Denník N

Nezamestnanosť padla pod 10 %, pomohla aj zmena pravidiel

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Keby sa nezmenila metodika, nezamestnanosť v marci by dosiahla 10,6 percenta. Platí však, že klesá a, naopak, rastie počet voľných pracovných miest.

Minister práce Ján Richter (Smer) sa dnes pochválil, že nezamestnanosť na Slovensku už klesla pod 10 percent. Richter by tak mohol povedať, že už týždeň po zverejnení programového vyhlásenia vlády splnil jeden z jeho bodov.

Údaj o evidovanej nezamestnanosti zverejnilo ústredie práce, teda organizácia, ktorá patrí pod ministerstvo práce.

Keby však ústredie práce nezmenilo v lete roku 2013 spôsob, ako nezamestnanosť ráta, v marci by nebola vo výške 9,8 percenta, ale 10,6 percenta (podľa starej metodiky, zdroj – UniCredit Bank, pozn. red.).

Ako sa zmenili pravidlá

Ústredie práce zverejňuje dve nezamestnanosti. V celkovej, resp. registrovanej nezamestnanosti sú započítaní aj takí ľudia na úradoch práce, ktorí sú na péenke, aktivačných prácach, rekvalifikačných kurzoch či na absolventskej praxi. Títo v evidovanej nezamestnanosti nie sú, preto je nižšia.

Celková nezamestnanosť bola v marci 11,6 percenta a tiež klesá. Evidovaná nezamestnanosť dosiahla 9,8 percenta, resp. 10,6 percenta podľa starej metodiky.

Tým, že v lete 2013 ústredie práce zmenilo spôsob, ako ráta častejšie medializovanú evidovanú (disponibilnú) nezamestnanosť, ľudí na aktivačných prácach prestalo počítať medzi nezamestnaných. V praxi to vtedy znamenalo, že približne 10-tisíc osôb už nepatrilo medzi disponibilných nezamestnaných. A ľudí bez práce tak zrazu bolo naoko menej.

Situácia sa otáča, chýbajú ľudia

Ak by sa aj pravidlá nezmenili a marcová nezamestnanosť by bola 10,6 percenta, podľa ekonómov by to bolo dobré číslo, lebo nezamestnanosť klesá. Za rok podľa novej metodiky klesla o 2,17 percenta (o viac ako 57-tisíc nezamestnaných) a podľa starých pravidiel o 1,96 percenta.

To znamená, že aj keď počet ľudí na aktivačných prácach narástol za rok o viac ako 5 000, v skutočnosti sa tvorili aj nové pracovné miesta.

„Problém trhu práce už nie je v tom, že by ekonomika nedokázala tvoriť nové pracovné miesta, ale v štruktúre uchádzačov o prácu,“ hovorí analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. V prospech takéhoto vysvetlenia hovorí štatistika voľných miest – ich počet sa v marci zvýšil už na 35,5 tisíca, čo predstavuje medziročný nárast o 20-tisíc.„Vysoká miera voľných pracovných miest naznačuje ďalšie pokračovanie poklesu nezamestnanosti aj v nasledujúcich mesiacoch,“ uviedli vo svojom komentári ekonómovia Inštitútu finančnej politiky.

Koršňák pripomína, že situácia začína byť podobná ako v roku 2008, keď v niektorých regiónoch na Slovensku mali problém obsadiť niektoré voľné miesta.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie