedúry.

Keď sa pýtali premiéra Fica na Kostkovu firmu, vysvetľoval to tým, že výkon zaviedol Marian Faktor (KDH), ktorý viedol štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu počas vlády Ivety Radičovej. A že za jeho vlády tento výkon zrušili.

Fico o tom povedal pravdu, ale nie celú. Špeciálny výkon naozaj zaviedli v roku 2011, kým bol v poisťovni Faktor. Išlo o pilotný projekt. Malo to fungovať tak, že každého pacienta, ktorý bol zapojený do projektu, schválila poisťovňa a následne sledovala, či vďaka správnej rehabilitácii má nižšiu spotrebu liekov.

Tento špeciálny kód dostala len Kostkova firma. „Tento poskytovateľ prišiel s myšlienkou integrácie, zároveň išlo o pilotný projekt, v ktorom sme v malom rozsahu chceli otestovať, či to vôbec funguje,“ vysvetľuje dnes Faktor, prečo mal zmluvu len Kostka.

Tvrdí, že ak by sa projekt osvedčil, dali by to aj viacerým. Malo ísť o malý časovo obmedzený projekt, za ktorý firme platili  5- až 10-tisíc eur, tvrdí bývalý šéf poisťovne. Všeobecná poisťovňa na otázky, prečo výkon nemá zazmluvnený aj s inými firmami, neodpovedala.

Projekt mal ukázať, či sa takýmito terapiami dá znížiť spotreba liekov alebo predchádzať operáciám. Podľa Faktora to mali prehodnocovať po štvrťrokoch. Koncom roka 2011 padla Radičovej vláda a po nástupe Smeru do vedenia poisťovne prišiel Marcel Forai.

Ten ponechal špeciálny výkon a ešte zvýšil jeho cenu o polovicu – z 30 na 45 eur. Poisťovňa zvýšenie ceny vysvetľuje tak, že: „bodové ohodnotenie týchto výkonov zodpovedalo uvedenej sume“.

K jeho prehodnoteniu došlo až minulý rok po tom, čo Foraia z funkcie v poisťovni odvolali.

Video: Ministri o masérovi žartovali
autor: Martina Pažitková

Štát mu prispel viackrát

Nielen Všeobecná zdravotná poisťovňa platila Kostkovu firmu z verejných peňazí. Jeho firma dostala dotácie aj z Ústredia práce. Upozornila na to Transparency International. Peniaze na pracovné miesta dostala v roku 2013 a išlo o takmer 32-tisíc eur. Za to mal Kostka zamestnať troch masérov, fyzioterapeuta a dve administratívne posily.

Na vyše pol milióna eur z operačného programu Výskum a Vývoj pod ministerstvom školstva zasa vypísala tender firma Glaston, ktorá bola priamym príjemcom výskumného grantu. Kostkova firma je jediná, ktorá sa prihlásila. Obe firmy sídlia na rovnakej adrese – v Hoteli Bratislava na Seberíniho 9.

Kostku sme požiadali o rozhovor, neodpovedal ani na žiadosť, ani na naše otázky.

Ako sa im darí inde

Kostkova firma má zmluvu aj s ostatnými, súkromnými poisťovňami Dôvera a Union. Dôvera je po Všeobecnej druhá najväčšia. Kostkovi platí mesačne maximálne 7000 eur, teda 84-tisíc eur ročne. Ide o limit, ktorý platí pre pracovisko v Spišskej Belej a Nitre. Tento limit však ani spolovice nenaplnia, tvrdí poisťovňa.

V skutočnosti im v priemere platia zhruba 2500 eur mesačne. „Vlani vyhľadalo každý mesiac služby tohto poskytovateľa približne 120 našich poistencov,“ tvrdí najväčšia súkromná poisťovňa Dôvera. Poisťovňa patrí Pente.

Dnešný šéf poisťovne Martin Kultán pracoval vo Všeobecnej zdravotnej v čase, keď špeciálny výkon zavádzali. Aj Faktor po odchode zo Všeobecnej pre Dôveru pracoval. Poisťovňa však špeciálny výkon dnes v zmluvách nemá. Ani Union ho nemá, aj keď má s Kostkovou firmou v Spišskej Belej zmluvu. Vlani ju navštívilo 200 poistencov tejto najmenšej poisťovne na trhu. Za to poisťovňa za celý rok zaplatila menej ako 4-tisíc eur.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie