Denník N

Lacnejšia elektrina aj stop privatizácii, ale J&T v programe vláda nespomína

Nový minister hospodárstva Peter Žiga predtým pôsobil ako minister životného prostredia. Foto - Tasr
Nový minister hospodárstva Peter Žiga predtým pôsobil ako minister životného prostredia. Foto – Tasr

Dankove reči o tom, aby Křetínský a J&T nedostali pod kontrolu tunajšie atómové elektrárne, vo vládnom programe nie sú.

Faktúry za energie. O nich pojednáva program novej štvorkoalície na viacerých miestach. Niekde sa píše o tom, že majú byť stabilné, v niektorých oblastiach sľubujú aj úľavu z platieb.

Špeciálne sa to má týkať firiem. „Vláda posúdi možnosti, ktoré povedú k zníženiu koncovej ceny elektriny pre priemyselných odberateľov,“ píšu noví ministri.

Zreformujú extra odvody z faktúr za elektrinu

Boli to hlavne priemyselníci, ktorí sa roky sťažovali na privysoké účty za elektrinu, ktoré oslabujú ich konkurenčnú pozíciu voči fabrikám za hranicami Slovenska.

Za špeciálne tarify u nás z veľkej časti môže nesprávne nastavený systém na podporu zelených zdrojov. Pre ilustráciu: Bežná paneláková domácnosť z ročnej faktúry posiela asi 60 eur na účet takým výrobcom elektriny, ktorí sú ohľaduplní k životnému prostrediu, napríklad vyrábajú zo slnka či efektívne naraz vyrábajú teplo a elektrinu.

Tieto poplatky sa týkajú samozrejme aj firiem. Vláda avizuje, že práve cez tieto poplatky by mohli účty za elektrinu klesnúť.

„Vláda zreformuje systém podpory výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov energie a kombinovanej výroby elektriny a tepla,“ píše sa v programovom vyhlásení, ktoré v stredu schválili na vláde.

Ako chce vláda dopady zelenej politiky na účty za energie zjemniť, zatiaľ nie je jasné. Tí, ktorí už majú nárok na dotácie plynúce z platieb za elektrinu, ich majú sľúbené na 15 rokov dopredu. Prvé nároky sa schvaľovali pred vyše piatimi rokmi.

Možností, ako uľaviť pri energiách domácnostiam je tiež viacero. Vláda spomína koncept takzvanej energetickej chudoby, čiže snahu pomôcť ľuďom, ktorí nemajú na základné energie. Ako energeticky chudobný sa spravidla vníma ten, kto má problém udržať v obývacej miestnosti 21 stupňov celzia.

Jednotlivé krajiny únie to riešia rôzne, napríklad aj príspevkami. Ani na Slovensku téma nie je nová, už sa o nej debatuje a pracuje aj niekoľko rokov.  Aj u nás by podľa posledných informácií malo prísť riešenie v podobe špeciálnych dávok.

Chcú pomôcť oceliarom

Doteraz sa problémy s faktúrami za energie riešili za vlády Roberta Fica hlavne cez Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý má na starosti maximálne ceny energií. V prípade firiem zvykla vláda zasiahnuť ad hoc.

Napríklad keď hlinikáreň Slovalco, najväčší tunajší spotrebiteľ elektriny, hrozil, že bude prepúšťať pre drahú elektrinu, vyslúžil si výnimku, ktorá firme na elektrine ročne ušetrí asi 5 miliónov eur.

Vláda sľubuje, že ad hoc riešenia sú už minulosťou. „Nová priemyselná politika nebude zameraná na poskytovanie subvencií energeticky náročným odvetviam, ale na podporu zavádzania inovácií, ktoré znižujú energetickú, materiálovú a emisnú náročnosť.“ konštatuje sa vo vládnom programe.

Aj nová vláda sa plánuje pozrieť na niektoré odvetvia špeciálne. Píše sa o oceliarskom biznise, čiže apriori o košickom U.S. Steele.

„V rámci riešenia problémov akumulovaných v oceliarskom priemysle bude vláda prihliadať najmä k prijatiu Akčného plánu pre oceliarsky priemysel prijatého európskou komisiou.“

Do úvahy pripadajú opäť rôzne alternatívy, ale oceliarov tiež trápia vysoké ceny energií. U nás sa kedysi hovorilo aj o povinnej výmene výťahov v rámci akčného plánu na pomoc oceliarom.

V košickom U.S. Steele medzitým v posledných mesiacoch ubúda zamestnancov.

Atómky majú zelenú, J&T zatiaľ tiež

Strategické podniky by sa už v budúcnosti nemali privatizovať, aj to sa píše vo vládnom programe. Naopak, nič sa tam nepíše o predaji Slovenských elektrárňach, ktoré má postupne ovládnuť holding EPH.

Taká je nateraz dohoda medzi holdingom Daniela Křetínského, partnera J&T Patrika Tkáča a ďalších štruktúr okolo J&T s talianskou spoločnosťou Enel, ktorá im postupne svoj 66-percentný podiel v elektrárňach predáva.

O slovo sa ešte môže prihlásiť štát ako 34-percentný majiteľ obrej firmy, pod ktorú spadajú aj atómové bloky v Mochovciach či Jaslovských Bohuniciach. Vyjednal si pri príležitosti zmeny majiteľa predkupné právo.

Šéf SNS Andrej Danko sa netajil tým, že si nevie elektrárne v rukách finančníkov predstaviť.

Koncom minulého roka odkázal J&T: „Vlastní Tatry, vlastní mýto, pchá sa všade. Mojou úlohou je povedať im ,stačilo, chlapci´.“

Nič z toho sa do programového vyhlásenia vlády nedostalo.

Zato sa v ňom spomína vytvorenie podmienok pre dostavbu dvoch rozostavaných mochoveckých atómových blokov, ktoré spadajú pod Slovenské elektrárne a živá je vďaka programovému vyhláseniu aj ďalšia plánovaná nová atómka: v Jaslovských Bohuniciach. Keby sa tá postavila, Slovensko môže elektrinu vo veľkom predávať.

Energetickú bezpečnosť majú okrem atómových reaktorov posilňovať aj pokračujúce práce na príprave plynovodného prepojenia s názvom sever – juh. Ide o projekt, v rámci ktorého by plyn mohol prúdiť aj zo severu na juh či opačne. Mohol by sa skvapalnený voziť v tankeroch do splyňovacích terminálov v poľskom prístave Svinoustie alebo v chorvátskom Omišajli.

Novej vláde tiež záleží na plynovode Eastring. Má nás napojiť napríklad na plyn z Azerbajdžanu, a tlačí ho vpred spomínaný EPH ako majoritný majiteľ firmy Eustream, ktorá ovláda tranzit plynu z východu cez naše územie do Európy. Takéto parametre by Eastring mal mať:

Takto predbežne vyzerá nový plynovod, ktorý by sa dotkol aj nášho územia. Zdroj: rokovanie.sk, marec 2015
Takto predbežne vyzerá nový plynovod, ktorý by sa dotkol aj nášho územia. Zdroj: rokovanie.sk, marec 2015

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Voľby 2016

Ekonomika

Teraz najčítanejšie