Denník N

Koho by mala nová vláda vymeniť (14 tipov pre Bugára a Procházku)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Most-Híd a Sieť najprv tvrdili, že nechcú do vlády so Smerom. Nakoniec sa tam expresne rýchlo dostali. Vo vláde je Robert Fico aj Robert Kaliňák a Bugár s Procházkom dostali dohromady len tri ministerstvá. Koho by bolo ešte treba vymeniť, aby vyzerali, že aspoň niečo uhrali? Zoznam sa týka úradníkov či štátnych manažérov, ktorých je možné vymeniť jednoducho a netreba pri nich čakať, kým sa im skončí funkčné obdobie.

1. Vedenie políciegaspar

Most a Sieť pred voľbami opakovali, že bez zmien v polícii, ktorú vedie Tibor Gašpar, sa niektoré dôležité kauzy nevyriešia. Poslednou je kauza podnikateľa blízkeho ľuďom zo Smeru Ladislava Bašternáka, vyšetrovanie ktorej polícia zastavila. Ministrom vnútra je však opäť Robert Kaliňák, ktorý Gašpara vymeniť nechce.

 

2. Šéf finančného riaditeľstva František Imrecze

Foto N – Tomáš Benedikovič

Hoci bol pomerne zadobre s časťou opozície i novinárov, Imrecze má za sebou viacero prešľapov, ktoré by ho v inej krajine dávno stáli miesto. Za tohto šéfa daniarov sa v utajenom režime prideľovali miliónové zákazky firme Allexis, ktorých opodstatnenosť nie je možné preveriť a ich utajenie umožnilo, že ich firma získala bez verejnej súťaže. Ešte väčší Imreczeho prešľap je, že jeho priamy podriadený – šéf kriminálneho úradu finančného riaditeľstva Ľudovít Makó – mohol viac ako rok riadiť kriminálku s veľkými právomocami a so sieťou agentov bez previerky Národného bezpečnostného úradu. A Imrecze ho celý čas kryl. Na odvolanie by mu však malo stačiť aj to, že sa stretol s podnikateľom z pozadia Smeru Miroslavom Výbohom a nafotil ho pri tom Plus 7 dní, a tiež postup jemu podriadených vyšetrovateľov v kauze podnikateľa Bašternáka. Imrecze patrí pod ministra financií, ktorý sa nemenil.

 

3. Šéf Vojenského spravodajstva Ľubomír Skuhra

Tunelovanie u vojenských tajných vysvetľoval minister Martin Glváč aj šéf služby Ľubomír Skuhra. Foto - TASR

Patrí medzi najbližších ľudí Roberta Kaliňáka. Služba čelila pred dvoma rokmi najväčšej afére vo svojej histórii – vážnym podozreniam z tunelovania z čias prvej Ficovej vlády. Hoci išlo o VSS, ktorá bola minimálne formálne v správe SNS, prípad sa vyšetroval aj v spolupráci s terajším vedením služby a prokuratúra vyšetrovanie zastavila. Nie je zatiaľ úplne jasné, či SNS získala ministerstvo obrany aj so službou alebo bez nej. Druhou otázkou je, či v skutočnosti nebude ďalej pod kontrolou ľudí od Smeru, aj keby ju Danko dostal.

 

4. Dušan Muňko v Sociálnej poisťovniDušan Muňko, Smer

Riaditeľ poisťovne je jedným zo symbolov Ficovej éry. Navyše ide o jediného niekdajšieho agenta ŠtB v parlamente a Muňko je tiež sivá eminencia strany. Hoci v poslednom volebnom období nemal za sebou vážnejší škandál, je to manažér starej školy a fungovanie poisťovne nezlepšil. To, že by Smer Muňka vymenil, je však málo pravdepodobné.

 

5. Monika Pažinková a Martin Senčák na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou

Predstavujú jedných z posledných aktívnych „paškovcov“ v štátnych funkciách. Predsedníčka úradu Pažinková je priamo Paškov človek, podpredseda Senčák odišiel z miesta šéfa úradu ministerstva zdravotníctva po kauze nemocničných vývarovní a na ministerstve pôsobil počas kauzy CT a Pažinková si ho vzala k sebe. Zdravotníctvu bude šéfovať nominant Smeru Tomáš Drucker, ktorý naznačuje, že by ich mohol vymeniť.

 

6. Vedenie niekdajšieho Fondu národného majetku, ktorý premenovali na MH Manažment

Nominanti Smeru vo vedení tejto inštitúcie štyri roky tolerovali všetky prešľapy v štátnych firmách – najmä v teplárňach, ale aj v ďalších firmách, ktoré pod ňu v čase druhej Ficovej vlády patrili. Fond navyše predal byty v Bratislave za podozrivo nízke ceny. Hoci je koniec marca a MH Manažment funguje od začiatku roka, štátna firma na svojom webe ani len nezačala zverejňovať objednávky a faktúry, ktoré by zverejňovať mala. HM Manažment stráca na dôležitosti a po premenovaní z FNM sa naň zabúda. Preto by sa mohlo zabudnúť aj na vedenie firmy, ktoré tvoria zaslúžilé stranícke kádre.

 

7. Vedenie VšZP

Štátna zdravotná poisťovňa má za sebou kauzy ako teta Anka a masér Kostka. Hoci riaditeľa Marcela Foraia vymenili, jej súčasný šéf Miroslav Vaďura bol vo vedení aj za Foraia. Nový minister zdravotníctva Tomáš Drucker naznačuje výmeny aj v tejto poisťovni.

 

8. Ladislav Lazár vo Vodohospodárskej výstavbe

Premiér Robert Fico si bol v marci osobne prevziať vodné dielo Gabčíkovo. Vypovedal totiž zmluvu, podľa ktorej ho prevádzkovala pre štát talianska firma Enel výmenou za 35 percent výnosov elektrárne. Foto - Tasr

Má za sebou kauzu kompa a povesť príslušníka „košickej skupiny“ v Smere. Ministerstvo životného prostredia ovládne Most, ale stále nie je jasné, či aj túto firmu pod ním, ktorá navyše získala do správy Vodné dielo Gabčíkovo a s ním ďalšie desiatky miliónov eur do pokladničky.

 

9. Manažment Bratislavskej teplárenskej

Za vlád Smeru viedol obrovskú tepláreň tak, že nezverejňoval veľké množstvo dôležitých zmlúv na zákazky, na ktorých zarábali často firmy blízke Jozefovi Brhelovi. Keďže firma patrí pod niekdajší FNM a Smer ovláda aj ministerstvo hospodárstva, bude zrejme opäť pod kontrolou Ficovej strany.

 

10. Riaditeľ nemocnice v Nitre Jozef Valocký

Poslanec Smeru, ktorý zároveň šéfuje nemocnici, ju viedol aj v čase, keď jej lekárka bielila záznamy v zdravotnej dokumentácii novorodenca, ktorý mohol zomrieť aj pre pochybenia lekárov. Valocký zároveň lekárku, ktorá záznam pozmenila, verejne kryl.

 

11. Vedenie Tiposu

Štátna lotériová spoločnosť patrí pod ministerstvo financií. V poslednom volebnom období sa riaditeľ vymenil, pretože Ladislav Kriška platil firemnou kartou súkromný nákup v luxusnej predajni s obuvou. Aj nové vedenie Tiposu však štedro dotovalo HC Slovan Juraja Širokého a súkromný archeologický projekt podnikateľa Zoroslava Kollára. Šéf dozornej rady Tiposu Marián Valko sa navyše spolu s Františkom Imreczem stretol s Výbohom a novinári ich pri tom odfotili. Minister financií sa nemení a zatiaľ to nevyzerá ani na zmeny v Tipose.

 

12. Komisárka pre deti Viera Tomanová

Viera Tomanová. Foto - TASR

V novej funkcii, ktorú Smer exministerke práce vymyslel, je Tomanová len štvrť roka. Medzitým sa však prevalilo, že jej dcéra Petronela vedie súkromný detský domov, v ktorom sa o deti mali podľa zákona starať profesionálni rodičia, ale zjavne sa to tak nedeje. Odvolať by ju chcela podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová. Na to však potrebuje aj súhlas koaličných strán, ktoré zatiaľ váhajú a zrejme sa pre Tomanovú nepustia do parlamentnej partizánskej akcie proti Smeru.

 

13. Vedenie Transpetrolu

Rovnako ako Tipos aj Transpetrol potichu dotoval súkromný inštitút Zoroslava Kollára a rovnako ako Tipos hokejový Slovan Juraja Širokého tým, že si uňho dlhodobo prenajímal drahý skybox.

 

14. Vedenie SEPS

Štátna Slovenská elektrizačná prenosová sústava je firma, ktorá maximálne využíva sporný článok v infozákone na to, aby nezverejňovala zmluvy v obrovských hodnotách. Nezverejnili napríklad zmluvy za desiatky miliónov eur s konzorciami, v ktorých bola firma blízka Jozefovi Brhelovi Alter Energo. Za povšimnutie stoja aj donorské aktivity firmy. Dotovala napríklad rodnú obec Roberta Fica Hrušovany a obec Veľké Dvorany, kde žije jeho matka. Zmeny v SEPS sú otázne a pokiaľ by k nim došlo, mohlo by ísť nanajvýš o „kontrolného“ zástupcu od niektorej z koaličných strán.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie