Denník N

Na nový obrí most Komárno – Komárom schválili 100 miliónov eur

Nový most v Komárne je navrhovaný ako asymetrický s jedným pylónom a so závesnými káblami. Vizualizácia – ministerstvo dopravy
Nový most v Komárne je navrhovaný ako asymetrický s jedným pylónom a so závesnými káblami. Vizualizácia – ministerstvo dopravy

Nová spojnica medzi Maďarskom a Slovenskom má odľahčiť Alžbetin most.

Maďarsko a Slovensko bude spájať nový most. Bude dlhý vyše 600 metrov, v strede povedie dvojpruhová cestu, na jednej strane chodník pre chodcov a na druhej cyklotrasa širokú 2,5 metra.

Ministerstvo dopravy píše, že táto predstava sa má zhmotniť v roku 2018, stavať sa má začať už tento rok.

Lacné to nebude, predpokladané náklady na nový most sa šplhajú na vyše 117 miliónov eur, z toho 100 miliónov nám práve schválili preplatiť v Bruseli.

„Maďarsko môže počítať s príspevkom vo výške viac ako 52,5 milióna eur, Slovensko získa z fondov na projekt vyše 47,6 milióna eur,“ píše ministerstvo dopravy. Na most by sme sa inak skladali iba s Maďarmi.

Jeden tradičný most už medzi slovenským Komárnom a maďarským Komáromom vedie, volá sa Alžbetin most ale nápor áut už sám zvláda len ťažšie, kamióny nad 20 ton naň nesmú.

„Tento nový most odľahčí Alžbetin most, ktorý by mal slúžiť už len cyklistom a chodcom,“ povedal pred časom hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Začať stavať ho majú už tento rok na západnom okraji mesta ako novú spojnicu slovenského Komárna s maďarským Komáromom.

Otázne je, či nová cesta nebude príliš veľkou obchádzkou, ak naozaj zostane pôvodný most iba pre peších a cyklistov, no celkom určite to bude veľké sústo pre stavebné firmy. Až ich ponuky ukážu, koľko bude most naozaj stáť. Úradnícke odhady bývajú väčšinou nafúknuté.

Ďalší most cez Dunaj je súčasťou projektu veľkého obchvatu Bratislavy aj s jeho napojením na Dunajskú Stredu. V tomto prípade ide o vyše dvojkilometrovú, tiež veľkorysú stavbu. Nie je ale jasné, čo všetko je v dĺžkach narátané v jednom a čo všetko v druhom spomínanom príklade mosta.

Expertízy údajne rátali s cenou asi 100 milióny eur. Na koľko most nakalkuloval víťaz súťaže, konzorcium okolo španielskej firmy Cintra zatiaľ nevedno. Takto by mal vyzerať:

Most na budúcom obchvate. Zdroj: obchvatbratislavy.sk
Most na budúcom obchvate. Zdroj: obchvatbratislavy.sk

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie