Denník N

Či do Poštovej banky vstúpia Číňania, sa rozhodne vo Frankfurte

Foto – TASR
Foto – TASR

Čínska CEFC chce získať polovičný podiel v J&T Finance Group, ktorá vlastní aj Poštovú banku. Obe strany už podpísali zmluvu o strategickom partnerstve.

Návšteva čínskeho prezidenta v Prahe sa tak trochu týkala aj Slovenska. Súvisí to s ohlásenými investíciami.

Ešte pred návštevou čínskeho prezidenta sa hovorilo, že čínska spoločnosť China Energy Company Limited (CEFC) má záujem o polovičný podiel vo finančnej skupine J&T Finance Group. A dnes sa to aj potvrdilo. Obe strany podpísali zmluvu o strategickom partnerstve.

Pre Slovensko je to zaujímavé preto, lebo skupina J&T Finance Group vlastní Poštovú banku a J&T Banku, ktorá má na Slovensku pobočku.

„Vstup tak silného partnera do skupiny je pre nás príležitosť, ako sa dostať medzi najvýznamnejšie spoločnosti stredoeurópskeho regiónu a expandovať na nové trhy,“ povedal dnes Patrik Tkáč, podpredseda predstavenstva J&T Finance Group SE. CEFC tam aktuálne drží 9,9 percenta.

Poštová banka je piata najväčšia slovenská banka s trhovým podielom okolo piatich percent. Orientuje sa na retailový segment, teda na malých klientov.

Aby však Číňania mohli získať výrazne väčší vplyv aj na Poštovú banku, potrebujú na to súhlas Európskej centrálnej banky.

Nemusí to byť jednoduché

V praxi to bude prebiehať tak, že J&T Finance Group požiada o zvýšenie podielu Národnú banku Slovenska. Zatiaľ tak ešte neurobila. Ak to spraví, všetky potrebné dokumenty NBS zozbiera a posunie do Frankfurtu.

Nemusí to byť však vôbec jednoduchý proces a dnes sa len ťažko odhaduje, ako dlho môže trvať. Keďže ide o investorov z tretích krajín, teda mimo Európskej únie, uplatňuje sa tam prísnejší režim.

Už v Bratislave bude centrálnych bankárov napríklad zaujímať, aký je pôvod peňazí, z ktorých chcú Číňania zaplatiť za polovičný podiel v česko-slovenskej finančnej skupine. Budú sa tiež pýtať na to, kto sú takzvaní beneficial owners, a pozrú sa aj na dôveryhodnosť osôb, teda čínskych akcionárov.

Centrálna banka bude zrejme žiadať aj výpisy z registra trestov či z obchodného registra. Otázne je, aká je obdoba týchto registrov v Číne.

Zaujímať ich bude aj to, aké má čínsky investor skúsenosti v oblasti bankového sektora. Verejne deklaruje záujem najmä o energetiku.

Všetky čínske dokumenty musia byť úradne preložené do slovenčiny (mali by sa akceptovať aj úradné preklady českých prekladateľov s pečiatkou).

A až potom to pristane na stole ECB vo Frankfurte, ktorá všetky dokumenty posúdi. Ani Frankfurt však nemá skúsenosti s čínskym kapitálom v bankovom sektore. Ak ich niekto má v celej Európskej únii, potom je to nanajvýš Londýn.

A tak ťažko predpokladať, čo sa môže podprahovo odohrávať v hlavách centrálnych bankárov. Dodnes nie je napríklad celkom jasné, prečo napríklad ruský záujemca o Zuno Bank nakoniec od kúpy ustúpil.

Jednoduché to nemusí mať ani Česká Národná banka, ktorá bude preverovať čínskych investorov kvôli J&T Banke. Dá sa však predpokladať, že bude spolupracovať s NBS.

Čo je to za skupinu

Pár informácií o čínskom investorovi je však známych. CEFC je najväčšia súkromná spoločnosť v Šanghaji a šiesta najväčšia súkromná firma v Číne.

Jaroslav Tvrdík, ktorý je členom predstavenstva českej pobočky CEFC a poradcom českého premiéra Sobotku, v rozhovore pre DVTV povedal, že akcionármi skupiny je niekoľko čínskych fyzických osôb a niekoľko čínskych investičných fondov.

Viacero indícií podľa týždenníka Trend naznačuje, že CEFC je nepriamo spojená s čínskymi vojenskými kruhmi.

CEFC v Česku už investovala do viacerých firiem, napríklad do futbalovej Slavie, leteckej spoločnosti Travel Service či do Pivovarov Lobkowicz Group. Podstatný je však vstup do J&T Finance Group.

CEFC sa však obzerá aj po investícii v skupine Pente. „Sme s čínskymi investormi v počiatočnom kontakte. Zatiaľ diskutujeme len o potenciálnom odkúpení aktív, ktoré v našom portfóliu nepovažujeme za strategické a v súlade s našou investičnou stratégiou sa ich v strednodobom horizonte plánujeme vzdať,“ povedal pred pár dňami hovorca Penty Gabriel Tóth. Za strategické považujú zdravotníctvo, finančné služby, real estate a retail.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie