Denník N

Má 27 rokov a môže ísť do penzie. Nápady mladého Slováka využíva Lady Gaga i Ashton Kutcher

Andrej Pančík má svojím spôsobom blízko ku Kiskovej rodine. Pražská firma Credo Ventures, kde pôsobí Andrej Kiska mladší, vložila peniaze do Pančíkovho projektu Represent, ktorý sa nedávno predal za 100 miliónov dolárov. Mladého podnikateľa začiatkom marca prijal prezident Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič
Andrej Pančík má svojím spôsobom blízko ku Kiskovej rodine. Pražská firma Credo Ventures, kde pôsobí Andrej Kiska mladší, vložila peniaze do Pančíkovho projektu Represent, ktorý sa nedávno predal za 100 miliónov dolárov. Mladého podnikateľa začiatkom marca prijal prezident Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič

Jeho posledný projekt kúpili Američania za 100 miliónov. Andrej Pančík je jedným z najväčších podnikateľských talentov, ktoré sa na Slovensku za posledné roky zrodili.

Rozpráva ticho a na prvý pohľad pôsobí ako nevýrazný študent. V skutočnosti je ANDREJ PANČÍK jedným z najväčších podnikateľských talentov, aké sa za posledné roky na Slovensku zrodili. S dvomi spolužiakmi z Oxfordu založil firmy, ktoré zarábajú milióny. Jeho posledný projekt Represent napríklad kúpili americkí investori za 100 miliónov eur. 

V 27 rokoch by mohol ísť do dôchodku, napriek tomu svoj projekt naďalej zveľaďuje. „Dotýka sa dizajnu, dotýka sa módy, dotýka sa aj celebrít. Veľmi ma napĺňa sa tomu venovať,“ hovorí. 

Aký je to pocit, byť v 27 rokoch zabezpečený do konca života?

Pre mňa je najdôležitejšie, že môžem robiť niečo, čo ma baví. To trvá už niekoľko rokov a som za to veľmi vďačný.

Pred pár týždňami ste za sto miliónov predali firmu Represent, naďalej v nej však zostávate ako manažér. Neláka vás skúsiť niečo iné, alebo si urobiť dva roky prázdnin?

Neláka, je to práve o tom, že ma práca baví. Kľúčom k úspechu nášho projektu bolo práve to, že ho budovali ľudia, pre ktorých to bol koníček.

Represent je služba, ktorá umožňuje športovcom či hercom navrhovať si reklamné predmety a následne ich predávať fanúšikom. Čo presne vás na tej práci baví?

Myslím si, že je to fantastická koncepcia, ktorá v súčasnosti zasahuje už milióny ľudí. Dotýka sa dizajnu, dotýka sa módy, dotýka sa aj celebrít. Veľmi ma napĺňa sa tomu venovať.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Andrej Pančík (27) pochádza z Banskej Bystrice. Študoval na Fakulte informatiky brnianskej Masarykovej univerzity a počítačové vedy na Oxfordskej univerzite. Spolu s dvomi spolužiakmi založil úspešné projekty Prizeo a Represent, ktoré sa preslávili vďaka tomu, že ich využívajú hollywoodske hviezdy či známi športovci. Foto N – Tomáš Benedikovič

Represent využíva napríklad hollywoodsky herec Ashton Kutcher. Vy komunikujete priamo s týmito hviezdami či len s ich manažérmi?

Väčšinou komunikujeme s ich tímami, priamo k celebritám sa dostaneme málokedy.

Po maturite ste išli študovať do Brna, odtiaľ ste prešli na Oxford. Prečo vám slovenské školy nestačili?

Brniansku Masarykovu univerzitu som si vybral, lebo mi vyhovoval ich systém prihlasovania sa na predmety, ktorý bol veľmi flexibilný. Umožňoval zapisovať si aj predmety z iných fakúlt. Na Oxford som potom šiel preto, lebo som chcel spolupracovať s konkrétnymi odborníkmi, ktorí tam pôsobili.

Ako ste sa dostali na Oxford? Museli ste si požičať peniaze, aby ste mali na školné?

Získal som štipendium. Podal som prihlášku, rozpísal som, čomu presne sa chcem venovať, a uspel som. Štipendium mi nakoniec pokrylo všetky výdavky.

Na Oxforde ste sa venovali téme inteligentných systémov a rekonštrukcie obrazu. Čo to presne znamená?

Zaujímalo ma, aké informácie o priestore sa dajú získať z jednej alebo dvoch kamier, ktoré sú inštalované na robotovi. Takáto technológia je dôležitá pri pokročilých bezpilotných lietadlách alebo pri známych autách Google, ktoré fungujú autonómne.

Aby sa mohli bezpečne pohybovať aj bez pilota, respektíve bez šoféra?

Áno, je to dôležité pri ich navigácii, aby napríklad počítačom riadený dron vedel preletieť medzi dvoma objektmi, ktoré sú príliš blízko seba.

Nakoniec ste však v tomto odbore nepokračovali. Miesto toho ste začali podnikať s dvomi spolužiakmi.

Áno, cez spoločných známych som sa zoznámil s dvoma svojimi neskoršími spoločníkmi. Založili sme svoj prvý projekt s názvom Prizeo. Ten sa mi nakoniec zdal byť lákavejší než samotné štúdium, ktorému som sa venoval. Oxford mi tak hlavne napomohol k tomu, že som stretol tých správnych ľudí.

Video: Ako funguje služba Prizeo

Prizeo je lotéria, v ktorej ľudia venujú malé čiastky na dobročinné účely a za odmenu môžu vyhrať napríklad obed s celebritou. Investori doň vložili 2,5 milióna dolárov. Je v poriadku, keď je charitatívny projekt takto ziskový?

Áno, dokonca to môže byť na prospech veci. Keď je charita orientovaná ako „for profit“, tak ju to núti pracovať efektívne, znižovať režijné náklady a, naopak, zvyšovať príjmy, ktoré následne môže venovať na dobročinné účely. My sme takto v Prizeu vyzbierali na charitatívne účely 7,5 milióna dolárov. Tieto peniaze by sa pri inej stratégii s veľkou pravdepodobnosťou nevyzbierali vôbec.

Takže predstava, že charita má byť nezisková, je prežitok?

Keď je charita oficiálne nezisková, čo sa mnohým ľuďom môže zdať správne, tak to samo osebe nemusí nič znamenať. Dôležitejšie je, či má transparentné hospodárenie. Organizácia môže mať navonok nulové zisky, ale pritom si jej členovia budú vyplácať premrštené platy. Pokiaľ sa charita orientuje na zisk, tak funguje trhovo a napríklad by tomu mali zodpovedať aj platy.

Cez vaše Prizeo ponúkali ľuďom rôzne zážitky hviezdy ako Lady Gaga či Justin Bieber. Čo ich oslovilo?

Myslím, že to bola jednoduchosť a efektivita Prizea. Samozrejme, aj to, že videli, že cez naše kampane sa môže vyzbierať značná suma peňazí.

V roku 2014 prišiel rad na váš ďalší projekt Represent, ktorý slúži na výrobu a distribúciu reklamných predmetov ako tričká alebo hrnčeky.

Myšlienka na Represent nám napadla, keď sme pomáhali robiť kampaň americkej charitatívnej organizácii Sandy Hook Promise, ktorá sa snaží zamedziť šíreniu ručných zbraní v USA a predchádzať tak tragickým streľbám na školách. Mala prisľúbenú spoluprácu s celebritami, ale tie ju nakoniec zrušili. Tá charita mala vtedy už pripravený dizajn tričiek, cez ktoré chcela zbierať peniaze. My sme pre ňu založili jednoduchý e-shop na predaj a distribúciu takýchto predmetov a zistili sme, že by sa to dalo robiť aj vo veľkom.

Ani nie za dva roky kúpila Represent americká firma CustomInk za sto miliónov dolárov. Ako ste dosiahli taký raketový úspech?

Je to znovu vďaka tomu, že Represent funguje veľmi efektívne a že celebritám a ich tímom šetrí veľa času. Stará sa o všetko – od výroby predmetov cez marketing až po ich distribúciu. Do príchodu Representu na scénu sa stávalo, že celebrita, ale napríklad aj charita, si vytlačili tisíce tričiek a netušili, či to bude stačiť, alebo či im, naopak, nejaké nezostanú na sklade. V našom prípade je výroba, marketing i distribúcia prepojená. Navyše všetko je automatizované. Fungujeme v malom tíme a popritom dokážeme obsluhovať státisíce zákazníkov.

Slovensko má talent, o ktorom ste možno nepočuli, povedal pri stretnutí s Pančíkom prezident Kiska. Foto N - Tomáš Benedikovič
Slovensko má talent, o ktorom ste možno nepočuli, povedal pri stretnutí s Pančíkom prezident Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič

Časť vášho tímu sídli v Prahe. Prečo ste sa usídlili tam a nie na Slovensku?

Prahu sme si vybrali, lebo má dobré spojenie so svetom. Pôvodne sme si mysleli, že tam budeme fungovať len dočasne, ale nakoniec sme tam zostali.

Na Slovensku žiadne aktivity nemáte?

V minulosti jedna slovenská neziskovka využívala naše Prizeo, teraz tu už nemáme žiadne aktivity. Ja sám som na Slovensku možno tak trikrát za rok, inak sa pohybujem medzi Los Angeles a Prahou. V Prahe však zamestnávame viacerých Slovákov. A zároveň pri každej príležitosti hovorím, že ak chcú s nami nejakí šikovní ľudia zo Slovenska spolupracovať, môžu sa nám pokojne ozvať.

Neláka vás vrátiť sa po čase na Slovensko a investovať napríklad do sľubných start-upov?

Momentálne nad tým nepremýšľam. Myslím, že na slovenskom i českom trhu je dosť kapitálu i bez toho. Bolo by to nosenie dreva do lesa.

Andrej Pančík (v strede) sa na Oxforde dal dohromady so spolužiakmi z Oxfordu Bryanom Baumom a Leom Siegalom. Ich projekty sa stali v Amerike fenoménom. Foto – Prizeo
Andrej Pančík (v strede) sa na Oxforde dal dohromady so spolužiakmi z Oxfordu Bryanom Baumom a Leom Siegalom. Ich projekty sa stali v Amerike fenoménom. Foto – Prizeo

A vo všeobecnosti: do čoho sa dnes oplatí investovať? Ktoré z nových technológií sa v budúcnosti ujmú?

To je otázka. Dnes je inovácií veľmi veľa. V minulosti nové technológie prichádzali v určitých vlnách: mali sme éru rozmachu televízií, éru počítačov, éru mobilov. Dnes prichádza naraz až prebytok nových technológií. Nepochybne veľký potenciál majú biotechnológie, ktoré umožňujú lepšie porozumieť ľudskému telu. A potom služby, ktoré budú pomáhať ľuďom šetriť čas.

Ako?

V zmysle efektívneho využívania času. Mnoho ľudí dnes trávi každý deň 15 minút až niekoľko hodín v aute pri dochádzaní do práce. Tento čas je pre nich neproduktívny. Sľubnú budúcnosť by preto mohli mať autonómne autá, ktoré by nepotrebovali šoféra a ľuďom by umožnili tento čas využívať zmysluplnejšie.

Mimochodom: boli ste v marci voliť?

Nie. Chcel som, myslel som si, že budem na Slovensku, ale nakoniec sa mi zmenili plány. A už som si nestihol vybaviť hlasovanie poštou.

Čo hovoríte na výsledky?

Hovorím si, že škoda, že som nebol voliť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie