Denník N

Nová koalícia vyššie platy sestrám nesľubuje, poisťovniam chce obmedziť zisky

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zdravotníctvo podľa priorít štyroch strán na super veľkú vládnu tému nevyzerá.

Smer, SNS, Most-Híd a Sieť nesľubujú vyššie platy zdravotným sestrám. Jednu zdravotnú poisťovňu už nesľubujú.

Málo konkrétností

Štyri strany sa dohodli, že obmedzia zisk zdravotným poisťovniam. Nejde o zásadné opatrenie. Zisky zdravotných poisťovní sú už aj dnes regulované. Ako chce budúca vláda reguláciu zmeniť, nie je jasné. Prvá Ficova vláda poisťovniam zakázala zisky, výsledkom je, že štát čelí arbritrážam a zisky spätne povolil.

Smer pod vidinou novej vlády pristúpil na to, že opozícia bude mať zastúpenie v kontrolných orgánoch Všeobecnej zdravotnej poisťovne a v Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Dnes tam opozícia zastúpenie nemá.

Budúca koalícia sľubuje skrátiť čakacie lehoty u lekárov, nie je jasné, ako.

Čo už malo byť dávno hotové

Budúca koalícia tvrdí, že zavedie systém DRG v plnom rozsahu a plnú aplikáciu systému eHealth (elektronické zdravotníctvo). Častá výčitka opozície na adresu druhej Ficovej vlády pred voľbami bola, prečo už vlastne nefunguje ani jedno, ani druhé.

Dnes poisťovne platia za tú istú diagnózu jednotlivým nemocniciam rozdielne platby. Zmeniť to má systém DRG, ktorý zatriedi jednotlivé hospitalizácie do skupín podľa diagnóz či liečebných postupov.

Elektronické zdravotníctvo sa najčastejšie prezentuje ako elektronické zdravotné karty. To, že na Slovensku eHealth nefunguje, zvykne kritizovať vo svojich správach aj Európska komisia. Je to totiž eurofondový projekt.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Voľby 2016

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie