Denník N

Mikloš bude v dozornej rade maďarského koncernu Mol

Ivan Mikloš bude pôsobiť v energetike. Foto N - Tomáš Benedikovič.
Ivan Mikloš bude pôsobiť v energetike. Foto N – Tomáš Benedikovič.

Ivan Mikloš zostáva poradcom ukrajinskej vlády a začne pracovať aj pre maďarskú energetickú skupinu, ktorá vlastní Slovnaft.

Ekonóm a exminister financií Ivan Mikloš bude pôsobiť v dozornej rade maďarského ropného gigantu MOL. „Áno, môžem to potvrdiť. Navrhla ma OTP, ale bolo to schválené a odporúčané aj predstavenstvom,“ povedal Denníku N.

Dlho to vyzeralo tak, že Mikloš bude presadzovať reformy na Ukrajine z postu ministra financií a dokonca aj ukrajinského vicepremiéra. Ponuku koncom marca Mikloš osobne preberal s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom aj s jeho kandidátom na premiéra, predsedom parlamentu Volodymyrom Hrojsmanom.

Problémy však vznikli nad Miklošovým slovenským občianstvom, ktorého sa nechcel pre post na Ukrajine vzdať.

„Dôvodom môjho rozhodnutia je, že v prípade prijatia tejto ponuky by som stratil slovenské občianstvo. Táto záležitosť je pre mňa rovnako citlivá ako pre ukrajinskú stranu skutočnosť, že by člen ich vlády nemal ukrajinské občianstvo,“ vysvetľoval na svojom Facebooku.

Mikloš teda ukrajinským ministrom nebude, no zostáva poradcom ukrajinskej vlády. „Nie je to full-time práca, takže sa to bude dať skombinovať,“ dodal Mikloš.

Nebude to prvýkrát, že sa človek s politickými skúsenosťami a konexiami dostane dovnútra energofirmy. V takýchto firmách sú pritom politické kontakty dôležité.

Napríklad bývalý český premiér Mirek Topolánek pôsobí ako riaditeľ pre rozvoj a zahraničné vzťahy v slovenskej spoločnosti Nafta. Tá sa zaoberá sa činnosťami v oblasti zásob plynu a patrí pod holding EPH Daniela Křetínského a partnera J&T Patrika Tkáča.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie