Denník N

Ficova vláda môže kúriť a svietiť o 10 dní dlhšie, na stole má aj veľké tendre

Končiaci kabinet sa predsa len chystá podpísať sporný bratislavský obchvat za takmer dve miliardy eur. K veľkým peniazom sa v tomto období dostanú aj slovenské stavebné firmy.

Robert Fico bol v lete roku 2010 v podobnej situácii ako teraz. Vyhral voľby, ale mal problém zostaviť vládu. Napriek tomu vtedy aj teraz prevzal od prezidenta poverenie, čím trvanie jeho vlády predĺžil najmenej o desať dní.

Pred šiestimi rokmi Ficovi ministri desať dní navyše nevyužili na podpis významných pofidérnych kontraktov. A keďže Radičovej vláda napokon zrušila dva PPP projekty, ktoré nachystala Ficova vláda, ušetrili sa dve miliardy eur.

Keď potom o dva roky končil Radičovej kabinet, opozičný líder Fico jej odporúčal „iba kúriť a svietiť“. Sám sa toho teraz nedrží. Po tom, čo na poslednom zasadnutí vláda schválila investičnú pomoc viacerým firmám, po voľbách chce minister dopravy Počiatek podpísať objednávku obchvatu za približne dve miliardy eur. Tiež ide o PPP projekt.

„Vláda to schválila, z tohto pohľadu je to úplne v pohode, transparentne sme povedali, že chceme za týchto podmienok obchvat,“ povedal po dnešnom rokovaní vlády minister financií Peter Kažimír (Smer).

Mnoho menších zmlúv zrejme ministri podpíše v druhom programovom období eurofondov, ktoré sa už naplno rozbehlo. Problémom sú opäť veľké IT tendre, ktoré končiaca vláda nedokázala dobre vysvetliť a ukázať štúdie, či vôbec takéto projekty treba. Ak by Ficova vláda chcela, niektoré IT projekty by stihla podpísať.

Transparency International sa pozrela na tendre vyhlásené krátko pred voľbami. Nepotvrdilo sa, že by ministerstvá druhej Ficovej vlády obstarávali pred voľbami vo veľkom.

„Ak sú okolnosti, ako je predsedníctvo EÚ a v tejto súvislosti sa nakupuje, alebo sa obstaráva kancelársky papier, problém v tom nevidím. Ale s obchvatom, alebo veľkými IT tendrami by mohli počkať. Iné je, ak by o tom bola debata, končiaca vláda by zavolala odborníkov strán, ktoré získali vo voľbách mandát voličov a spýtali sa ich, či majú k tendru niečo,“ hovorí šéf Transparency International Gabriel Šípoš.

Aké zmluvy by mohla končiaca vláda podpísať, ak by jej na tom veľmi záležalo:

  • Bratislavský obchvat. Ide o zmluvu na 1,89 miliardy eur, ktoré má štát 30 rokov splácať za stavbu aj starostlivosť o 59 kilometrov novej autostrády. Celý diaľničný projekt bol už schválený vo vláde, a to napriek kritike, že nikto riadne neoveril, či existuje pre Bratislavu aj lepšie a lacnejšie riešenie dopravných problémov.
  • Hneď v prvý pracovný deň po voľbách poslali železničiari konzorciu okolo Doprastavu, v ktorom je aj TSS Grade správu, že si ich vybrali na výstavbu nových koľají  medzi Púchovom a Považskou Teplou výmenou za 365 miliónov eur bez DPH. Nevyzerá to tak, že by s definitívnym podpisom chceli železničiari otáľať, až kým sa zostaví nová vláda. TSS Grade sa podobne ako Doprastav preslávila tým, že približne v roku 2013 odpísala veľkú časť svojich dlhov voči obchodným partnerom. Doprastav to urobil o rok neskôr.
  • Internet pre školy pod názvom EDUNET. Aj keď projekt kritizujú mimovládky a už aj Orange a O2, ministerstvo školstva trvá na tom, že projekt s odhadovanou cenou 81 miliónov eur nie je predražený. Obálky sa majú otvárať 15. marca, zmluva by sa mohla najskôr podpísať 31. marca. Ak dovtedy nebude nová vláda, končiaca Ficova vláda by zmluvu ešte stihla podpísať.
  • IT zákazky u Počiatka. Ministerstvo dopravy po kritike vyhlásilo, že rozhodovanie o osude atlasu pasívnej infraštruktúry odhadom za 48 miliónov eur alebo registri výstavby nacenenej ministerstvom na 45 miliónov eur, bude rozhodovať až nová vláda. Zmluvy o týchto IT systémoch podľa dostupných registrov podpísané neboli. Ak by končiaca vláda chcela, tak to stihne.
  • Národný futbalový štadión. Ivan Kmotrík presvedčil Roberta Fica ešte pred pár mesiacmi, aby štát prispel na Národný futbalový štadión, ktorý navrhli u podnikateľa sumou 68 miliónov eur. Na ministerstve školstva ešte dolaďujú detaily, posledné slovo o projekte ešte musí povedať vláda.
  • Dotácia pre papierne SCP Mondi. Firma sa v Ružomberku chystá preinvestovať 310 miliónov eur. Isté je, že Mondi žiada na investíciu dotáciu od vlády. Spolumajiteľom ružomberských papierní je s medzinárodnou skupinou Mondi slovenský podnikateľ Milan Fiľo.
  • Systém na rozdávanie pokút za 140 miliónov eur. Minister vnútra Robert Kaliňák druhého marca poslal záujemcom o zárobok na informačnom systéme, ktorý zachytí priestupky šoférov a hneď im aj pošle automaticky pokutu, oznámenie. Termín, dokedy sa mu môžu hlásiť všetci, ktorí sa chcú do tendra zapojiť, je po novom 8. apríl. Bol by to iba začiatok reálnej súťaže, ktorá môže trvať rôzne dlho.

Mikolaj (SNS) pred voľbami podpísal veľký kontrakt Telekomu

Problémovým projektom sa pred voľbami nevyhla ani prvá Ficova vláda. Krátko pred voľbami podpísala dva veľké diaľničné PPP projekty a zmluvy mali byť ukončené po voľbách. Radičovej vláda ich zrušila, lebo boli predražené. Z troch PPP projektov prvej Ficovej vlády sa nakoniec postavil iba jeden – rýchlostná cesta medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami vrátane obchvatu Banskej Bystrice. Podľa súčasných prepočtov ušetrilo Slovensko zrušením dvoch PPP tendrov dve miliardy eur.

Len dva dni pred voľbami v roku 2010 podpísal vtedajší minister školstva Ján Mikolaj (SNS) zmluvu na predražený projekt Infovek (internet pre školy). Jeho nasledovník Eugen Jurzyca (v tom čase SDKÚ) túto zmluvu síce nezrušil, ale s Telekomom zjednal zníženie ceny z pôvodných 38 miliónov eur o viac ako štvrtinu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Voľby 2016

Ekonomika

Teraz najčítanejšie