Denník N

Brecely a Žitňanská chcú chrániť stavbárov pred prípadmi, ako bol Váhostav

Na stavbách ktoré financuje štát, by nemali ostať nevyplatení ľudia a firmy, plánuje vláda v svojom programe. Foto - TASR
Na stavbách ktoré financuje štát, by nemali ostať nevyplatení ľudia a firmy, plánuje vláda v svojom programe. Foto – TASR

Nový stavebný zákon vyrieši čierne stavby, zabezpečí zjednodušenie stavebného konania, sľubuje ministerstvo, ktoré vedie nominant strany Sieť.

Stavbári sa už nebudú musieť báť ísť do práce s rizikom, že nedostanú zaplatené. Odkazuje im to minister dopravy Roman Brecely (Sieť) v programovom vyhlásení vlády.

„Vláda iniciuje legislatívnu úpravu zabezpečujúcu účinnejšiu ochranu práv subdodávateľov na všetkých stupňoch dodávateľského reťazca v stavebníctve s dôrazom na stavby financované z verejných zdrojov,“ píše sa vo vládnom programe.

V časti venovanej doprave a výstavbe, ktoré patria pod Brecelyho, sa naráža práve na to, že ak firma stavia pre štát a peniaze od neho dostane, nemalo by sa stávať, že ich už nevyplatí subdodávateľom. Tak sa to stalo, keď Váhostav Juraja Širokého dostal za štátne zákazky zaplatené, no firmám, ktoré preň robili, ostal dlžný a skončil v reštrukturalizácii.

Pomôže aj Žitňanská

Ako chce Brecely svoj zámer naplniť, zatiaľ nehovorí. Jeho hovorkyňa Karolína Ducká píše, že na riešení chce spolupracovať s ministerstvom spravodlivosti, ktoré vedie Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Aj ona zatiaľ definuje svoje plány skôr neurčito. Vo vládnom programe píše napríklad o tom, že sa v zákonoch vylepšia konkurzné a reštrukturalizačné pravidlá tak, aby na ne nedoplácali poctiví podnikatelia.

Chce tiež zmeniť  exekúcie a konania na súdoch, aby sa veritelia rýchlejšie dostali k svojim peniazom.

A keď sa už niečo bude stavať, pôjde to po novom. Vláda sľubuje, že sa ľudia dočkajú nového stavebného zákona. Ten dnešný tu máme už od roku 1976.

Oprášia aj Počiatkov zákon

Naposledy sa o nový stavebný zákon pokúšal bývalý minister dopravy Ján Počiatek (Smer). Nakoniec však už pripravený zákon stiahol z parlamentu, začali ho totiž kritizovať opoziční poslanci.

Inšpiruje sa Brecely aj hotovým zákonom od Počiatka? „Návrh stavebného zákona z predchádzajúceho vládneho obdobia bude do istej miery použitý. Ale máme záujem v spolupráci s odborníkmi ho v určitých oblastiach ešte vylepšiť,“ píše Ducká.

Dodala, že v Sieti sa budú snažiť hlavne zjednodušiť procesy povoľovacích konaní. Chcú tiež bojovať proti čiernym stavbám, ktoré už riešil v zákone aj Počiatek.

Zjednodušia stavebné konanie?

„Problematiku čiernych stavieb je potrebné vnímať najmä ako následok komplikovaného a zdĺhavého stavebného konania, a preto vláda zabezpečí zjednodušenie stavebného konania, osobitne pre stavby typu rodinné domy a malé bytové domy,“ naznačujú sa kontúry novej legislatívy vo vládnom programe. Podrobnosti verejnosť uvidí neskôr.

Počiatek navrhoval, aby sa čierne stavby, ktoré budú postavené po začatí platnosti zákona, museli dať zbúrať. Pre tie čierne stavby, ktoré už stoja, zákon vymedzoval dodatočné obdobia, počas ktorých by sa dali legalizovať.

Špeciálne dlhšie dodatočné lehoty by mali v takýchto situáciách menšie obce s väčším osídlením marginalizovaných skupín.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kauza Váhostav

Voľby 2016

Ekonomika

Teraz najčítanejšie