Denník N

Ficov Výboh bol súčasťou korupčného systému, hovorí český novinár

Pri každom pochybnom vojenskom obchode, ktorý organizovali Česi a Slováci, sa vynorila postava zbrojára Miroslava Výboha, vraví český investigatívny reportér Janek Kroupa.

Pred niekoľkými dňami vyniesol pražský súd rozsudok, ktorý by mal zaujímať i Slovákov. Priateľ českého expremiéra Marek Dalík podľa sudkyne žiadal v roku 2007 úplatok od manažérov rakúskej zbrojovky, ktorá dodávala obrnené transportéry Pandur. Malo sa tak diať na schôdzkach, na ktorých sedel aj Miroslav Výboh, vplyvný zbrojár a dôverník Roberta Fica.

Pri začiatku tejto kauzy stál český reportér JANEK KROUPA. Práve po jeho reportážach z februára 2010 sa rozbehlo vyšetrovanie, ktoré prerástlo do medzinárodnej korupčnej aféry. Slovák Výboh v nej hral zásadnú úlohu. „Ak chcete získať peniaze z nejakej zbrojnej zákazky, potrebujete človeka, ktorý to vie technicky zrealizovať. To mala byť úloha pána Výboha,“ hovorí Kroupa.

 

V čom je kauza Pandur výnimočná?

Výnimočná je v prvom rade v tom, že sa skončila odsudzujúcim rozsudkom, hoci zatiaľ neprávoplatným. O tom, že s takýmito veľkými obchodmi sa spájajú rôzne provízie, sa šuškalo už dlho, no teraz to exaktne opísal aj súd.

Česko však podobné prípady už malo. Nedávno napríklad neprávoplatne odsúdili bývalého vplyvného politika Davida Ratha.

Aj aféra Davida Ratha je závažná, ale tam šlo o náš domáci malér. Kauza Pandur je však zaujímavá práve Slovákom Miroslavom Výbohom. Ukázalo sa, že tu fungovala medzinárodná skupinka, ktorá sa snažila obohatiť na zbrojných zákazkách.

Výboh bol jej súčasťou?

Áno, túto skupinku tvorili na jednej strane niektorí ľudia z okolia českej vlády a na druhej strane pán Výboh, teda človek blízky slovenskému premiérovi, a potom istý Löva Drori, vrcholový manažér izraelskej zbrojovky Rafael, ktorá dodávala na transportéry Pandur vežové stanice. Táto skupinka postupovala veľmi koordinovane s cieľom získať peniaze od rakúskej zbrojovky Steyr, ktorá Pandury vyrábala.

Vieme však určite, že sa Miroslav Výboh podieľal na korupcii?

To vyplýva z najnovšieho rozhodnutia pražského súdu. Sudkyňa konštatovala, že v novembri 2007 požiadal Marek Dalík, priateľ vtedajšieho českého premiéra Mirka Topolánka, na schôdzke s rakúskymi manažérmi o trikrát šesť miliónov eur. Tejto schôdzky, ktorá prebehla v pražskej reštaurácii, sa zúčastnil aj Miroslav Výboh. Tá žiadosť mala zaznieť v jeho prítomnosti.

To ešte nemusí dokazovať, že sa na tom priamo podieľal.

Dôležitý je kontext. Miroslav Výboh nereagoval na tú situáciu tak, že by na smrť vydesený utiekol a kričal, že on žiadne peniaze nechce. Naopak, on sa zúčastnil aj ďalších súvisiacich stretnutí. Konali sa celkovo tri schôdzky s rakúskymi manažérmi: v Brne, v Prahe a vo Viedni. A na všetkých sedel Miroslav Výboh. Vo Viedni dokonca údajne vystupoval v mene českej strany a urgoval tieto peniaze na schôdzke s rakúskym manažérom. (Výboh sa obhajoval tým, že sa angažoval len ako zástupca izraelskej zbrojovky Rafael, ktorá bola jedným zo subdodávateľov kontraktu; akúkoľvek korupciu vylúčil – pozn. red.)

kroupa II (2)
Janek Kroupa (roč. 1974) pracoval 15 rokov v televízii Nova. Bol jednou z tvárí investigatívnej relácie Na vlastní oči, neskôr pôsobil v denníku Mladá fronta Dnes. Od februára 2014 je reportérom Českého rozhlasu. Foto – Česká televize

Čo bola presne Výbohova úloha?

Úlohy boli rozdelené. Organizátorom bola česká strana, kam patril vtedajší námestník ministerstva obrany Martin Barták a zrejme aj vtedajší premiér Topolánek, ktorý sa mal pražskej schôdzky zúčastniť. Nakoniec nemohol prísť, tak poslal kamaráta Dalíka, o ktorom sa vedelo, že má jeho dôveru. Lenže potom je tu technická stránka: ak chcete zorganizovať takúto vec, potrebujete človeka, ktorý ju dokáže aj zrealizovať.

Takže potrebovali zbrojára Výboha, ktorý mal kontakty a svoje know-how?

Keď si chcete odkrojiť podiel z nejakej zákazky, musíte vedieť, ako to „sprocesujete“. Česi vytvorili tlak na zbrojovku Steyr, aby bola ochotná platiť. A potom mal nastúpiť pán Výboh a manažér izraelskej zbrojovky Rafael, aby urobili subdodávku, cez ktorú by sa tie peniaze zlegalizovali.

Z toho vyplýva, že Miroslav Výboh by z tých peňazí mal nejaký podiel.

Alebo je to láskavý človek, ktorý to všetko robil zadarmo. To sú dve možnosti a môžete si vybrať, ktorá vám znie pravdepodobnejšie.

Máme nejaké indície, či o Výbohových aktivitách vedel jeho priateľ Robert Fico?

To by bola len ničím nepodložená špekulácia.

Čiastka osemnásť miliónov eur je veľmi vysoká. Sú provízie v takejto výške bežné?

Záleží na tom, o akú zákazku ide. V tomto prípade sa bavíme o zákazke na vojenské transportéry, ktorá bola za 21 miliard korún (v prepočte 800 miliónov eur – pozn. red.). Keď sme v novinách tento prípad mapovali, tak sme zistili, že zbrojovka Steyr mala ešte v období, než ju ovládli americkí vlastníci, pripravené dve percentá na úplatky. A tých osemnásť miliónov by tomu približne zodpovedalo. To bola akoby známa taxa.

Ale aj tak: bavíme sa o hypotéze, že by si osemnásť miliónov mali rozdeliť štyria-piati ľudia.

Ja myslím, že tam nešlo len o konkrétne osoby. Tie peniaze pravdepodobne boli určené na financovanie Topolánkovej politickej strany.

Nakoniec však zrejme žiadne peniaze zaplatené neboli.

Áno, pravdepodobne k tomu nedošlo. Vieme, že okamžite po tých schôdzkach informovali americkí vlastníci zbrojovky ambasádu v Prahe. Ambasáda to hlásila do Washingtonu a následne americkí diplomati začali konať. Bývalý generálny tajomník NATO George Robertson telefonoval vtedajšiemu ministrovi pre európske záležitosti Alexandrovi Vondrovi a dôrazne ho upozornil, že na českej strane prebieha veľmi neetické správanie. Povedal mu dokonca, že to môže spôsobiť diplomatickú roztržku. Toho sa Česi nakoniec zľakli.

Leto 2006: Robert Fico a Mirek Topolánek sa práve ujímali vlády, stretávali sa oficiálne aj bez kamier. Foto - TASR
Leto 2006: Robert Fico a Mirek Topolánek sa práve ujímali vlády, stretávali sa aj oficiálne, aj bez kamier. Ich neformálnych schôdzok sa údajne zúčastňovali aj ich pobočníci: Miroslav Výboh a Marek Dalík. Foto – TASR

Pred českým súdom nakoniec svedčil aj vtedajší americký veľvyslanec Richard Graber. Bola jeho výpoveď kľúčová?

Kľúčové boli písomné dôkazy. Kauzu Pandur sme otvorili našimi reportážami v Mladej fronte Dnes vo februári 2010. Krátko nato urobila rakúska polícia prehliadku v zbrojovke Steyr a zaistila materiály, ktoré sa týkali tohto obchodu: záznamy zo schôdzok, maily, právne analýzy. Vďaka tomu to nebol len prípad v rovine tvrdenia proti tvrdeniu.

Rakúska prokuratúra neskôr Miroslava Výboha stíhala, ale vyšetrovanie pred pár týždňami zastavila. Vyzerá to tak, že proti nemu nie sú priame dôkazy.

Rakúski vyšetrovatelia sa zaoberali inou časťou príbehu. Oni skúmali fázu, keď sa Miroslav Výboh a izraelský manažér Löva Drori dohovárali so zbrojovkou Steyr o legalizácii provízií cez rôzne subdodávky. Takže ich zaujímala primárne legalizácia výnosov z trestnej činnosti.

Pôvodnú trestnú činnosť však vyšetrovali Česi, pretože žiadosť o peniaze bola prvýkrát spresnená na schôdzke v Prahe. V Rakúsku už prebiehalo len pokračovanie. Iná vec je, že Rakúšania zastavili svoje vyšetrovanie ešte pred tým, než český súd konštatoval, či k niečomu trestnému došlo. Prečo s tým zastavením nepočkali, neviem.

Kauza okolo transportérov Pandur dostihla aj kamaráta slovenského premiéra.
Kauza transportérov Pandur dostihla aj kamaráta slovenského premiéra.

Máme nejaký dôvod sa domnievať, že kauza Pandur nebola jediná svojho druhu?

Samozrejme, stačí zostať pri postave Miroslava Výboha. Ja som naňho narazil znovu pri ďalších pochybných nákupoch. Napríklad koncom roku 2009 upieklo české a slovenské ministerstvo obrany akože spoločný nákup desiatok obrnených vozidiel Iveco. Povedali, že pôjde o projekt dvoch štátov, čo im umožnilo vyhnúť sa otvorenej súťaži.

Lenže nakoniec Slováci nič nekúpili, len poskytli Čechom alibi, aby mohli nakupovať od vopred vybraného dodávateľa. Túto vec na slovenskej strane znovu vybavoval Miroslav Výboh. O niekoľko mesiacov sa opakovala podobná situácia a obe ministerstvá pripravovali spoločnú zákazku na fínske minomety. A znovu sa pri tom motal Výboh.

Čo z toho vyplýva?

Že tu jednoducho fungoval systém, ktorý umožňoval niektorým ľuďom zarobiť si veľké peniaze v nadnárodných obchodoch.

Video: polícia mala v kauze Pandur svedectvá aj písomné dôkazy (reportáž ČT)

https://www.youtube.com/watch?v=lYd7GHmcKUo

Môže byť Miroslav Výboh ešte obvinený? Alebo sa zastavením vyšetrovania v Rakúsku preňho všetko končí?

Podľa môjho názoru by mohla pokračovať ešte česká vetva prípadu. Jediným odsúdeným, hoci neprávoplatne, zostáva Marek Dalík. Sudkyňa však naznačila, že peniaze nepýtal pre seba. Viem si predstaviť, že súd nariadi polícii, aby preverila napríklad úlohu expremiéra Topolánka. Teoreticky však môže dôjsť aj na Miroslava Výboha.

Neplatí zásada, že jeden človek nesmie byť v dvoch krajinách stíhaný za rovnakú vec?

Je otázka, či sa bavíme o tej istej veci. Česká polícia skúmala pozadie pražskej schôdzky, rakúska polícia zase vyšetrovala až tú nadväzujúcu časť, ktorá sa týkala Rakúska. Ja to vidím tak, že sudkyňa pražského súdu dala na stôl domienku, že peniaze nemohli byť len pre Dalíka. A polícia by mala preskúmať, pre koho všetkého boli.

Hovoríme o kauze z roku 2007, teraz sme v roku 2016. Myslíte si, že aj dnes fungujú zbrojné zákazky podobne?

Tento biznis sa nemení, nie je dôvod. Posun nastal len v tom, že konkrétne Miroslav Výboh má po kauze Pandur hanbu a verejne sa o ňom vie. Takže už by mal sťaženú situáciu. (Miroslav Výboh podľa svojich slov pred časom zo zbrojných obchodov vycúval a dnes sa venuje developerským projektom a ďalším aktivitám – pozn. red.)

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie