Denník N

Poučenie z prípadu Samsung Galanta

Foto - TASR
Foto – TASR

Odbory majú silné právomoci, ktoré môžu zneužiť, a podľa toho sa k nim treba správať.

Galantský Samsung je dosť veľká organizácia na to, aby dokázala reagovať na otázky zvonku veľmi pomaly. Predák OZ Kovo Jozef Machyna je zasa natoľko zaneprázdnený človek, že vysvetlenie aj relatívne jednoduchej veci mu môže trvať niekoľko dní. Preto sme firme aj odborárom dali nezvyčajne dlhý čas, aby vysvetlili, za čo dostali odbory od fabriky vyše 150-tisíc eur a či sa tak deje každý rok.

Žiadne vysvetlenie neprišlo, preto je vysoko pravdepodobné, že jeden z najväčších slovenských zamestnávateľov si za tie peniaze kupuje pokoj od najakčnejšieho odborového zväzu.

Nemožno nad tým mávnuť rukou a povedať, že nikoho nič do toho, ak si nejaké občianske združenie (odbory) vybaví sponzoring od úspešnej firmy. Odbory majú zo zákona práva, ktoré nemá hocijaký iný aktivista, a preto treba vždy skúmať, či ich nezneužívajú.

Treba preverovať, či odboroví predáci nechodia do firiem a neponúkajú im za peniaze pokojný život. Presne tak, ako to robia štandardní výpalníci, keď núkajú barom ochranu.

Ak nechcete, aby k vám do baru chodili drzí zákazníci, ktorí robia bordel a neplatia účty, zaplatíte. Ako firma, ktorá nechce so zamestnancami diskutovať o výške platov, dĺžke prestávok či inom dodržiavaní Zákonníka práce.

Ak jej manažér nie je slušný a odvážny človek alebo mu na krajine, kde jeho firma len viac-menej náhodou vyrába monitory, nezáleží, s výpalným súhlasí.

Ak Samsung a OZ Kovo predsa len neprídu s iným rozumným vysvetlením ich biznisu, treba zisťovať, aké časté sú takéto dohody firiem a odborov na úkor zamestnancov. Ak sa to stane potichu trpeným štandardom, do hry sa časom zapoja aj oficiálne verejné organizácie.

Ak sú podplatiteľní odborári, ak sa nájdu firmy, ktorým neprekáža platiť výpalné, prečo by sme mali veriť, že časom nebudú rovnako fungovať aj inšpektoráty práce?

No kým pre verejných zamestnancov platia tvrdé pravidlá, odborom stačí, ak majú v poriadku účtovníctvo. Nepodávajú majetkové priznania. Môžu tvrdiť, že nie sú povinné informovať, od koho a na základe akých dohôd dostávajú peniaze.

Ibaže štát dal odborom osobitné práva, ktoré nemá hocijaký podnikateľský subjekt alebo neziskovka.

Dostali ho, lebo veríme, že odbory v podnikoch dokážu chrániť zamestnancov, a teda aj verejný záujem lepšie, ako keby sa o to staral len štát alebo zamestnanci bez zvláštnych výhod.

Pre jeden škandál na tom princípe netreba nič meniť. No na diskusiu, či by na odbory a odborových predákov nemal byť aj zákon rovnako prísny ako na verejných činiteľov, už prišiel čas.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie