Denník N

Gastrolístky treba zrušiť, odkazuje protimonopolný úrad vláde

Ľuďom treba nechať peniaze, alebo urobiť gastrolístky dobrovoľnými, myslí si Protimonopolný úrad. Ministerstvo práce tvrdí, že zrušenie gastrolístkov by mohlo ohroziť stravovanie.

Aktualizované 19:05

Protimonopolný úrad odporúča vláde, aby zrušila súčasný systém gastrolístkov. Ministerstvu práce napísal úrad list, v ktorom navrhuje dve možnosti, ako to spraviť.

Prvou by bolo, že príspevok na stravu by ostal daňovo zvýhodnený, ako je v súčasnosti, no nevyplácal by sa v papierových či elektronických gastrolístkoch, ale v normálnych peniazoch.

Druhou možnosťou, ktorú protimonopolný úrad navrhol vláde, je ponechať stravné lístky, ale urobiť ich dobrovoľnými. Pre firmy zo sektora gastrobiznisu by to znamenalo, že by skrachovali, alebo by museli v spolupráci s reštauráciami vymyslieť lojalitné produkty, ktoré by boli pre zamestnávateľov zaujímavé.

Táto iniciatíva protimonopolného úradu prišla po tom, čo úrad behom roka skontroloval približne 300 tendrov na poskytovanie stravných lístkov súkromným a verejným zamestnávateľom a našiel dva druhy kartelových dohôd.

Ako sa dohadovali

Piatim firmám (Sodexo, Vaša Slovensko, Edenred, Doxx a Chéque Déjeuner), ktoré kontrolujú väčšinu trhu, preto udelil celkovú pokutu 2,96 milióna eur.
Protimonopolný úrad tvrdí, že firmy sa dohodli, že sa nebudú snažiť získať klientov konkurencie.

Robili to takto:
• neoslovovali preto klientov konkurencie, respektíve im nedali dobré podmienky,
• neponúkali nulové poplatky klientom, benefity a bonusy klientom konkurencie.

Šli dokonca tak ďaleko, že uplatňovali systém tzv. „vyrovnanej kompenzácie strát“ (balance), ktorý predstavoval povolené získanie klienta konkurencie v prípade straty vlastného klienta. Cieľ bol, aby nikto neprišiel o svoj trhový podiel.

Podnikatelia teda nemuseli súťažiť a mohli si tak udržať, respektíve zvyšovať marže.

Okrem toho sa firmy niekoľko rokov snažili aj o to, aby spolu dosiahli vyjednanie limity poukážok, ktoré mohli prijímať obchodné reťazce. Pri nich totiž mali gastrolístkové firmy menšiu maržu ako pri bežných reštauráciách.

Návrh zrušiť systém gastrolístkov priniesol do parlamentu opakovane poslanec Igor Matovič, ale firmy z biznisu opakovane presvedčili poslancov, aby ho nechali v nezmenenej podobe.

Prečo návrh na zrušenie

Hlavným dôvodom je podľa podpredsedu úradu skutočnosť, že hospodárska súťaž na trhu gastrolístkov úplne zlyhala. „Myslíme si, že tento trh je aj do budúcna veľmi náchylný na ďalšie kartely,“ povedal podpredseda Protimonopolného úradu SR Radoslav Tóth.

Významným dôvodom na zmenu je podľa úradu aj zbytočné zaťažovanie podnikateľov, ale aj zamestnancov. Zbytočné je v tom, že jednak prichádza k plateniu finančných provízií a k zbytočnej administrácii, pretože sa vytvára celá agenda súvisiaca s akceptáciou stravných lístkov.

„V konečnom dôsledku si zároveň myslíme, že provízie, ktoré sú odčerpávané zo systému, by v ňom mohli zostať, a tým by sa polepšilo nielen zamestnávateľom, ale aj zamestnancom a určite aj reštauračným zariadeniam, pri ktorých provízia nie je zákonom regulovaná. Z týchto všetkých dôvodov sa nám zdá, že systém je neefektívny,“ povedal podpredseda protimonopolného úradu.

Tvrdí, že majú význam

Ministerstvo práce  je presvedčené, že zrušenie gastropoukážok by spôsobilo výrazný pokles záujmu o stravovacie zariadenia na Slovensku, čo by malo negatívny dosah aj na sociálnu oblasť a zamestnanosť.

Zdôraznilo, že poskytovanie stravných poukážok je len jednou z možností zamestnávateľa ako poskytnúť zamestnancom povinný príspevok na stravovanie. „Môže tak urobiť aj vo vlastnej jedálni alebo objednaním stravovacích služieb v zariadeniach, ktoré má v okolí,“ upozornil rezort práce.

Hlavným dôvodom, prečo je príspevok na stravovanie zakotvený v zákone, je podľa ministerstva zabezpečenie pravidelného stravovania zamestnancov, ktoré má významný vplyv na ich dobrý zdravotný stav. Nahradenie alebo zrušenie gastrolístkov by mohlo stravovanie ohroziť.

Ak by zamestnanci dostali príspevok na stravovanie vo forme peňazí, mohli by ho použiť na čokoľvek a vytratil by sa aj samotný prospešný obedový návyk, ktorý gastrolístky trvalo priniesli. Zároveň je to v rozpore s účelom príspevku, ktorý tým stráca akýkoľvek význam.

Samotní odborníci na výživu sú podľa rezortu práce presvedčení, že ľudia by s príspevkami nakladali rôznymi spôsobmi a obed by bol tou poslednou možnosťou, čím by sa u nich mohli prejaviť zdravotné ťažkosti a následná zvýšená práceneschopnosť. Aj keby takýto finančný príspevok nepodliehal dani a odvodom, mohol by byť použitý na nákup akéhokoľvek tovaru.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie