Denník N

Tretia Ficova vláda dáva podnikateľom málo konkrétnych sľubov

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Smer, SNS, Most a Sieť v Programovom vyhlásení ukázali, čo si predstavujú pod zlepšovaním podnikateľského prostredia.

Programové vyhlásenie novej vlády ukazuje, že Most, Sieť ale aj SNS výrazne ustúpili zo svojich predvolebných sľubov podnikateľom. Smer podnikateľom, najmä tým malým, nesľuboval v podstate nič.

Zásadné zníženie daní sa nechystá

Tretia Ficova vláda podnikateľom sľubuje zníženie dane z príjmov na 21 percent. Ficova druhá vláda zrušila rovnú daň na úrovni 19 percent od roku 2013. Firmám zvýšila zdaňovanie ziskov na 23 percent, o rok neskôr znížila túto sadzbu dane na 22 percent a pripustila aj jej ďalší pokles.

Ale kde je rovná daň, ktorú sľubovali voličom Most a SNS? Sieť zase hovorila, že živnostník nemá čo mať vyššiu sadzbu dane ako veľká firma. Ale bude ju mať naďalej (25 % z vyšších príjmov).

„Predchádzajúca vláda dávala dôraz na znižovanie nákladov práce, to znamená napríklad na zníženie zdravotných odvodov. Táto koalícia sa dohodla na inom spôsobe znižovania príjmov štátu, na znižovaní dane z príjmov právnických osôb,“ povedal minister financií Peter Kažimír.

Vláda tiež zruší daňové licencie, ktoré zaviedol Smer. Má sa tak stať od roku 2018. Daňové licencie platia eseročky aj akciovky, a to aj vtedy, keď sú v strate. Preto sa licenciám hovorí aj „daň zo straty“, čo opozícia často využila na ich kritiku. SaS už avizovala, že príde s návrhom, aby sa daňové licencie zrušili rýchlejšie.

Štvorkoalícia nesľubuje toho veľa ani živnostníkom. Má sa akurát zvýšiť limit na paušálne výdavky. Dnes ich môžu využiť vo výške 40 percent z dosiahnutých príjmov, no najviac v sume 5040 eur ročne. Ako sa tento limit dvihne, nie je zatiaľ jasné. V Programovom vyhlásení nie je ani zmienka o licencii pre živnostníkov, čo sľubovala Sieť. Chcela tiež znížiť odvodové zaťaženie o 500 eur na každého živnostníka, a to do objemu 25 000 eur úspory ročne. Most chcel zase znižovať sociálne odvody.

Banky, telekomunikačné spoločnosti, farmafirmy aj ďalšie budú naďalej platiť vyššie dane. Vláda pripúšťa, že odvetví, ktoré platia osobitný odvod, môže byť pokojne viac (napríklad poisťovne). Zvyšovanie ich daní žiadala najmä SNS.

Vláda nehovorí, ktorej administratívy má byť menej

Vláda chce prehodnotiť daňovú a účtovnú legislatívu. Ako, nekonkretizuje. Keby jej mali poradiť podnikatelia, zrejme by povedali, nech sa pozrie na odpisy. Posledné zmeny v odpisoch sa u podnikateľov stretli s veľkou nevôľou – obmedzili sa zrýchlené odpisy, je viac odpisových skupín a napríklad budovy sa odpisujú 40 a nie 20 rokov. Odpisy znižujú daňový základ.

Málo konkrétna je aj v tom, akú administratívu pri podnikaní plánuje zrušiť. Hovorí akurát to, že zruší povinnú zdravotnú službu.

Chystá sa tiež znížiť regulačnú záťaž, o akú ide, má určiť audit.

V Programovom vyhlásení sa nespomína rušenie stravných lístkov, alebo možnosť alternatívy k ním v podobe hotovosti.

Vláda chce tiež pripraviť nový zákon o malých a stredných podnikoch. Má vytvoriť lepšie podnikateľské prostredie (opatrenia nemenuje) a zlepšiť ich prístup k financovaniu (cez nové návratné formy financovania využitím Slovenského záručného a rozvojového fondu a Slovenského investičného holdingu). Vláda bude podporovať rozvoj centier podnikateľských služieb

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Voľby 2016

Ekonomika

Teraz najčítanejšie