Denník N

Orbán radšej povolil nedeľný predaj, aby o ňom nebolo referendum

Balaton, Maďarsko, 30.7. 2015. Foto N - Tomáš Benedikovič
Balaton, Maďarsko, 30.7. 2015. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zákaz nedeľného predaja je v Maďarsku nepopulárny a vláda by referendum prehrala. Dlho sa mu snažila zabrániť.

Maďarská vláda sa rozhodla zrušiť zákaz nedeľného predaja, ktorý zaviedla iba vlani. V nedeľu rozhodnutie oznámila a v utorok maďarský parlament ovládaný vládnou stranou Fidesz zrušenie zákazu v urýchlenom konaní schválil.

Ešte v piatok pritom Viktor Orbán vo verejnoprávnom rozhlase ubezpečoval, že stojí za týmto obmedzením a že ho dokonca chce rozšíriť.

„Vláda sa vydala cestou, ktorej cieľom je, aby ľudia v nedeľu nemuseli vykonávať prácu,“ povedal premiér. Zákaz predaja preto označil len za prvý krok a zákaz nedeľnej prevádzky by sa podľa neho mal rozšíriť i na iné inštitúcie. Médiá špekulovali, že by mohlo ísť napríklad o kiná a reštaurácie.

Nie referendum

Dôvod náhlej zmeny názoru je prostý. Po opakovaných škandáloch sa opozičným socialistom podarilo presadiť, aby o zákaze mohlo byť referendum. Celoštátna volebná komisia ovládaná Orbánovou stranou Fidesz opozičné iniciatívy na vypísanie referenda pod rôznymi zámienkami dlho zamietala.

Naposledy to však už Fidesz prehnal. Politikovi opozičných socialistov fyzicky zabránila vo včasnom podaní návrhu na referendum úderka holohlavých extrémistov. O nich čoskoro vysvitlo, že majú blízko k vplyvnej sivej eminencii vládnej strany. Prípad vyvolal veľký škandál aj v zahraničí a vláde nezostalo nič iné než referendum umožniť.

Zákaz nedeľného predaja je však v Maďarsku veľmi nepopulárny a vláda by referendum prehrala – preto sa mu ostatne snažila všemožne zabrániť. Nemohla dovoliť, aby vysvitlo, že ju ľud v takejto symbolickej veci nepodporuje. Tak radšej ustúpila a rozhodla sa zákaz sama zrušiť.

Slabú a roztrieštenú opozíciu tým zároveň pripravila o možnosť, aby sa v predreferendovej kampani našla a aby na tejto téme zosilnela. Opozícia už začala tvrdiť, že referendum o nedeľnom predaji bude hlasovaním o Orbánovom režime ako celku.

Vláda ustúpila, aby mohla naďalej zachovať svoje najväčšie tajomstvo.

„Toto tajomstvo je, že národ, na ktorý sa neustále odvolávajú a v mene ktorého konajú svoje hlúposti a podlosti, ktorý používajú ako palicu na odrazenie akejkoľvek kritiky – tento národ za nimi už nestojí,“ vysvetľuje vládne rozhodnutie Árpád Tóta W., komentátor servera hvg.hu.

Zámer nevyšiel

Vláde v rozhodovaní pomohlo aj to, že zákaz nedeľného predaja nesplnil, čo od neho očakávala. Ako pri väčšine krokov Orbánovej vlády ani v tomto prípade nešlo len o ideológiu alebo o ochranu pracujúcich, ako sa tvrdilo.

Zákaz mal oslabiť veľké obchodné reťazce so zahraničnými majiteľmi a pomôcť niektorým menším podnikateľom blízkym vládnej strane. Išlo najmä o majiteľov reťazca CBA, ku ktorému patria obvykle obchody s menšou rozlohou. Tým zákon umožňoval vyhnúť sa zákazu a predávať aj v nedeľu.

Podľa ekonomického ústavu GKI však tento zámer nevyšiel. Zákazníci do supermarketov chodiť neprestali, len sa prispôsobili a nákupy presunuli na iný deň. CBA bol, naopak, jediný z väčších reťazcov, ktorému vlani obrat klesol. Nedeľný zákaz poškodil aj letoviská, ako je Balaton.

Stále však zostáva otázkou, či Orbán a spol. zámer zakázať nedeľný predaj opustili natrvalo. Vládni politici totiž vo svojich vyjadreniach nie sú jednotní a niektorí naznačujú, že by sa k zákazu mohli neskôr vrátiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie