Denník N

Kažimír hľadá hlavného ekonóma, ktorý má viesť aj Filkom plánovanú reformu

Martin Filko, ktorý je stále nezvestný, mal byť hlavným ekonómom ministerstva financií, ktorý by zastrešoval reformný tím projektu Hodnota za peniaze. Zoznam ľudí, ktorí by ho mohli nahradiť, nie je dlhý.

Minister financií Peter Kažimír hľadá človeka, ktorý by mal v reformných plánoch ministerstva nahradiť Martina Filka. Od Veľkonočného pondelka nezvestný riaditeľ Inštitútu finančnej politiky ašpiroval na pozíciu hlavný ekonóm ministerstva, z ktorej mal riadiť aj tím štartujúci reformu nazvanú Hodnota za peniaze.

Projekt pripravil Martin Filko so svojím spolupracovníkom z ministerstva Štefanom Kiššom a s Ľudovítom Ódorom z rozpočtovej rady. V poslednom týždni vyjadrili podporu ich plánu napríklad Slovenská ekonomická spoločnosť a Klub ekonomických analytikov, ale aj viacerí politici vrátane prezidenta Andreja Kisku.

Veria, že by mohol buď ušetriť štátu veľa peňazí, alebo zlepšiť spôsoby ich míňania. Na ministerstve financií už projekt aj formálne spustili, v prvej chvíli sa chcú zamerať na výdavky v zdravotníctve, doprave a IT sektore.

Kažimír sa k reforme zatiaľ verejne nevyjadril, no ministerstvo už jej kontúry pretlačilo do konceptu programového vyhlásenia vlády. Kľúčové tak teraz bude, či Kažimír nájde človeka, ktorý bude na pozíciu hlavný ekonóm ministerstva nielen odborne zdatný, ale bude mať aj autoritu, ktorá pomôže jeho tímu pri budúcich sporoch s inými ministerstvami, politikmi a lobistami.

Prečo je hlavný ekonóm dôležitý

„Myšlienka je, aby sa všetky dôležité agendy, ktoré súvisia s plánovaním politík, analýzou, prípravou a realizáciou rozpočtu robili pod jednou strechou, pod mojím vedením,“ povedal Filko pre Trend vo svojom zrejme poslednom rozhovore.

Hlavný ekonóm ministerstva má riadiť nielen IFP, ale aj rozpočtovú sekciu ministerstva financií vrátane tímu analytikov, ktorí sa majú detailne pozerať na všetky významnejšie výdavky štátu. To sú projekty, na ktoré chce štát minúť aspoň 50 alebo 100 miliónov eur. Na podrobných metodikách, ako skúmať kvalitu nových verejných investícií, bežných výdavkov alebo vplyv regulácií, pracujú na IFP už zhruba rok.

Nahradiť Filka bude pre ministra ťažké; zoznam ľudí, ktorí by to zvládli a akceptovala by ich odborná verejnosť, nie je dlhý.

Hlavným ekonómom by mohol byť napríklad Ódor alebo Kišš, spoluautori projektu Hodnota za peniaze. Ľudovít Ódor je členom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, jeho mandát sa končí budúci rok v lete, ale teoreticky by sa ho mohol vzdať aj skôr, ak by mal byť hlavným ekonómom.

Ódor viedol Inštitút finančnej politiky za druhej Dzurindovej vlády a za Radičovej vlády bol poradcom premiérky a Ivana Mikloša. Môže byť tak spájaný s pravicou a jeho prípadnú nomináciu na jeden z najvplyvnejších úradníckych postov v krajine by preto Kažimír obhajoval ťažšie.

Štefan Kišš je zástupcom riaditeľa IFP. S Filkom bol dohodnutý, že bude viesť hlavný analytický tím, ktorý má patriť priamo pod hlavného ekonóma. Kišš počíta s tým, že sa analytický tím ešte rozšíri.

Draxler ponuku nedostal

V kuloároch sa ako kandidát na hlavného ekonóma spomína aj Juraj Draxler, ktorý bol donedávna ministrom školstva. Draxler má potrebné vzdelanie, nespomína sa zatiaľ ani v súvislosti s nejakou inou verejnou funkciou a Smer mu má byť za čo vďačný.

„Neviem o tom, nemôžem vylúčiť, že niekto moje meno niekde spomenul, ale ja o tom neviem ani s tým nepočítam,“ povedal Draxler. Dodal, že s ministrom o tom nehovoril. Ministerstvo financií sa k jeho prípadnej nominácii nevyjadrilo.

Medzi ekonómami sa spomína aj Vladimír Tvaroška, ktorý bol štátnym tajomníkom ministerstva financií, keď ho viedol Ivan Mikloš, a v kruhoch analytikov má potrebný rešpekt. Aj Tvaroška však hovorí, že o tom neuvažuje.

Do úvahy pripadajú aj mená niektorých bankových analytikov z Klubu ekonomických analytikov, ktorý reformu podporil. Rovnako meno ekonóma Michala Horvátha, ktorý prednáša ekonómiu na University of York vo Veľkej Británii. Horváth povedal, že s ministrom Kažimírom o tom nehovoril. Horváthovi sa vlani skončil mandát v rozpočtovej rade, teoreticky by sa tam mohol ešte vrátiť, ak by ho nominoval prezident po tom, čo sa skončí mandát Ódorovi.

Horváth bol v minulosti Kažimírovým kandidátom do rozpočtovej rady, no v posledných voľbách minulý rok ho už Smer nepodporil.

Minister financií nemá žiaden záväzný termín, dokedy sa musí rozhodnúť, kým Filka nahradí. Ak by však súčasná situácia trvala aj týždne po programovom vyhlásení, prestíž Kažimírových analytikov a tým aj ich schopnosť presadiť plánovanú reformu by začala klesať.

Zmeniť sa musí aj NKÚ

Aby projekt fungoval tak, ako má, analytické tímy musia vzniknúť aj inde. Prvé skúsenosti so zakladaním analytických tímov inde už máme: na školstve je pozitívna skúsenosť, na zdravotníctve opačná, tvrdia autori analýzy Hodnota za peniaze.

„V analytickom tíme na ministerstve zdravotníctva je momentálne šesť ľudí. Ďalšie prípadné obsadenie tímu zvážime na základe prijatých priorít rezortu,“ uviedlo nové vedenie ministerstva zdravotníctva.

Podstatnú úlohu v projekte má Najvyšší kontrolný úrad, ktorý má hodnotiť verejné rozhodnutia z hľadiska výsledkov, a aj úrad vlády.

Na Najvyššom kontrolnom úrade (NKÚ) sa začne tvoriť analytický tím v rámci sekcie stratégie. „V súčasnosti kreujeme analytický odbor a predpokladáme, že v horizonte dvoch rokov by mohol mať tento tím viac ako desať odborníkov,“ uviedol NKÚ. Dôležité je tiež to, kto bude reformnému tímu šéfovať: či to bude niektorý z podpredsedov úradu, prípadne tam príde nový človek.

Reforma počíta s tým, že analytický tím vznikne aj na úrade vlády a vyhodnocoval by štátne regulácie. Analytický tím by mohol teoreticky viesť ekonóm Ján Fidrmuc, ktorý už s úradom vlády spolupracuje. Samotný úrad sa k projektu nevyjadril.

Dôležité je tiež to, aby kvalitné analytické tímy vznikli aj na ďalších ministerstvách. Spomína sa najmä ministerstvo vnútra kvôli procesom a prevádzke a ministerstvo práce kvôli aktívnej politike trhu práce. Na ministerstve vnútra mali tím ESO, ktorý však nedokázal presadiť rušenie štátnych úradov až v takej miere, ako sa domnieval, že to bolo potrebné.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Martin Filko

Voľby 2016

Ekonomika

Teraz najčítanejšie