Denník N

Muž, ktorý zakladá offshorové firmy: Je to možno neetické, ale dovolené

Profil Martina Belobrada na sociálnej sieti LinkedIn.
Profil Martina Belobrada na sociálnej sieti LinkedIn.

Martin Belobrad za poplatok založí firmu v daňovom raji aj s domorodým konateľom, ktorý dopredu súhlasí s tým, že rezignuje, pokiaľ sa vám to bude hodiť.

Žilinčan MARTIN BELOBRAD riadi spoločnosť World Assets Management, ktorá je profesionálnym zakladačom offshore firiem. Jeho firma poskytuje slovenským podnikateľom úplnú anonymitu, a to aj pred daňovými úradmi.

Vybaví im dokonca miestneho konateľa. Podľa Belobrada na tom nie je nič neštandardné. „Aj na Slovensku je bežné, že sa dohodnete s právnikom, ktorý bude riadiť vašu spoločnosť. Takto u nás funguje niekoľko tisíc spoločností,“ hovorí Belobrad.

Koľko firiem v daňových rajoch ste založili?

O tom nebudem hovoriť.

Desiatky, stovky?

Nebudem sa k tomu vyjadrovať.

Rozprávali sme sa s jedným vaším klientom, ktorému ste založili firmu na Seychelách. Jeho vlastníctvo nie je možné vystopovať, nevedie si účtovníctvo, neplatí dane a pritom podniká na Slovensku. Je to v poriadku?

Spýtam sa aj ja. Príde vám v poriadku, že ľudia investujú do podielových fondov druhé dôchodkové sporenie a držia si akcie spoločností, ako je Apple, Google, ktoré tiež majú firmy v daňových rajoch, a ktoré svoje dane optimalizujú? Ľudia inými slovami bohatnú na tom, že tieto spoločnosti optimalizujú zisk.

To, že aj niekto iný niečo robí, neznamená, že je to v poriadku.

Podľa mňa áno. Alebo chcete povedať, že Slovensko má legislatívu, ktorá zakazuje podnikateľom otvárať si firmy v zahraničí? Každý si môže otvoriť firmu napríklad v Česku a mať tam o tri percentá nižšiu daň.

My hovoríme o inom prípade. Vašimi klientmi môžu byť podnikatelia, ktorí na Slovensku vyrobia zisk a na rozdiel od iných nemusia dodržovať žiadne povinnosti. V podstate okrádajú štát.

Čo vám mám na to odpovedať?

Z nášho pohľadu je to minimálne neetické. Či je to aj nelegálne, si posúdiť netrúfame.

Neetické to môže byť, ale bohužiaľ je to dovolené. Človek nemá dôvod, aby platil vyššie dane, keď má možnosti, aby si svoje dane minimalizoval.

Keď je to legálne, prečo nemôžete povedať, koľkým podnikateľom ste založili takéto firmy?

Prečo by som to mal hovoriť?

Môžete aspoň priblížiť typovo, o aké firmy ide?

Zvyčajne zakladáme spoločnosti, ktoré pôsobia na zahraničných trhoch. Robíme im business development a pomáhame so vstupom na trh. Napríklad, keď máme IT podnikateľa, ktorý sa potrebuje presadiť v zahraničí, tak mu založíme firmu v Dubaji alebo v Singapure. Môže sa tam aj fyzicky presťahovať a stať sa rezidentom. Takto má oveľa väčšie šance preraziť, než keby to skúšal cez slovenskú spoločnosť. Nepomáhame nikomu obchádzať daňové povinnosti, to je na každom klientovi, ako si to zariadi.

Čo vo vašom ponímaní znamená daňová optimalizácia, ktorú sľubujete na svojich stránkach

Vieme navrhnúť klientovi stratégiu, ako minimalizovať daňové zaťaženie a ktorú krajinu si vybrať.

Čo patrí medzi výhody offshorového účtu podľa Belobradovej firmy? Nepríde vám na neho manželka ani exekutor, dlhov môžete koľko chcete.
Belobradova firma založí podnikateľom aj offshorový účet. Na ten podľa jeho ubezpečení nedosiahne manželka ani exekútor, dlhov môžete robiť, koľko chcete.

Vy klientom umožňujete založiť si štruktúru, vďaka ktorej môžu daňové povinnosti obchádzať. Dokonca im dohodnete miestneho konateľa, ktorý im vopred podpíše, že sa konateľstva vzdáva, keď sa to bude vášmu klientovi hodiť.

To je predsa úplne štandardné aj na Slovensku, že sa dohodnete s právnikom, ktorý bude riadiť vašu spoločnosť. Na Slovensku takto funguje niekoľko tisíc spoločností.

Vaši klienti ani netušia, čo je ten konateľ vlastne zač. A hneď im aj podpíše notársky overený dokument, že sa konateľstva vzdáva – oni si tam len dopíšu dátum, keď to budú potrebovať.

Notársky overené to nie je, máte nesprávne informácie.

Ako to teda je?

Momentálne neviem na to odpovedať, musel by som sa na to pozrieť. Ale notársky overené to určite nie je. To by tam predsa musel byť dátum.

Predvyplnené a opečiatkované rozhodnutie o tom, že pôvodný konateľ už nie je konateľom a podiely vo firme sa prepisujú na nového nadobúdateľa - stačí doplniť jeho meno a dátum.
Aj takýto dokument Belobrad za poplatok vybaví svojim klientom. Je to predvyplnené a opečiatkované rozhodnutie, že pôvodný konateľ už nie je konateľom a podiely vo firme sa prepisujú na nového nadobúdateľa – stačí doplniť jeho meno a dátum.

Takže klientom nedávate žiadny predvyplnený papier, že sa konateľ vzdáva konateľstva.

Nie som si úplne istý, či je to takto, ako hovoríte. Potreboval by som poznať detaily, o akej spoločnosti hovoríte.

Tak vo všeobecnosti: keby som si chcel cez vás založiť firmu na Seycheloch, kto bude ten konateľ?

Bude to miestny právnik.

Na vašom webe ma ďalej zaujalo, že klientom odporúčate zriadiť si offshorový účet, pretože české a slovenské banky nedodržiavajú bankové tajomstvo. Ako to myslíte?

Ide tu hlavne o to, že napríklad slovenské banky majú nízke kapitálové rezervy, ktoré nedosahujú zväčša ani desať percent vkladov. Takže keby si viacerí klienti chceli z nich vybrať peniaze, na mnohých z nich by sa nemuselo dostať.

Otváranie offshore bankových účtov World Assets Management II
Výhody založenia offshorového účtu podľa webových stránok Belobradovej firmy.

Takto to však na vašom webe nevysvetľujete. Vy tam skôr naznačujete, že tunajšie banky by pri nejakých problémoch mohli spolupracovať napríklad s políciou, zatiaľ čo offshorové banky budú diskrétne.

Nielen s políciou. Na Slovensku nie je žiadne bankové tajomstvo, ktokoľvek si môže zistiť údaje o klientoch bánk. Čo sa týka informácií na webe: tie budú onedlho aktualizované s ohľadom na AEOI (automatickú výmenu informácií), ktorú považujeme za hrubý zásah do súkromia občanov, ktorí nespáchali žiadny zločin. Napriek tomu im bude porušené právo na ochranu súkromia, ktoré majú znášať z dôvodu nepoctivosti niekoľkých daňových neplatičov.

Z vášho pohľadu je teda základným právom mať účet účet v daňovom raji, kde nebude nikto na klienta vidieť.

To som nepovedal. Keď si budete otvárať účet v offshorovej banke, musíte komplexným procesom due diligence (hĺbkovým auditom) a procesom KYC (know your klient – poznaj svojho klienta), ktoré sú oveľa prísnejšie než v Európe. Tunajšie banky napríklad pri firemných účtoch vôbec nezisťujú, kto je ultimate benefitial owner (konečný vlastník – pozn. red.). Na miestne banky dohliada vždy miestny regulátor, teda centrálna banka, takže podliehajú miestnej regulácii.

Únik informácií spoločnosti Mossack and Fonseca World Assets Management (2)
Belobradova reakcia na aféru Panama Papers, ktorá naplno odhalila, že offshorove firmy môžu využívať aj politici, aby ukryli svoj majetok získaný korupciou či prístupom k verejným peniazom.

Ale veď na založenie offshore stačí vašim klientom naskenovať pár dokumentov a poslať ich mailom. Tamojší bankár s nimi ani osobne nepríde do styku. Vďaka tomu utaja svoje peniaze pred akoukoľvek kontrolou.

Ani to nie je pravda. Možno neviete, že OECD nedávno prijala spomínanú dohodu o automatickej výmene informácií aj takzvaný common reporting standard, podľa ktorého si onedlho bude môcť 90 krajín vymieňať bankové informácie o účtoch rezidentov iných krajín. Takúto dohodu prijalo aj Slovensko, takže časom offshorové účty budú dostupné aj pre slovenské orgány.

Napríklad Panama sa tejto výmene informácií doteraz bránila a odôvodňovala to flagrantným porušením svojich zákonov v prípade, že mala reportovať účty rezidentov iných krajín a taktiež tým, že túto dohodu odmietli USA, ktoré sú v súčasnosti najväčším daňovým rajom na svete a lákajú kapitál z celého sveta do svojich bánk a do trust štruktúr, ktoré nebudú nikomu reportovať. Možno aj preto vypukla aféra Panama Papers, aby Panama pristúpila k výmene informácií.

Kto je mimochodom vlastníkom vašej firmy? V obchodom registri máte uvedenú nejakú firmu z Marshallových ostrovov.

To vám samozrejme neprezradím.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Panama Papers

Ekonomika

Teraz najčítanejšie