Denník N

Ficova vláda chcela vyrovnaný rozpočet už v roku 2009, no nemá byť ani o desať rokov neskôr

Predseda vlády Robert Fico a minister financií Peter Kažžimír. Foto – TASR
Predseda vlády Robert Fico a minister financií Peter Kažžimír. Foto – TASR

Plány na vyrovnaný rozpočet vlády pravidelne odsúvajú na stále neskoršie roky.

Tretia Ficova vláda chce mať vyrovnaný rozpočet do roku 2020. Štvorkoalícia sa k tomu zaviazala v programovom vyhlásení. Rok 2020 je volebným rokom.

Premiér Robert Fico spolu s ministrom financií Kažimírom pred voľbami tvrdili, že vyrovnaný rozpočet budeme mať po prvýkrát v histórii v roku 2018. „Je to niečo, čo tu ešte nikdy nebolo,“ hovorili ešte vo februári. Ich pôvodný plán podporovalo to, že ekonomika by mala ďalej slušne rásť a s ňou aj výber daní.

Nakoniec aj Most, Sieť a SNS šli do volieb so silným odkazom. SNS hovorila o dlhodobej udržateľnosti verejných financií, Most zase o tom, že v čase ekonomického rastu by štát nemal míňať viac, než má príjmy. A Sieť o postupnom prechode na vyrovnaný rozpočet.

Bez deficitu sme mali byť už pred 6 rokmi

O vyrovnanom rozpočte sa na Slovensku prvýkrát hovorilo v roku 2004. V oficiálnom dokumente ministerstva financií sa vtedy objavilo, že Slovensko by sa k takému hospodáreniu mohlo dopracovať v roku 2010. Taký plán vtedy pretlačil ekonóm Ľudovít Ódor, ktorý šéfoval Inštitútu finančnej politiky.

Štát mal teda už pred šiestimi rokmi míňať najviac toľko, čo vyberie na daniach, odvodoch, rôznych poplatkoch či napríklad dividendách. Je rok 2016 a plány sa odsúvajú na stále neskoršie obdobie.

„S odstupom času sa zdá, že ide o nemennú prioritu: je jedno, v ktorom roku sa nachádzame, čo sme sľubovali, ako rýchlo rastieme oproti plánom, koľko peňazí máme navyše z daní, rozpočet chceme vyrovnať vždy do troch či štyroch rokov,“ napísal nedávno Ódor, ktorý je členom rozpočtovej rady, na svojom blogu.

O vyrovnanom rozpočte básnila aj prvá Ficova vláda. Najprv si určila cieľ, že ho dosiahne v roku 2009, teda o rok skôr, ako odhadovala druhá Dzurindova vláda. To, samozrejme, nebolo možné. Prišla hospodárska kríza a rozpočet skončil s veľkým deficitom.

No už začiatkom roka 2010 mal vtedajší minister financií Počiatek ďalšiu víziu – vyrovnaný rozpočet by mohol byť najneskôr v roku 2015. A už vtedy sa zvažovali aj výdavkové stropy, ani tie dodnes nie sú.

Stále sme okolo troch percent

Keď nastúpila druhá Ficova vláda, v súvislosti s vyrovnaným rozpočtom hovorila najprv o strednodobom horizonte.

Fico však nebol takémuto hospodáreniu naklonený od začiatku. Pomáhal si aj príkladom Talianska a Francúzska, ktoré dostali od Bruselu výnimku, dokedy majú výraznejšie zlepšiť hospodárenie štátu. „Krajiny ako Francúzsko a Taliansko… ale ja vám, s prepáčením, ako nehnevajte sa, kašlem na deficit, dobre? Keď to mám takto povedať… To kvôli tomu budeme škrtiť ľudí zas, hej?“ hovoril Fico v októbri 2014.

O vyrovnanom rozpočte sa za druhej Ficovej vlády hovorilo aj pre rastúci dlh krajiny. Chvíľu totiž hrozilo, že môže prevýšiť 57 percent HDP a vláda by musela predložiť vyrovnaný rozpočet s rovnakými alebo nižšími výdavkami, ako by boli príjmy.

Každopádne bývalej vláde jednej strany sa nepodarilo dodržať ani menej odvážne plány. Napríklad vlani mal byť deficit pod dvoma percentami a bol okolo troch percent. Koľko presne, povie koncom apríla Eurostat.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie