Denník N

Panama papers: Stopy z daňových rajov vedú k Putinovi, ale aj Porošenkovi

Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO - TASR/AP
Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO – TASR/AP

Blízky priateľ ruského prezidenta Vladimira Putina figuruje v podozrivých operáciách v daňových rajoch. Zisk svojich spoločností tam schovával aj ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Do svetových médií unikli rozsiahle údaje o praní špinavých peňazí a daňových únikoch v daňových rajoch. Týkajú sa okrem iného priateľa ruského prezidenta Vladimira Putina, ale priamo aj jeho ukrajinského kolegu Petra Porošenka.

Dokumenty získal z anonymného zdroja nemecký denník Süddeutsche Zeitung, ktorý ich poskytol aj novinárskej organizácii združujúcej investigatívnych novinárov ICIJ.

Prečo sa celá kauza volá Panama papers?

Ide o analýzu až jedenásť miliónov dokumentov, ktoré unikli z panamskej právnickej offshorovej spoločnosti Mossack Fonseca. Ukazujú, ako firma pomáhala svojim klientom prať špinavé peniaze, unikať zdaneniu či sankciám. Dáta zaberajú až 2,6 terabajta.

Čo je Mossack Fonseca?

Spoločnosť funguje vyše 40 rokov. K médiám sa dostali dokumenty z jej podnikania od roku 1977 až po 2015. Taký detailný pohľad na svet ukrývania v daňových rajoch ešte novinári nevideli. Firma za ročný poplatok spravuje účty v daňových rajoch. Ide o asi 600 ľudí v 42 krajinách. Jej klientmi je podľa Guardianu vyše 300-tisíc spoločností, ide o štvrtú najväčšiu firmu svojho druhu.

Ako sa to dostalo von?

Dôkazy o praní špinavých peňazí či o daňových únikoch prešetrovalo vyše sto médií (presnejšie 107 zo 78 krajín) pod hlavičkou Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ). Okrem iných relácia britskej televízie BBC Panorama, britský denník Guardian, nemecké Suddeutsche Zeitung či ruské noviny Novaja Gazeta, ktorých stránka však po spustení kauzy nefungovala.

Prečo vyšetrovanie smeruje k Putinovi?

O praní špinavých peňazí a obrovskej korupcii najbližších ľudí okolo ruského prezidenta Vladimira Putina sa hovorí už dlho. Aj sankcie proti Rusku, ktoré zaviedol Západ a podporuje ich aj slovenská diplomacia ako všetkých 28 krajín EÚ, sú cielené práve na tento okruh extrémne bohatých ľudí okolo prezidenta. Všetko v Panama papers sa točí hlavne okolo Banky Rossija a jej šéfa Jurija Kovaľčuka. Banka aj jej najväčší spolumajiteľ figurujú nielen v sankciách, ale aj na dokumentoch, ktoré novinárom poskytla panamská firma Mossack Fonseca. Svojim klientom pomáhala spravovať majetok na Britských panenských ostrovoch a v iných daňových rajoch.

V Panama papers sa veľa hovorí aj o ruskom violončelistovi Sergejovi Rolduginovi. Kto to je?

Veľmi blízky priateľ ruského prezidenta Vladimira Putina, je krstným otcom jeho staršej dcéry Marie. Rolduginov brat Jevgenij sa zaúčal v KGB s Putinom. V dokumentoch sa píše o jeho podozrivých stámiliónových ziskoch v dolároch po ešte podivnejších finančných operáciách. „Violončelista predtým povedal reportérom, že nie je podnikateľom. Jeho zapletenie sa do komplexných offshorových obchodov však vyvoláva pochybnosti, že v skutočnosti len zastupuje niekoho iného,“ píše BBC. S Putinom obaja vyrastali v Petrohrade, kde sa zapájali aj do pouličných bitiek. O tomto odhalenom finančnom partnerstve dvojice sa však doteraz nepísalo.

Povedzte nejaký príklad, ako figuruje Roldugin v daňových rajoch…

Je ich množstvo a mnohé z nich sa týkajú spoločnosti Sandalwood Continental, ktorá vedela robiť divy s nakúpenými aktívami. Jednu akciu kúpila za dolár a o tri mesiace ju napríklad predala za 133 dolárov. Celý jej biznis fungoval hlavne na peniazoch od ruskej banky Rossija a ruského štátu, o čom, samozrejme, nikto oficiálne nevedel. Celkovo išlo až o osemsto miliónov dolárov. Ako zistili novinári analyzujúci Panama papers, všetko sa zrejme odohralo bez toho, že spoločnosť za peniaze od ruského štátu vôbec niečím ručila a zaväzovala sa ich vrátiť. Podľa všetkého ide o jasné dôkazy o praní špinavých peňazí.

Ešte nejaký iný príklad…

Tak napríklad záhadná investícia Rolduginovej ďalšej spoločnosti Sonnette Overseas, ktorá sa dostala k podielu v ruskom štátnom výrobcovi nákladných áut Kamaz. Iná, už spomínaná spoločnosť Sandalwood Continental, kde figuruje Roldugin, zase vlastní podiel v luxusnom lyžiarskom letovisku Igora neďaleko Petrohradu. Tam mala Putinova dcéra Katerina v roku 2013 tajnú svadbu s podivuhodne rýchlym zbohatlíkom Kirillom Šamalovom.

Zistilo sa to až vlani po sérii investigatívnych článkov agentúry Reuters. Len na doplnenie základného puzzle – Kirill Šamalov je synom jedného z menších spolumajiteľov Banky Rossija Nikolaja Šamalova. Jeho syn ešte ako čerstvý tridsiatnik dostal štátnu pôžičku vyše 1,3 miliardy dolárov, aby sa tak dostal k 21 percentám akcií spoločnosti Sibur, čím sa zaradil medzi miliardových nováčikov podľa ruského Forbesu.

Čo to hovorí o Putinovi?

V podstate nič nové, o jeho konfliktoch záujmov a obrovskej korupcii sa hovorí ešte od čias, keď pôsobil len v úrade starostu Petrohradu. Už dlhšie sa hovorí o Putinovom tajnom paláci na pobreží Čierneho mora, minulý týždeň zverejnila agentúra Reuters, ako sa štyri ženy spájané s Putinom dostali k luxusnému bývaniu. BBC o ňom zverejnila dokument a otvorene o Putinovej korupcii hovoril aj Biely dom.

Panama papers teraz jasne dokazujú známe podozrenie, že ruská banka Rossija funguje ako osobná banka ruského prezidenta a jeho najbližšieho okruhu.V Panama papers sa takisto jasne hovorí o tom, že za veľmi čudných okolností sa k majetku vo výške dve miliardy dolárov dostali ľudia blízki Putinovi ako violončelista Sergej Roldugin, ale napríklad aj spoločnosť ruského oligarchu Arkadija Rotenberga, ktorý trénoval džudo s Putinom a s bratom zbohatli na biznise so štátom.

Týkajú sa Panama papers len Putina?

Vôbec nie. Týkajú sa až 140 politikov z celého sveta. Napríklad aj ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, premiéra Islandu a Pakistanu či kráľa Saudskej Arábie a rodiny čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga.

Čo je v nich o Porošenkovi?

Veľmi vážne odhalenia o tom, ako posielal aktíva svojich spoločností do daňových rajov, aby sa vyhol plateniu daní, ako informovala ukrajinská nezávislá televízia Hromadske. Jej novinári videli dokumenty spoločnosti Mossack Fonseca, ktoré ukazujú, ako časť majetku zatajil na Britských Panenských ostrovoch. Je majiteľom tam zriadenej firmy Prime Asset Partners Limited. Má to dokazovať aj kópia jeho medzinárodného pasu. Prečo je to problém? Porošenko tvrdí, že bojuje proti korupcii a sivej nezdanenej ekonomike, taktiež sľúbil, že predá časť svojho majetku, napríklad cukrovinársku firmu Roshen. To však neurobil a namiesto toho zrejme hľadal spôsob, ako neplatiť dane. Hoci, to nemusí byť ľahké dokázať, kedže Roshen stále nepredal. Nedávny rebríček ukrajinského Forbesu tiež ukázal, že ako jednému z mála oligarchov a napriek vojne na Donbase či anexii Krymu sa jeho majetok od nástupu k moci len zväčšil. V normálnej krajine by podobne ako Putin mal rozmýšľať nad odchodom z politiky.

Už to niekde politikou zamávalo?

Na Islande. Islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson čelí podľa Guardianu po odhaleniach, že nepriznal v majetkovom priznaní offshorovú spoločnosť, tlaku na zvolanie predčasných volieb. Už v pondelok sa čaká, že bude mať čo svojim politickým partnerom aj oponentom vysvetľovať.

Figuruje tam niekto z Česka či zo Slovenska?

V dokumentoch Panama Paper sa sa píše aj o ľuďoch spojených s najväčšími kauzami prvej vlády Roberta Fica. Zo Slovenska tiež vieme o spoločnosti Latem Trading s. r. o., ktorá mala v Európe údajne poskytovať servis v podobe legalizácie nezákonne získaných peňazí. Píše to na svojom serveri České centrum pre investigatívnu žurnalistiku.

Pavla Holcová z centra hovorí, že úloha firmy Latem Trading bola pre Mossack Fonseca dôležitá, veľa takýchto partnerov nemali. Na Slovensku podľa nej dokumenty vedú aj k srbskej mafii či k viacerým bielym koňom, napríklad ku krčmárovi z Košíc.

V Panama papers sa spomína 283 mien firiem a ľudí, ktoré sú nejako naviazané na Českú republiku. Napríklad podnikatelia so solárnym biznisom ako Petr Skopal či Petr Lukovics. V dokumentoch firmy Mossack Fonseca sa objavil aj Radovan Krejčíř, ktorý si v Juhoafrickej republike odpykáva 35-ročný trest za únos, pokus o vraždu a obchodovanie s drogami. Takisto sa tam podľa českého centra nájdu lobisti Filip Rybín a Petros Michopulos, ktorí napríklad dohadovali Michala Davida pre kampaň českej sociálnej demokracie. Sú tam aj viacerí privatizátori ako majiteľ hokejovej Sparty a ČKD Petr Speychal. V Panama papers figuruje aj Daniel Křetinský, miliardár z prostredia energetiky a spolumajiteľ futbalovej Sparty. Nechýba ani najbohatší Čech Petr Kellner. „V databáze Panama papers má Petr Kellner so svojou ženou Renátou hneď niekoľko firiem na Britských Panenských ostrovoch,“ dodáva český server.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Panama Papers

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie