Denník N

Biznis za miliardy sa nekoná, vláda s kúpou atómiek pred voľbami pribrzdila

Minister hospodárstva Pavol Pavlis bol nedávno skontrolovať dostavbu mochoveckej atómky. Foto - Tasr
Minister hospodárstva Pavol Pavlis bol nedávno skontrolovať dostavbu mochoveckej atómky. Foto – Tasr

Vláda má predkupné právo na balík akcií, do ktorého je zabalená ťažko návratná päťmiliardová investícia do nových atómiek v Mochovciach. Čaká, kto každý sa ozve, že by akcie kúpil. Ostatní sa zasa nepohnú bez štátu.

Obrovský biznis, ktorý môže stáť daňových poplatníkov na Slovensku miliardy eur, sa nateraz nekoná. Avizované úvahy vlády Roberta Fica, ktoré zahŕňali aj možnosť kupovať akcie v Slovenských elektrárňach, ktoré majú pod krídlami všetky tunajšie najväčšie elektrárne vrátane atómových, rok pred voľbami prešľapujú na mieste.

Zatiaľ čo v lete minulého roka premiér Robert Fico ,,presne vedel, čo a ako so svojimi ľuďmi urobí“, ak sa majoritný balík akcií, ktoré dnes vlastní taliansky Enel, dostane na trh, teraz štát vyčkáva. Akcie sú už dávno oficiálne na predaj.

,,Čo sa týka možností vstupu do procesu predaja elektrární, nie sú naša priorita. Priorita je dostavba Mochoviec,“ povedal minister hospodárstva Pavol Pavlis po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu.

Vláda si podľa ministrových slov počká na to, akí záujemcovia a s akými ponukami sa Talianom ozvú s tým, že by radi akcie kupovali. Potom uvidí, či a ako využije predkupné právo, ktoré má štát na kontrolný balík akcií ako majiteľ zvyšných 34 percent vo firme.

Aj Taliani zvoľnili

Enel nemá veľkú šancu predávať bez toho, aby sa štát vyjadril. Ťažko bude hľadať niekoho, kto by išiel do veľkého biznisu s ešte väčšími rizikami, ak nemá aspoň neoficiálne požehnanie premiéra na vstup do firmy.

Ani Enel sa už vraj s predajom neponáhľa ako donedávna. Väčšinu zo štyroch miliárd, ktoré zadlžený kolos potreboval narýchlo zohnať, získal z predaja 22 percent akcií v španielskej firme Endesa. Dostal za ne 3 miliardy eur, čo je zhruba toľko, koľko čaká aj za tunajšie elektrárne.

Niekoľko záujemcov o ne sa už Enelu zatiaľ predbežne ozvalo. Medzi nimi je český ČEZ, český holding Daniela Křetínského EPH, Slovnaft s maďarskými koreňmi a hlásiť sa má aj niektorý z čínskych investorov.

Českí investori sa už vyjadrili, že trojmiliardové očakávania Enelu sú prehnané. Naznačili, že by mohol čakať symbolickú cenu. Je to preto, že do balíka na predaj sú zabalené dva rozostavané atómové bloky v Mochovciach. Dohromady sa má do nich naliať takmer 5 miliárd eur, ktoré sa pri dnešných rekordne nízkych cenách elektriny nemajú šancu len tak vrátiť.

Cena akcií by teoreticky mohla stúpnuť, ak by sa elektrárne predávali až po tom, ako by bol aspoň jeden blok dostavaný a schopný začať vyrábať elektrinu. Kupujúci by tak už vôbec nepreberal riziko, že sa mu atómku ani nepodarí dostavať. Elektrárne chcú spúšťať tretí blok v Mochovciach na budúci rok. Doposiaľ sa však termíny viackrát naťahovali.

Opravu turbín za desiatky miliónov eur preberie štát

S istotou bude mať onedlho štát v rukách celé gabčíkovské vodné dielo, ktoré za províziu z vyrobenej elektriny prevádzkujú zatiaľ elektrárne v správe Enelu.

Uprostred marca jeho inžinierov na základe výpovede od štátu vymenia odborníci zo štátnej Vodohospodárskej výstavby. Do ich rúk tak prejde aj dlho očakávaná generálna oprava turbín na gabčíkovskom vodnom dielne. Keď sa na investíciu chystali Taliani, čakalo sa, že vyjde asi na 80 miliónov eur. Teraz bude tender chystať štát.

Ten by mal Talianom tak či tak každý rok platiť to, čo by zarobili, aj keby sa o Gabčíkovo ďalej starali. Je to preto, že zmluvu vypovedal štát bez udania dôvodu, a teda má platiť odškodné. Ročne zvykol Enel zinkasovať podiel z predaja gabčíkovskej elektriny asi na úrovni 30 až 40 miliónov eur. Tieto výnosy platia pre obdobie, keď sú ceny elektriny extrémne nízke.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie