Denník N

Ruské migy chceme vymeniť za švédske gripeny

Stíhačky Gripen si obstaralo Česko i Maďarsko. Ďalším v poradí môže byť Slovensko. Foto - TASR
Stíhačky Gripen si obstaralo Česko i Maďarsko. Ďalším v poradí môže byť Slovensko. Foto – TASR

Minister obrany Martin Glváč začal v Bratislave prelomové rokovania o stíhačkách. Armáda možno dostane švédske gripeny.

Vláda Roberta Fica sa možno chystá na najväčšiu zmenu obrannej politiky Slovenska od vstupu krajiny do NATO. Minister obrany Martin Glváč v Bratislave potvrdil, že oficiálne začne so švédskym štátom vyjednávať o prenájme stíhačiek JAS 39 Gripen.

Ak sa so Švédmi dohodne, armáda sa po vyše šesťdesiatich rokoch prestane spoliehať na ruské migy pri zabezpečovaní nášho vzdušného priestoru.

„Dnešný deň by som označil za prelomový,“ povedal podľa TASR Glváč po stretnutí so švédskym ministrom obrany Petrom Hultqvistom.

Jednoduchý lízing

Glváčovo ministerstvo sa s myšlienkou prenajať si gripeny zaoberá už dva roky. Doteraz so Švédmi komunikovali len neoficiálne, teraz sa už začína vyjednávať o konkrétnych podmienkach kontraktu.

„Začíname naozaj otvorené rokovania o technických podmienkach možného projektu,“ potvrdil slovenský minister obrany.

Glváč si už stíhačky vyhliadol. Foto - TASR
Glváč si už stíhačky vyhliadol. Foto – TASR

Slovensko sa v prípade gripenov inšpirovalo susedným Českom, ktoré si prenajíma švédske stroje už od roku 2004. Vlani podpísala ďalšie predĺženie spolupráce.

Český kontrakt je postavený na princípe operatívneho lízingu: štát ročne platí za prenájom 14 strojov v prepočte 50 miliónov eur. V tejto cene má zahrnutý aj servis, školenia posádok a prísun náhradných dielov.

Vojaci si tak nad rámec tohto kontraktu platia zo svojho už len pohonné hmoty. Práve tento typ kontraktu si za svoj vzor berie i minister Glváč.

Cena prenájmu nie je známa

V prípade Slovenska si však prenájom gripenov vyžiada veľké vstupné náklady, pretože armáda by im musela prispôsobiť zázemie na letisku.

Navyše nie je isté, či by prenájom vyšiel lacnejšie než prevádzka súčasných lietadiel MiG-29. Tie podľa dostupných informácií ročne zhltnú zhruba 30 miliónov eur. Slovensko migy vlastní, takže v cene nákladov sa už nemusia rozpúšťať náklady na prenájom, ako by to bolo v prípade gripenov.

Koľko by prenájom švédskych strojov ročne stál, zatiaľ ministerstvo neupresnilo. Glváč v minulosti pripustil, že Slovensko by si mohlo prenajať osem stíhačiek – teda podstatne menej než Česko.

Na druhej strane by po „prestupe“ na švédsku techniku Slovensko mohlo nadviazať užšiu spoluprácu s českou armádou. Obe krajiny by tak ušetrili na spoločnom výcviku, servise alebo by si navzájom mohli pomáhať so strážením vzdušného priestoru.

Prostredníci by zmizli

Význam švédskeho kontraktu by však bol hlavne v strategickej rovine. Slovenské letectvo by prvýkrát získalo západné stíhačky a nebolo by závislé od dodávok náhradných dielov z Ruska.

Pokiaľ by sa totiž napätie medzi Západom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyhrotilo, slovenské stíhačky závislé od ruských dielcov by po niekoľkých mesiacoch neboli schopné lietať.

A je tu ešte jedna podstatná zmena. Kontrakt na gripeny by Slovensko podpísalo priamo so švédskou vládnou agentúrou FMX, čo by znamenalo, že odpadnú domáci prostredníci pri dohadovaní podmienok, ako to bolo v minulosti.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie