Denník N

Lieku na tíšenie bolestí je málo, môže za tým byť aj jeho vývoz

Ilustračné foto - Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Liek Lyrica chcú často vyviezť za hranice, kde jedno balenie môže stáť aj o niekoľko desiatok eur viac ako u nás. Naše lekárne už hlásia, že im liek chýba.

Lekáreň v Martine sa snaží zohnať pre pacientov liek Lyrica. Používa sa na liečbu epilepsie, dlhotrvajúcej bolesti vyvolanej porušením nervov napríklad pri cukrovke či pri oparoch. Minulý týždeň rovnaký problém riešilo ministerstvo zdravotníctva v lekárni v Handlovej. O probléme s liekmi informovala aj pluska.sk.

Za mesiac sa na Slovensku spotrebuje asi 10-tisíc balení tohto lieku. „Také zlé ako teraz to doposiaľ nebolo,“ hovorí pre Denník N viceprezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. Kým pred dvomi až tromi mesiacmi sa ešte dalo podľa neho raz za dva týždne dostať k niekoľkým baleniam Lyricy, v januári Sukeľ nedostal do svojej lekárne už ani jeden kus.

Jedným z dôvodov, prečo tento liek chýba, je, že firma Pfizer ho na náš trh dodáva len o niečo viac, ako sa ho na Slovensku aktuálne spotrebuje. „Napriek stúpajúcej spotrebe lieku držiteľ registrácie postupne znižoval dovoz a dnes iba mierne prevyšuje spotrebu lieku. Ústav ho preto vyzval, aby zvýšil dodávky lieku,“ povedala Valéria Pernišová, hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, ktorý aj liek Lyrica podrobne kontroluje.

Pfizer sa bráni. Tvrdí, že dodávky liekov sa plánujú aspoň pol roka vopred a podľa údajov o spotrebe dodáva na slovenský trh liekov dosť. Podľa veľkosti balení je to o 7 až 19 percent viac, ako sa spotrebuje, reagoval Miroslav Lednár z Pfizeru.

Máme lacné lieky

Druhým dôvodom, prečo je na našom trhu nedostatok balení lieku Lyrica, je aj jeho reexport. Vyváža sa do zahraničia, pretože na Slovensku sú veľmi nízke ceny liekov, ktoré prepláca poisťovňa.

U nás sa určujú ako priemer troch najnižších cien v Únii. Preto sú často v okolitých krajinách lieky drahšie ako na Slovensku. Výrobca tak privezie liek ku nám, za nízke ceny, dodávatelia ich však vyvezú do zahraničia, kde stoja viac.

Taký prípad je aj liek Lyrica, ktorý chcú dodávatelia často vyvážať. „Dostupnosti lieku Lyrica venujeme dlhodobo zvýšenú pozornosť. Opakovane pri tomto lieku evidujeme oznámenia o plánovanom vývoze, preto podrobne sledujeme údaje o ich dovoze, spotrebe a plánovanom vývoze,“ hovorí Pernišová.

Záujem vyvážať je veľký

Počas minulého roku zakázal ústav vyviezť Lyricu do zahraničia takmer 20-krát. Len v poslednom štvrťroku však zo Slovenska vyviezli 230 balení, ale za uplynulé tri mesiace chceli distribútori vyviezť takmer 5000 balení liekov, najčastejšie do Nemecka, Veľkej Británie, Česka, Holandska, Dánska či Belgicka.

Lednár z firmy Pfizer pripomína, že výrobcovia, ale aj distribútori a lekárne majú povinnosť zásobiť krajinu dostatkom liekov. „Po vyskladnení liekov naša spoločnosť nevie, a ani nemôže ďalej kontrolovať a určovať tok liekov až k pacientovi,“ hovorí Lednár.

Ak sa až k nemu lieky nedostanú, vždy je to zodpovednosť konkrétnych subjektov, ktoré dajú prednosť inému obchodnému využitiu liekov, dodáva. Takým príkladom je podľa neho aj reexport.

„Meno a reputáciu našej spoločnosti aj našich produktov tieto obchodné prístupy v každom prípade poškodzujú – napriek tomu, že nie je v našej moci ich ovplyvniť,“ dodáva Lednár s tým, že dodávky liekov neznížia.

„Chápeme však, že všetky požiadavky na dodávanie liekov nemôžu byť naplnené, pretože podľa našich odhadov je záujem vyvážať lieky vyšší než ich dodávať pacientom na Slovensku,“ povedal.

Aj desiatky eur na balení

A koľko na tom môžu zarobiť? Najmenšie balenie lieku Lyrica u nás stojí vyše 26 eur, v Nemecku takmer 67 eur. Pri najväčšom balení sa dá zarobiť 36 eur, ak ho preveziete zo Slovenska do Nemecka. V Česku na jednom balení reexportom možno zarobiť tri eurá, v Maďarsku sedem eur, v Rakúsku 11 a v Poľsku 9 eur.

Okrem vývozu liekov určených pre náš trh môžu byť za nedostatkom lieku Lyrica aj obchodné vzťahy medzi lekárňami a distribútormi. „Jednou z príčin nedostatku liekov sú však aj samotné lekárne, ktoré sa zapájajú do reexportu,“ dodáva Pernišová.

Problémom reexportu sa štát zaoberá už dlhšie, nedá sa však jednoducho vyriešiť. Štátny ústav môže zakázať konkrétny vývoz, ale štát nemôže zakázať reexport ako taký, lebo pravidlá Európskej únie hovoria o voľnom pohybe tovaru.

„Štátny ústav robí, čo sa dá – zakazuje vývoz dosť aktívne. Ale zákaz vývozu ešte neznamená povinnosť dodať liek do našich lekární,“ hovorí Sukeľ.

Keďže úplný zákaz naráža na pravidlá Únie, problém by sa podľa neho mohol vyriešiť zvýšením cien, ale to zas nie je ideálne riešenie z hľadiska verejných financií alebo doplatkov. „Keď sa chcem hrať na filozofa, tak zvyknem položiť otázku, či je rozumné a normálne uplatňovať voľný pohyb tovaru na produkty s regulovanou cenou,“ dodal Sukeľ.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie