Denník N

Na Ficovej polovičnej zľave ušetria cestujúci pár eur

Od 17. novembra cestujú vo vlakoch zadarmo študenti a dôchodcovia. Od februára niečo ušetria aj pracujúci. Foto - TASR
Od 17. novembra cestujú vo vlakoch zadarmo študenti a dôchodcovia. Od februára niečo ušetria aj pracujúci. Foto – TASR

Od nedele sa ľuďom, ktorí cestujú vlakom za prácou, zníži cena týždenných či mesačných lístkov. Najmä pri mesačnom predplatnom to bude len nepatrne.

Premiér Robert Fico sa tento týždeň pochválil ďalším opatrením zo sociálneho balíčku, ktoré prijala jeho vláda. Rozhodla, že cestujúci, ktorí pravidelne dochádzajú za prácou vlakom, získajú od februára polovičné zľavy.

Premiér pripomenul, že vláda už v novembri prijala odvážne rozhodnutie, keď študentom a dôchodcom umožnila bezplatné cestovanie vlakmi.„Chceme, aby aj ľudia, ktorí cestujú za prácou a platia za cestovné, ušetrili pár eur,“ povedal po rokovaní vlády Fico.

Doslova pár eur

Cestujúci, ktorých premiérove slová potešili, si v možno ešte neuvedomili, ako doslova majú brať slová, že ušetria „pár eur“. Na rozdiel od študentov či dôchodcov totiž v mnohých prípadoch veľkú úsporu nemôžu čakať.

Od nedele 1. februára sa im síce zníži cena za týždenné či mesačné traťové lístky Železničnej spoločnosti Slovensko, ale zvlášť u mesačného predplatného to bude len nepatrne.

Cestujúci, ktorý jazdí vlakom na trase Zvolen – Žiar nad Hronom, dnes platí za mesačný lístok 29,70 eura. Po 1. februári ho vyjde na 27 eur, takže mesačne ušetrí len 2,70 eura.

Podobný je aj rozdiel medzi cenami tohto typu lístka na trase Ivanka pri Dunaji – Bratislava. Kým ešte v januári  stál mesačný lístok 20,90 eura, po zavedení Ficovej zľavy to bude 19 eur. Pracujúci tak mesačne ušetrí zanedbateľných 1,90 eura.

Takmer desaťeurovú úsporu dosiahne cestujúci medzi Novými Zámkami a Bratislavou, ale na tejto trase platí aj drahší mesačný lístok. Doteraz stál stál 105,58 eura, po zavedení Ficovej zľavy to bude 95,98 eura.

Posúdiť to majú cestujúci

Ministerstvo dopravy sa k výške nových zliav určených pre pracujúcich vyjadruje vyhýbavo.  „Hodnotene miery „zásadnosti“ necháme na ľudí, ktorí využívajú túto službu,“ odpovedal hovorca Martin Kóňa.

Pri otázke, či považuje zlacnenie cestovania o pár eur mesačne za významnú zmenu, len odkázal na komentár Denníku N, ktorý novinku kritizoval ako „bezhlavé znižovanie ceny“.

Prečítajte si komentár Romana Pataja
Fico zaplatí môj lístok na vlak z vašich peňazí

Denník N pred pár dňami uviedol, že najnovší krok vlády zvýši železničné zľavy z 35 percent na 50 percent, čo je pomerne významný posun. Takéto zvýšenie skutočne nastane, ale len u týždenných „permanentiek“.

Napríklad na trati medzi Novými Zámkami a Bratislavou si cestujúci doteraz kupoval týždenný lístok za 31 eur, po novom to bude za 24 eur.
Veľká časť ľudí, ktorí pravidelne dochádzajú vlakom do práce, však z praktických i ekonomických dôvodov uprednostňuje mesačné lístky. Pri tých však budú zmeny len symbolické.

Napriek tomu ministerstvo obhajuje postup, že tieto zľavy schvaľovala vláda a prezentoval ich sám premiér Fico.  „Vzhľadom na skutočnosť, že rozsah nových zliav vo vlakoch dotovaných štátom je nad rámec platného výnosu regulačného úradu, bolo potrebné získať mandát vlády na to, aby sme mohli otvoriť rokovania s dopravcami,“ vysvetlil Kóňa.

Lacnejšie cestovanie vlakom
  • Traťový cestovný lístok sa zapisuje na bezkontaktnú čipovú kartu, a to na každom predajnom mieste Železničnej spoločnosti Slovensko, ktoré má elektronické zariadenie.
  • Zľava sa dá využiť aj vo vlakoch vyššej kategórie – EC aj IC vlakoch, no platí len na trase, ktorá je zapísaná na lístku.
  • Kúpiť sa dajú jednosmerné i obojsmerné lístky na obe vozňové triedy.
  • Cestovať so zľavou je môžné maximálne do vzdialenosti 210 kilometrov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie