Denník N

Vlastník Carrefouru u nás sa chce zbaviť dlhov podobne ako Váhostav

Foto – TASR
Foto – TASR

Firma, ktorá prevádzkuje päť hypermarketov pod francúzskou značkou, sa snaží vymaniť z dlhov, požiadala súd o reštrukturalizáciu.

Aktualizované vo štvrtok 13:40

Zásobovali hypermarkety Carrefour na našom trhu tovarom, no nedostali zaň zaplatené včas ani v plnej výške. Teraz sa ich šanca, že uvidia peniaze, ktoré im obchody dlhujú, ešte zmenšila.

Vlastník predajní Carrefour u nás, spoločnosť Retail Value Stores, totiž požiadal bratislavský súd, aby mu povolil reštrukturalizáciu. Upozornil na to na Facebooku Reťazce informovaný zdroj.

https://www.facebook.com/retazce/posts/10153228712297511

Z obchodného vestníka zverejneného na webe vyplýva, že spoločnosť podala návrh na povolenie reštrukturalizácie. Okresný súd Bratislava I. 11. februára vydal a dnes zverejnil verdikt, že začína reštrukturalizačné konanie voči dlžníkovi Retail Value Stores so sídlom v Bratislave.

O reštrukturalizácii by mala rozhodnúť  sudkyňa Katarína Bartalská. Tá rozhodovala aj tom, či sa bude smieť zbaviť dlhov Váhostav, ktorý mal veľké podlžnosti. Vlani koncom mája reštrukturalizačný plán stavebnej firmy schválila.

Musí splniť podmienky

Sudkyňa pre Denník N potvrdila, že súd začal reštrukturalizačné konanie voči dlžníkovi, ktorý podal návrh na povolenie reštrukturalizácie. „Začatie reštrukturalizačného konania v zmysle ustanovenia § 113  zákona č. 7/2005 Zb. o konkurze a reštrukturalizácii bráni aj tomu, aby sa na toho istého dlžníka začalo iné reštrukturalizačné konanie a zároveň obmedzuje dlžníka v zmysle ustanovenia  zákona,“ uviedla.

Doplnila, že týmto uznesením súdu ešte nebola povolená reštrukturalizácia, pretože reštrukturalizačný proces sa týmto uznesením súdu len začal. „Dlžník musí postupovať v zmysle ustanovení Zákona o konkurze a reštrukturalizácii a až v po splnení podmienok môže byť povolené reštrukturalizačné konanie,“ doplnila sudkyňa.

Analytik obchodu Ľubomír Drahovský berie tento krok vlastníka obchodov Carrefouru u nás za východisko z núdze. „Je to jedna z ciest, ktorou sa môže vyhnúť bankrotu, ale je to znak toho, že nevie splniť všetky záväzky,“ povedal pre Denník N.

Myslí si, že vstup firmy do reštrukturalizačného procesu spôsobí, že stratí svoju tvár. „Ťažko bude komunikovať v budúcnosti s dodávateľmi tovaru,“ dodal Drahovský.

Problémy má už dlho

Vlastník značky Carrefour na slovenskom trhu a piatich hypermarketov má problémy už od leta minulého roka. Už vtedy sa objavili prvé sťažnosti dodávateľov, že im za dodaný tovar neplatí.

Časť dodávateľov sa preto rozhodla spoluprácu ukončiť, a tak ich tovar zmizol z pultov predajní. Zástupcovia spoločnosti Retail Value Stores však tvrdili, že sa pulty vyprázdňujú preto, lebo reťazec prehodnocuje sortiment predajní.

Ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že môže zasiahnuť, ak by dostalo podnety za meškanie s platením faktúr, no vraví, že taký podnet nedostalo. „Za posledné obdobie neboli doručené žiadne sťažnosti dodávateľov týkajúce sa úhrady peňažných prostriedkov za dodaný tovar,“ povedal hovorca ministerstva Peter Hajnala.

Rezort pôdohospodárstva pritom uviedol, že urobil v spoločnosti Retail Value Stores 24 kontrol v súvislosti s porušením zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorý postihuje aj nedodržanie lehoty na úhradu kúpnej ceny.

Z výkazov ich vyradili

Aj keď sa dodávatelia na ministerstve nesťažovali, postupne z ponuky predajní Carrefour stiahli už aj základné potraviny. Chieb, mlieko či mäso má na pultoch zriedkavo, prevažujú hračky, domáce potreby či drogéria.

Ministerstvo síce bolo a je o stave ponuky potravín v obchodnom reťazci informované, no dodalo, že nie je v jeho kompetencii nejakým spôsobom vstupovať do obchodnej politiky obchodného reťazca Carrefour.

Tento rok sa však ministerstvo pôdohospodárstva rozhodlo, že nebude vykazovať, či reťazec dostatočne znížil DPH na vybrané potraviny. Prestalo monitorovať aj to, aké má zastúpenie slovenských potravín na celkovom predaji, hoci podľa obratu nad 10 miliónov eur by ešte tento reťazec vykazovať mali.

Údaje Finstatu ukazujú, že len od 1. októbra do konca decembra 2014 spoločnosť Retail Value Stores vykázala tržby viac ako 17 miliónov eur.

Koncom minulého roka už vlastník Carrefouru prestal vydávať tlačené letáky. Neaktualizuje ani informácie na Facebooku, v poslednom statuse zo septembra radí, ako si v prvý jesenný deň pripraviť tekvicový koláčik.

https://www.facebook.com/carrefourslovensko/photos/a.278911062170137.67936.278848828843027/947058585355378/?type=3&theater

Pred pár týždňami spoločnosť plochu predajne Carrefour v bratislavskom nákupnom centre Polus City Center zmenšila asi na polovicu. Spoločnosť Immofinanz Center Management SR, ktorá spravuje Polus v Bratislave, potvrdila, že na polovičnej ploche aj ostáva.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Problémy Carrefouru

Ekonomika

Teraz najčítanejšie