Denník N

Štát bude mať zrazu o 400 miliónov eur viac. To je asi toľko, čo žiadajú učitelia pre školy

V pondelok ministerstvo financií oznámi, že štát bude mať tento rok k dispozícii o 400 miliónov eur viac, ako počítal rozpočet.

Ministerstvo financií pod vedením Petra Kažimíra (Smer) v pondelok zverejní novú daňovú prognózu. Verejnosti v nej oznámi, že štát v tomto roku vyberie na daniach a odvodoch zhruba o 400 miliónov eur viac, ako sa pôvodne rátalo. Ide o nové peniaze, s ktorými sa doteraz oficiálne nepočítalo.

Spomínaných 400 miliónov eur je presne suma, ktorú žiadajú štrajkujúci učitelia na zlepšenie fungovania školstva. Peniaze majú pomôcť vyrovnať rozdiely vo vybraných školách, a to od technického vybavenia až po pomôcky.

Keď učitelia s požiadavkou pred mesiacom vyšli, premiér ich najprv odbil slovami: „My vieme niečo urobiť pre učiteľov, ale očakávam, že aj oni niečo urobia pre štát.“

Neskôr Fico hovoril o tom, že si ich prácu síce váži, ale do volieb už jeho vláda nemôže pre učiteľov nič urobiť. A učitelia mu odkázali, že stačí, ak dodrží svoje sľuby.

No ak by aj Ficova vláda nechcela použiť celých 400 miliónov z lepšieho výberu daní na školstvo, aj pätina z tejto sumy by stačila na také zvýšenie platov učiteľov, ktoré žiadajú.

Ministerstvo podľa našich informácií ráta s tým, že časť zo spomínaných 400 miliónov sa použije na krytie sľubov, ktoré dala vláda automobilke Jaguar a na tohtoročné plošné zvyšovanie platov vo verejnej správe.

Daňová prognóza je dokument, ktorý pripravuje vládny Inštitút finančnej politiky a vyjadrujú sa k nemu členovia daňového výboru, teda bankoví analytici, ekonómovia z NBS, zo štatistického úradu a ďalších inštitúcií.

Daňový výbor zasadá spravidla trikrát do roka, ale ak treba, aj častejšie. Daňová prognóza je rozhodujúci podklad aj pre tvorbu štátneho rozpočtu.

Vládni analytici odhadli, že štát vyberie viac peňazí najmä na odvodoch a dani z príjmov. Necelú štvrtinu zo 400 miliónov by mal priniesť aj lepší výber DPH.

Ministerstvo zlepšilo aj vlaňajšie čísla. Výber daní a odvodov bol vlani podľa našich informácií lepší o necelú polmiliardu eur.

Ekonomike významne pomohlo zrýchlené čerpanie eurofondov, lebo sa končilo programové obdobie a bolo ich treba rýchlo minúť. Nikto však nečaká, že sa eurofondy budú takýmto tempom čerpať aj v tomto roku.

Ministerstvo financií sa k prognóze pred jej oficiálnym zverejnením nemôže vyjadrovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Protesty učiteľov

Výpovede sestier

Ekonomika

Teraz najčítanejšie