Denník N

Vlastník Carrefouru dlhuje štátu milióny, dodávatelia chcú, aby ich štát zbavil dlhov

Foto – N
Foto – N

Spoločnosť Retail Value Stores, ktorá sa chce zbaviť dlhov, nezaplatila pokuty, podlžnosti má aj na poistnom. Dodávatelia chcú požiadať vládu o pomoc.

Viac ako 1 milión eur za minulý rok, vyše 430-tisíc eur len za január tohto roku. Toľko mala zaplatiť štátu spoločnosť Retail Value Stores, ktorá prevádzkuje hypermarkety Carrefour u nás, za porušenie zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch.

Tieto pokuty jej vymeralo ministerstvo pôdohospodárstva vlani a tento rok, no väčšina z nich sa týkala prehreškov, ktoré sa datujú ešte do roku 2013 a skôr. Veľkú časť z nich prevádzkovateľ hypermarketov dostal za to, že neplatil načas za tovar svojim dodávateľom. Ďalšiu potom za to, že od nich vyžadoval veci, ktoré sú v rozpore so zákonom.

Hoci sú tieto pokuty splatné do 30 dní od rozhodnutia a všetky sumy už mal mať štát na účte, firma ich nezaplatila dodnes. „Spoločnosť Retail Value Stores uvedené pokuty v zákonnej lehote neuhradila. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pokračuje vo vymáhaní v súlade s podmienkami zákona,“ reagoval pre Denník N hovorca ministerstva pôdohospodárstva Peter Hajnala.

Spoločnosť Retail Value Stores na otázky Denníka N nereagovala.

Pokuty za porušenie zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch

  • 18. marca 2015: 16 600 eur
  • 18. marca 2015: 265 000 eur
  • 18. marca 2015: 45 000 eur
  • 18. marca 2015 : 125 200 eur
  • 18. marca 2015: 173 400 eur
  • 18. marca 2015: 37 200 eur
  • 18. marca 2015 : 27 000 eur
  • 3. júna 2015: 186 000 eur
  • 31. júla 2015: 229 600 eur
  • 6. januára 2016: 124 000 eur
  • 13. januára 2016: 225 200 eur
  • 14. januára 2016: 84 900 eur

Zdroj: land.gov.sk

To však nie sú jediné sumy, ktoré nedostal štát od spoločnosti Retail Value Stores zaplatené. Dlžná je aj Sociálnej poisťovni, tá vyčíslila na webe podlžnosť firmy k polovici februára tohto roku na takmer 233-tisíc eur.

„Je pozoruhodné, že spoločnosť, ktorá má toľko podnikateľsko-etických prešľapov v maloobchode, sa môže ešte stále prezentovať ako prevádzkovateľ hypermarketov Carrefour na Slovensku. Súčasne je až prekvapujúce, že centrála nadnárodnej spoločnosti Carrefour na takéto poškodzovanie svojho medzinárodného renomé zatiaľ podľa dostupných informácií nereaguje,“ reagoval na ďalšie zverejnenie pokút pre Denník N analytik obchodu Ľubomír Drahovský.

O problémoch vie štát dlho

Za porušenie zákona o neprimeraných podmienkach dal štát vlani sankcie aj niektorým iným reťazcom, no nebolo ich toľko a v takej výške, ako dostal vlastník značky Carrefouru na Slovensku.

Z toho, že mnohé pokuty ministerstvo pôdohospodárstva vymeralo spoločnosti Retail Value Stores už pred rokom, je zrejmé, že štát vie o vlečúcich sa problémoch s uhrádzaním faktúr dlhší čas.

Podľa dobre informovaných zdrojov nie je meškanie s platbou faktúr dodávateľom v obchode ničím výnimočným. No musí už byť zrejme neúnosné, ak sa dodávatelia rozhodnú dať na obchodníka podnet, ktorý sa môže skončiť pokutou.

Dokumenty o pokutách, ktoré dostala spoločnosť Retail Value Stores, potvrdzujú, že nedodržala termín na uhradenie platieb za dodaný tovar pri desiatkach faktúr a mnohých dodávateľoch.

Mnohí z nich sa preto rozhodli ukončiť spoluprácu s reťazcom Carrefour už dávnejšie.  Urobili tak napríklad dve mliekarne.

Marian Šolty z Levických mliekarní vlani pre Denník N potvrdil, že sú s reťazcom v súdnom spore za to, že reťazec neskoro platil za tovar a aj vyruboval neúmerné sankcie.

Spoluprácu dávnejšie ukončila aj mliekareň Milsy z Bánoviec nad Bebravou. Jej riaditeľ Stanislav Voskár povedal, že spoluprácu ukončili. Podľa Voskára sa však Milsy s Carrefourom nedohodla na znení zmlúv. Boli v nich totiž aj účelové podmienky, ktoré umožňovali reťazcu, aby penalizoval svojich dodávateľov.

Tí, ktorí s dodávkami tovaru vytrvali, začali sťahovať tovar z hypermarketov vlani. Dnes je už v hypermarketoch zúžený sortiment, prevažuje v ňom spotrebný tovar a drogéria a trvanlivejšie potraviny.

Čakajú, že štát odkúpi dlhy

Práve tlak dodávateľov, ale aj tri januárové pokuty blížiace sa k sume pol milióna eur mohli viesť k tomu, že spoločnosť Retail Value Stores požiadala súd o to, aby sa mohla zbaviť časti dlhov formou reštrukturalizácie. Okresný súd v Bratislave I. jej žiadosti 11. februára vyhovel a začal reštrukturalizačné konanie.

O tom, či reštrukturalizáciu po splnení všetkých podmienok dlžníkovi súd povolí, bude rozhodovať sudkyňa Katarína Bartalská. Táto sudkyňa vlani v máji odsúhlasila reštrukturalizačný plán firmy Váhostav, ktorá ostala dlžná mnohým menším stavbárom.

Keďže bola vlna nespokojnosti tých, ktorým ostal Váhostav so štátnymi zákazkami dlžný, veľká, do jeho oddlženia sa zaangažoval aj premiér Robert Fico a dohodol, že časť dlhov Váhostavu odkúpi štát.

Teraz sa na to, že podobne vyrieši štát aj dlhy Carrefouru, spoliehajú jeho dodávatelia. Chcú, aby aj ich dlhy odkúpil, pretože sa obávajú, že po reštrukturalizácii prídu o svoje pohľadávky a peniaze neuvidia.

„Dodávatelia doslova žiadajú vládu o pomoc pri riešení tejto situácie, a to v podobe odkupu týchto pohľadávok, pretože je tu riziko, že o tie prostriedky prídu,“ povedal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Problémy Carrefouru

Ekonomika

Teraz najčítanejšie