Denník N

U. S. Steel v Košiciach prepúšťa už aj manažérov, odborári chystajú protesty

Predseda rady OZ KOVO U.S. Steel Koššice MikulṚ Hintošš si myslí, že oceliarne mohli šetriť aj inak. FOTO - TASR
Predseda rady OZ KOVO U.S. Steel Koššice MikulṚ Hintošš si myslí, že oceliarne mohli šetriť aj inak. FOTO – TASR

Ďalšie ohlásené prepúšťanie považujú odborári za porušenie memoranda spred troch rokov, vedenie firmy to odmieta. Odbory sa obávajú, čo bude ďalej.

Vedenie amerických oceliarní U. S. Steel Košice oznámilo, že od 1. apríla tohto roku prepustí 29 ľudí. Je to o jedného menej, ako stanovuje zákon, pre to, aby museli ohlásiť hromadné prepúšťanie.

Medzi „nepotrebnými“ sa objavili aj mená vysoko postavených manažérov: viceprezidenta pre energie, environment a technické inšpekcie Vladimíra Jacka, ale aj Antona Juru, senior konzultanta a jediného z členov niekdajšieho kindermanažmentu, ktorý sa do oceliarní vrátil po trojročnom pôsobení na poste šéfa kanadských operácií U. S. Steelu.

Jacko svoje odvolanie komentovať nechcel. „Poradím sa s právnikom, zatiaľ vám k tomu nemôžem povedať viac,“ povedal pre Denník N.

O prácu príde aj deväť právnikov a niekoľko ďalších manažérov a administratívnych zamestnancov.

„Tieto kroky sú jednou z aktivít zameraných na prispôsobenie nákladov zložitým trhovým podmienkam, vrátane oslabenia cien ocele a dovozu ocele za neférových podmienok,“ uviedol k prepúšťaniu hovorca firmy Ján Bača.

Mohli šetriť aj inde

Podľa šéfa oceliarenských odborárov Mikuláša Hintoša však mohlo vedenie oceliarní šetriť aj na iných miestach. „Mohli napríklad zrušiť služobné autá pre široký okruh ľudí, alebo príspevky na pohonné hmoty,“ myslí si Hintoš.

Aktuálne prepúšťanie podľa neho navyše svedčí o zlých vzťahoch vo vedení firmy a vytvára zlú atmosféru medzi zamestnancami. „Každý sa bojí, kto bude ďalší,“ hovorí odborár.

Myslí si, že vedenie mohlo pri znižovaní stavu zamestnancov z radov manažmentu najskôr siahnuť na posty generálnych manažérov, ktorí sú podľa neho zbytočným medzistupňom riadenia. „Takých máme 41,“ vraví Hintoš.

Odborári sú navyše presvedčení, že  rozhodnutie o prepúšťaní je v rozpore s platným Memorandom o porozumení uzavretým medzi vládou a spoločnosťou  U. S. Steel Košice. V memorande podpísanom koncom marca 2013 sa vedenie americkej firmy zaviazalo, že nebude hromadne prepúšťať a zostane podnikať na Slovensku ešte päť rokov. Vláda za to sľúbila Američanom ústupky v oblasti cien energií a životného prostredia.

Dokument síce obsahuje klauzulu, že to, čo sa dohodlo, neplatí, ak dôjde k mimoriadne nepriaznivým zmenám oproti pôvodným podmienkam, čo sa podľa vedenia U. S. Steelu stalo. Odborári si však myslia,  že je to pravda len sčasti.

Vlani košické oceliarne podľa Hintoša vykázali prevádzkový zisk 81 miliónov dolárov a aj napriek stratovému začiatku tohto roku je tu podľa odborníkov opäť výhľad na zlepšenie situácie na trhu s oceľou.

Je to podľa nich nefér

Aktuálne prepúšťanie je preto podľa neho „nefér“.  Len nedávno totiž uzavrelo vedenie firmy dohodu o skončení pracovného pomeru s viac ako 80 ľuďmi, ktorí za dobrovoľný odchod inkasujú desaťmesačné odstupné.

„Hodnotíme to ako neférový postup v čase, keď sme prijali predčasný odchod do dôchodku za odmenu dohodnutú v kolektívnej zmluve,“ hovorí Hintoš s tým, že napriek tomu im zamestnávateľ zhruba o dva týždne neskôr predložil návrh, že chce v apríli prepustiť prvých 29 ľudí.

Odborári tvrdia, že ekonomická situácia v železiarňach bola v minulých obdobiach často zložitejšia a nepristupovalo sa k takýmto drastickým opatreniam. „Sme presvedčení, že v rámci spoločnosti je potrebné využiť iné vnútorné rezervy na šetrenie nákladov a nie neuvážené prepúšťanie zamestnancov,“ tvrdia odborári.

Vedenie odborov plánuje vyzvať vládu, aby okamžite začala rokovať s vrcholovým vedením spoločnosti v nadväznosti na Memorandum o porozumení. Chcú tiež zvolať protestné zhromaždenia zamestnancov, aby ich upozornili na to, že dnes je to prvých 29 kolegov a o mesiac to môžu byť oni.

Informácie o predaji nekomentujú

V Košiciach sa navyše už dlhší čas špekuluje aj o predaji oceliarní. Záujemcom má byť údajne spoločnosť Moravia Steel, ktorú ovláda skupina okolo podnikateľa Tomáša Chreneka.

Podľa zdrojov regionálneho denníka Korzár sa v oceliarňach U. S. Steel v uplynulých týždňoch pohybovali českí audítori a údajne aj členovia vedenia Třineckých železáren zo skupiny Moravia Steel. Obe firmy to však popierajú.

Hovorca košických oceliarní Ján Bača na otázku, či sa tieto informácie zakladajú na pravde, pre Denník N uviedol: „Fámy nekomentujem.“

Podobne reagovala aj hovorkyňa firiem Třinecké železárny a Moravia Steel Petra Jurásková. „Rokovania o kúpe závodu spoločnosť Moravia Steel nevedie. Tieto informácie sa nezakladajú na pravde,“ napísala v odpovedi na otázky Denníka N.

Informácie o rokovaniach o predaji U. S.Steelu podľa hovorkyne Miriam Žiakovej nemá ani ministerstvo hospodárstva. Uviedla, že členovia vlády sa s vedením oceliarní stretávajú pravidelne dva- až trikrát do roka, ako bolo dohodnuté v memorande.

„Z priebežného hodnotenia situácie nie je identifikovaný stav, ktorý by potvrdzoval kroky zo strany vedenia U. S. Steelu s charakterom zásadných pohybov v rámci spoločnosti, ktoré by sa odkláňali od ustanovení dohodnutých v memorande,“ uviedla Žiaková. Dodala, že ministerstvo nemá informácie o predaji, o ktorom špekulujú médiá.

Na otázky o údajnom chystanom predaji firmy reagoval aj šéf odborárov. Novinárom povedal, že aj keď mu prezident firmy opakovane povedal, že U. S. Steel sa z Košíc nechystá odísť, po udalostiach z posledných dní mu už neverí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie