Denník N

Fiľovým papierňam schválil štát po voľbách pomoc za 50 miliónov eur

Premiér Robert Fico a spolumajiteľ Mondi SCP Milan Fiľo (vpravo). Foto - Tasr
Premiér Robert Fico a spolumajiteľ Mondi SCP Milan Fiľo (vpravo). Foto – Tasr

O pomoci nerokovala ani vláda, pomoc papierňam šla v extra režime rovnako ako peniaze pre Babišovo Duslo.

Ružomberské papierne v spoluvlastníctve podnikateľa Milana Fiľa dostanú od štátu daňové prázdniny za 48,8 milióna eur. Výmenou za ne v ružomberskom závode preinvestujú 310 miliónov eur.

Pomoc papierňam schválili na ministerstve hospodárstva pod vedením Vazila Hudáka 10. marca, čiže 5 dní po voľbách.

„Rozhodnutie bolo zverejnené na webe ministerstva hospodárstva tento týždeň, pripájam vám link,“ odpísala ministerská hovorkyňa Miriam Žiaková. Daňové prázdniny majú firme pomôcť rozšíriť podnik a začať vyrábať nový produkt.

Teraz stačí, aby pomoc odobrili v Bruseli, a papierne na ňu budú mať nárok. Brusel spravidla preveruje hlavne to, či takáto pomoc nepokriví papierenský biznis a nebude diskriminovať iných hráčov na trhu.

Takto získal stimul aj Babiš

O tom, či stimuly dávať, alebo nedávať a komu koľko, spravidla rozhoduje vláda. Informácie o nich sú tak spravidla predmetom verejného pripomienkovania a verejnosť sa o dotačných plánoch môže dočítať aj na vládnom webe na programe rokovaní.

V prípade papierní je to inak.  Sú to už takmer dva roky, odkedy platí zmena v stimulových zákonoch, podľa ktorých pri investíciách nad 200 miliónov eur nemusí stimul schvaľovať vláda. Stačí, ak ho podpíše minister hospodárstva, v tomto prípade Hudák, a pošle do Bruselu.

Inak povedané, najväčšie stimuly sú postavené mimo verejnej debaty. Hudák sa chystal o svojom rozhodnutí poslať papierňam stimul informovať ostatných členov vlády aspoň ústne.

„Ale keďže sa zasadnutie vlády tento týždeň nekonalo, k informovaniu členov vlády ministrom na zasadnutí vlády nedošlo,“ povedala Žiaková.

Prvé prešlo potichu Babišovo Duslo

Fiľove papierne sú už druhou pomocou, ktorú schvaľovali iba na ministerstve hospodárstva s následným zverejnením, odkedy sú zmeny pre veľké investície v platnosti. Prvá firma, ktorej takto dotáciu odklepli, bolo Duslo Šaľa z portfólia Agrofertu českého ministra financií Andreja Babiša. Stalo sa to len pár dní po tom, ako začali výnimky pre veľkých platiť.

V čase, keď bolo o pomoci už rozhodnuté, o nej premiér Robert Fico nehovoril s dôvetkom, že ešte nebola predmetom vládneho rokovania.

Duslo nemuselo výmenou za 60 miliónov eur ani vytvoriť nové pracovné miesta. Ako je to v prípade ružomberských papierní, zatiaľ nevedno. Firma avizovala, že dosahy na zamestnanosť budú značné.

Pre papierne to nie je prvý stimul, aký kedy získala. V roku 2012 firme odklepli 25-miliónovú pomoc s tým, že ani nebolo treba zamestnať nových ľudí, iba neprepúšťať, a ani to celkom nesedelo. Vtedy bol stimul riadne schvaľovaný vládou a prešiel pripomienkovým konaním.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie