Denník N

Zo supermarketu Yeme sa stiahol pivovar Erb, tvrdí, že nechce byť v reťazci

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Koncept obchodu sa od prvých rokovaní posunul, zdôvodňuje svoje rozhodnutie banskoštiavnický výrobca piva.

Niekoľko hodín pred otvorením supermarketu Yeme v Bratislave bolo pivo z banskoštiavnického pivovaru Erb v predajni na čestnom čelnom mieste. V chladiacom pulte nechýbali ani špeciálne darčekové balenia tohto piva.

Mala to byť premiéra piva tejto značky v predajnej sieti, bežne si ho môžu totiž zákazníci kúpiť len v reštauráciách či pivárňach. No už v prvý deň fungovania supermarketu ho zákazníci na pulte supermarketu Yeme nenašli.

Pivovar sa totiž rozhodol ho v obchode nepredávať, a tak ho prišli jeho zástupcovia z pultu vziať.

Peter Varmuža, šéf spoločnosti, ktorá prevádzkuje supermarket, pre Denník N naznačil, že to urobili po tlaku gastroprevádzok. Tie totiž pivovaru pripomenuli, že sa v minulosti prezentoval tým, že jeho pivá budú dostupné len v gastronomických zariadeniach, nie v obchode.

Nechce byť v reťazci

Pivovar však prezentuje to, že od možnosti byť v Yeme odskočil, inak. Tvrdí, že sa tak rozhodol preto, že sa koncept supermarketu od pôvodných rokovaní zmenil, jeho zástupcovia už hovoria o vytvorení niekoľkých predajní, nie o jednom obchode.

„V žiadnom prípade nechceme, aby náš postoj vyzeral nabubralo. Ale pravdou je, že naša filozofia varenia piva a obchodnej politiky je nemenná. Erb sa nikdy v žiadnom obchodnom reťazci alebo na  benzínovej čerpačke neobjaví,“ píše v stanovisku na portáli Opive.sk, na ktorý Denník N pivovar odkázal.

Argumentuje tým, že na začiatku rokovaní o spolupráci mali predstavu, že v tomto obchode budú prezentované špičkové slovenské potravinárske výrobky určené pre náročného klienta, čo z časti tento koncept aj napĺňa. „Avšak ak sa tento koncept prezentuje ako štart budúceho maloobchodného reťazca, ktorý bude cenovo konkurovať Bille alebo Tescu, to už v rozpore s našou filozofiou je,“ dodal pivovar Erb.

Ľudia môžu rozhodnúť

Varmuža vraví, že je mu tohto kroku pivovaru Erb ľúto, pretože mali v predajni dobré miesto. Myslí si, že to mohla byť pre tohto výrobcu príležitosť, ktorú nevyužil.

No nepochybuje o tom, že nájdu výrobcu piva, ktorý banskoštiavnický pivovar nahradí. Na Facebooku už Yeme oslovil ľudí s tým, aby navrhli, pivo akej značky by chceli v supermarkete mať.

Zatiaľ mu píšu aj značky pív, ktoré Yeme na pulte už má. Z tých, ktoré tam ešte nie sú, zatiaľ podľa Varmužu najčastejšie spomínajú Stupavar.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie