Denník N

Ktorí svetoví lídri figurujú v Panama Papers

Porošenko a Putin. Dvoch úhlavných rivalov spájajú prepojenia na daňové raje. Foto – TASR/AP
Porošenko a Putin. Dvoch úhlavných rivalov spájajú prepojenia na daňové raje. Foto – TASR/AP

Prehľad svetových politikov a monarchov, ktorých spájajú s daňovými rajmi.

Najväčší únik zo sveta daňových rajov Panama Papers sa týka viacerých svetových lídrov. Od ruského prezidenta Vladimira Putina, jeho ukrajinského kolegu Petra Porošenka cez islandského či pakistanského premiéra po saudskoarabského kráľa a emira Kataru.

  • novinári analyzovali 11,5 milióna dokumentov
  • whistleblower (anonymný zdroj) ich posunul nemeckému denníku Süddeutsche Zeitung a ten sa o údaje v rozsahu 2,6 terabajta podelil s organizáciou ICIJ 
  • dokumenty sa týkajú 140 politikov z 50 krajín v 21 daňových rajoch, vyberáme tých najzaujímavejších:

Mauricio Macri, argentínsky prezident

Syn magnáta Francica Mariho bol v roku 1991 unesený policajtmi pre výkupné. Bývalý starosta Buenos Aires a šéf futbalového klubu Boca Juniors. V roku 2015 tesne vyhral prezidentské voľby. Ako starosta argentínskeho hlavného mesta nepriznal v rokoch 2007 a 2008, že je figuruje v jednej s offshorových spoločností Fleg Trading. Tvrdí, že preto, lebo v nej nemal kapitál.

Bidzina Ivanišvili, gruzínsky bývalý premiér

Ako úspešný podnikateľ v kovoch a bankovníctve zarobil v Rusku miliardy, do Gruzínska sa vrátil ako miliardár a filantrop. Viedol koalíciu Gruzínsky sen, s ktorou v roku 2012 vyhral voľby. Premiérom bol len 13 mesiacov. Je zakladateľom spoločnosti na Britských Panenských ostrovoch.

Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, islandský premiér

Bývalý novinár a známa osobnosť z islandského rozhlasu nepriznal, že s manželkou majú majetok na offshorových účtoch. Ako premiér Islandu, ktorý postavil svoju kampaň proti bailoutu po islandskej finančnej kríze, teraz čelí predčasným voľbám. V roku 2013 sa so svojou Progresívnou stranou stal najmladším premiérom v histórii krajiny. Mal vtedy 38.

Ajád Alláwí, iracký expremiér

Sekulárny šíita, ktorý začínal politickú kariéru v strane Baas, neskôr z londýnskeho exilu bol v opozícii proti Saddámovi Hussajnovi. V roku 1978 sa naňho pokúsili spáchať atentát. V Iraku sa po americkej invázii v roku 2004 stal premiérom. Na Britských Panenských ostrovoch je evidovaná spoločnosť na jeho meno v hodnote 1,5 milióna dolárov, má ísť o jeho osobné úspory.

Alí abú Ragheb, jordánsky expremiér

Bývalý premiér či minister obrany v Jordánsku vyštudoval inžinierstvo v Spojených štátoch. Šéfoval viacerým offshorovým spoločnostiam na Britských Panenských ostrovoch či Seychelách. Vyčítali sa mu represie na občiansku spoločnosť, v roku 2003 rezignoval.

Hamad bin Jassim al-Sání, expremiér Kataru

Zastával najvplyvnejšie funkcie v ropnom kráľovstve, od premiéra cez ministra zahraničia až po vedenie jedného z najväčších investičných fondov na svete Qatar Investment Authority. Time ho v roku 2012 zaradil medzi sto najvplyvnejších ľudí sveta. Cez svoju offshorovú spoločnosť sa napríklad staral o svoju superjachtu v hodnote 300 miliónov dolárov v španielskom prístave Palma na Malorke.

Hamad al-Sání, bývalý emir Kataru

Vládol Kataru v rokoch 1995 až 2013 po nekrvavom puči, keď prebral moc po otcovi, ktorý vycestoval do Švajčiarska. Svoju funkciu prenechal svojmu synovi. Vlastní viaceré spoločnosti v daňových rajoch.

Salmán, kráľ Saudskej Arábie

Po smrti svojho brata Abdalláha v januári 2015 sa stal novým vládcom Saudskej Arábie. Svojimi offshorovými spoločnosťami financoval hypotéky na svoje luxusné domy v Londýne či na jachtu.

Chalífa ibn Saíd al-Nahaján, prezident Spojených arabských emirátov

Jeden z najbohatších ľudí sveta. Odhaduje sa, že jeho rodina vlastní majetok v hodnote okolo 150 miliárd dolárov. Najvyššia budova sveta Burdž Chalífa v Dubaji je pomenovaná na jeho počesť. Jeho spoločnosti na Britských Panenských ostrovoch spravujú luxusné nehnuteľnosti.  

Petro Porošenko, ukrajinský prezident

Jeden z najbohatších Ukrajincov a prezident Ukrajiny od roku 2014, keď po revolúcii na majdane vyhral jednoznačne voľby. Je vlastníkom cukrovinárskej firmy Roshen, ktorej zisky posielal do daňových rajov na Britských Panenských ostrovoch. Sľuboval pritom, že svoj majetok predá.

Rodina azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva

Dlhoročný azerbajdžanský diktátor de facto sprivatizoval celú krajinu svojou rodinou. Veľkú časť krajiny ovládajú cez offshorové spoločnosti jeho dcéry, syn či sestra a manželka. O pomeroch v jeho rodine písala aj uväznená investigatívna novinárka Chadidža Ismajlovová, za ktorú teraz bojuje právnička Amal Clooneyová.  

Vladimir Putin, ruský prezident

Spoločnosti v daňových rajoch kontrolujú okolo dvoch miliárd dolárov, sú napísané na jeho najbližších spolupracovníkov, ako je oligarcha Arkadij Rotenberg či muzikant Sergej Roldugin, ktorý zoznámil Putina s jeho manželkou a je krstným otcom jeho dcéry Marie.

Rodina Baššára Asada, sýrskeho prezidenta

Bratia Rami a Hafíz, bratranci sýrskeho diktátora, majú tiež majetky v daňových rajoch. Hafíz, ktorý viedol Asadovu tajnú službu, sa po roku 2014 dostal do konfliktu s režimom. Údajne žije v Bielorusku. Je terčom medzinárodných sankcií pre krvavé zásahy proti demonštrantom.

Ian Cameron, otec britského premiéra Davida Camerona

To, že otec britského premiéra (zomrel v roku 2010) vlastnil spoločnosť Blairmore Holdings, ktorej hodnota v roku 1998 sa odhadovala na 20 miliónov dolárov, sa vôbec nevedelo.

Osobný sekretár marockého kráľa Mohammeda VI.

Múnir Madžídi sa v roku 2000 stal osobným sekretárom marockého kráľa. Neskôr sa stal šéfom spoločnosti, ktorú vlastní kráľovská rodina a kontroluje ťažbu v baniach, podnikanie v telekomunikáciách a na farmách. Jeho spoločnosť na Britských Panenských ostrovoch okrem iného financovala luxusný parížsky apartmán.

Deti pakistanského premiéra Naváza Šarífa

Tri zo štyroch detí pakistanského premiéra podnikajú v oceliarstve, cukrovare či v papiernictve a majú majetky v daňových rajoch. O Šarífovej rodine a jej rodinkárstve a korupcii sa v Pakistane hovorí už dlho.  

Syn malajzijského premiéra Nadžíba Abdula Razaka

Mohd z prominentnej rodiny premiéra Malajzie investoval do technológií, energií či hromadnej dopravy v krajine. Je viceprezidentom domáceho olympijského výboru. Figuroval v údajnom finančnom podvode v Thajsku. Riadi dve spoločnosti na Britských Panenských ostrovoch.  

Zdroj: spracované podľa materiálov Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ). 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Panama Papers

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie