Denník N

Už aj Orange a O2 sa sťažujú na súťaž o internet pre školy, favorit je Telekom

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Ministerstvo školstva odmieta kritiku, že projekt internetu pre školy je predražený. Termín na predkladanie ponúk posunulo však už druhýkrát.

Firmy Orange a O2 nie sú spokojné s tým, ako štát nastavil podmienky súťaže na obstaranie internetu pre školy pod názvom Edunet. Hovoria, že ak by sa aj do súťaže prihlásili, nemajú ani teoretickú šancu v nej uspieť, lebo by nedokázali splniť niektoré kritériá.

Záujemcovia by mali preukázať celonárodné pokrytie sieťou alebo to, že projekt podobného rozsahu už pre štát robili. „My to nedokážeme fyzicky realizovať. Aj keď máme druhú najväčšiu optickú sieť na Slovensku, nepokrývame prípojnými bodmi všetky tie miesta, o ktoré by v prípade tohto projektu išlo,“ hovorí Peter Čapkovič, IT odborník zo spoločnosti Orange.

Vysvetľuje, že okamžite sú schopní pripojiť na internet do 200 škôl. No ďalších 6 800 škôl by museli pripojiť buď pomocou partnera, alebo kopať prípojky. No pre firmu by takáto investícia mala dlhšiu návratnosť, ako sú štyri roky, s ktorými projekt ráta.

„Zásadným problémom toho celého je, že to musí byť jeden dodávateľ. Pokiaľ by štát umožnil viacerých dodávateľov, umožní sa súťaž na trhu a vylúči sa akékoľvek podozrenie, že sa na štyri roky zafixuje nejaké riešenie, ktoré už v tomto momente je zastarané a drahé,“ povedal hovorca O2 René Parák. Stoja si za tým, že providera si má vybrať škola a nie štát.

Posunuli termín a to je všetko

Zástupcovia O2 a Orange o svojej nespokojnosti hovorili na brífingu, ktorý zvolala Aliancia Fair-play a platforma Slovensko.Digital.

Mimovládky opakovane žiadajú ministra školstva Draxlera, aby obstarávanie za 80 miliónov eur zastavil. O projekte hovoria, že je pridrahý a podmienky súťaže zvýhodňujú jedného uchádzača. Myslia tým Slovak Telekom.

„To je, ako keby jedna firma dodávala obedy pre všetky školy na Slovensku,“ hovorí o podmienkach tendra Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play.

Mimovládky už viac ako mesiac žiadajú ministerstvo školstva o stretnutie, ale to na ich žiadosť nereaguje a ďalej pokračuje v súťaži. Obrátili sa aj na premiéra Fica so žiadosťou, „aby sa to raz a navždy vyriešilo“. Z oficiálnej odpovede sa dozvedeli, že to má riešiť ministerstvo financií, ktoré sa zatiaľ neozvalo.

Mimovládky preto dávajú podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, aby preskúmal, či nie je súťaž ušitá pre konkrétneho dodávateľa, a Najvyšší kontrolný úrad, aby zhodnotil výhodnosť projektu.

Ministerstvo školstva však trvá na tom, že na Slovensku je viacero poskytovateľov, ktorí dokážu splniť podmienky súťaže. Opakuje, že porovnania, ktoré ukazujú na predraženie projektu, nie sú správne. „Neobstarávame klasické pripojenie k internetu, ako používajú domácnosti, ale virtuálnu privátnu sieť, podobnú, ako využívajú napríklad veľké podniky,“ uviedlo ministerstvo.

Argumentuje aj tým, že sieť musí byť bezpečná a školy musia vedieť bezpečne komunikovať s ministerstvom. Poskytovatelia internetu mu však odkazujú, že dá sa osobitne obstarať pripojenie od rôznych poskytovateľov a samostatne riešiť bezpečnosť.

„Existuje určite viac riešení, ktoré umožňujú oddeliť samotnú sieťovú architektúru od bezpečnostnej,“ vysvetľuje Čapkovič. Orange a O2 ministerstvu vyčítajú, že ich neprizvalo k diskusii o projekte.

Čo predražuje projekt

Ministerstvo od novembra, keď zverejnilo súťažné podklady, už dvakrát posunulo termín na posielanie ponúk: z konca januára ho najprv posunulo na 1. marec a následne na 15. marec. „Lehota bola posunutá o ďalšie dva týždne vzhľadom na požiadavku ďalšieho uchádzača o zapojenie sa do súťaže,“ vysvetľuje. Tým jedným je Slovak Telekom, čo už spoločnosť potvrdila. Kto je druhý uchádzač, nie je jasné.

Ministerstvo očakáva, že obstarávanie sa ukončí v druhej polovici apríla. Podpisovať zmluvu bude teda nový minister.

Čo je to teda za projekt? Štát opäť hľadá jedného dodávateľa internetu pre celé územie Slovenska. Projekt sa volá Edunet_SK. Zákazka má stáť najviac 81 miliónov eur s DPH, môže byť financovaná aj z eurofondov. Ide o pokračovanie Infoveku a Infoveku 2. Kritériom na hodnotenie ponúk je najnižšia cena garantovaná na štyri roky.

Kritici projektu vyčítajú, že je predražený a školy by si ho vedeli obstarať lacnejšie od lokálnych firiem. Marek Petruška z Asociácie lokálnych poskytovateľov internetu hovorí, že podľa ich prepočtov by projekt mohol stáť 11 miliónov eur a nie 81 miliónov.

O predražení hovorí aj Orange, svoj odhad, o koľko je to predražené, však nespresnil.

Petruška vyratúva, čo všetko projekt predražuje: Štát chce znova kupovať hardvér, routre, kabeláže, čo už však nakúpil v rámci končiaceho sa projektu Infovek 2, a určite to ešte nemohlo zastarať. Len toto stojí 21 miliónov eur.

IT administrátorovi, ktorý má spravovať centrálne riadenie, chce štát platiť mesačne tisícky eur. „Na pracovníka s ročnou praxou majú vyčlenených 8- až 10-tisíc eur na mesiac. Učitelia majú 500, 800 eur mesačne a my si dovolíme IT pracovníkov za 10-tisíc eur,“ hovorí Petruška.

Alebo – štát chce za 10 megabitov za sekundu zaplatiť 85 až 90 eur za mesiac. „Dnes už takáto rýchlosť škole nestačí. Za takú sumu kúpite 50 megabitov,“ dodáva zástupca asociácie lokálnych poskytovateľov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie