Denník N

Kampaň na Slovákov v cudzine: vráťte sa a pracujte pre AeroMobil či vládny think-tank

Pôvodný AeroMobil 3.0. Foto - AeroMobil
Pôvodný AeroMobil 3.0. Foto – AeroMobil

Mimovládna organizácia rozbieha nábor slovenských absolventov zahraničných univerzít. Ponúka im viac než tridsať pracovných pozícii na Slovensku.

Mladý Košičan Marek Mihok považuje rozhodnutie odísť na zahraničnú školu za jedno zo svojich najlepších. Štyri roky študoval na pobočke New York University v Spojených arabských emirátoch. Podľa jeho slov išlo o skúsenosť na nezaplatenie.

„Na tej škole študujú ľudia z celého sveta. Pracovali sme v malých skupinkách, učili nás ľudia z najlepších univerzít i z biznisu. Jeden z našich seminárov napríklad viedol bývalý vedúci ekonóm Svetovej banky,“ hovorí Marek.

Za jedno zo svojich dobrých rozhodnutí však dnes považuje i návrat na Slovensko. Dvadsaťštyriročný absolvent ekonómie sa pred rokom zamestnal v slovenskej centrále poradenskej firmy KPMG.

V práci okrem iného pomáha slovenským start-upom a snaží sa ich prepájať s potenciálnymi investormi. „Po absolvovaní školy som mal ponuky napríklad z Berlína a ďalších miest, prišli mi však príliš všedné. Pohybovať sa medzi nádejnými slovenskými podnikateľmi ma napĺňa viac,“ hovorí.

Košičan Marek Mihok na výlete so spolužiakmi v parku Ras Al-Khaimah v Spojených arabských emirátoch. Foto - archív M. Mihoka
Košičan Marek Mihok na výlete so spolužiakmi v parku Ras Al-Khaimah v Spojených arabských emirátoch. Foto – archív M. Mihoka

Markov príbeh dnes rada dáva do popredia slovenská mimovládna organizácia Leaf – práve ona mu po skončení školy pomohla sprostredkovať súčasnú prácu.

Podobných absolventov hľadá aj v týchto dňoch. Na svojich stránkach zverejnila viac než tridsať pracovných ponúk určených mladým Slovákom, ktorí vyštudovali niektorú zo zahraničných univerzít.

„Hľadáme absolventov z celého radu odborov: od finančníctva cez IT a politológiu až po technické smery,“ hovorí Michal Kovács, ktorý má projekt na starosti.

Diplom z top 500 výhodou

V ponuke je napríklad pozícia konštruktéra pre firmu AeroMobil, ktorá vyvíja lietajúce auto, miesto analytika Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií či práca vo firme C2i vyrábajúcej komponenty do lietadiel a pretekárskych áut.

„Dali sme dohromady viacero, z nášho pohľadu, zaujímavých zamestnávateľov. Ich ponuky sú porovnateľné s tým, čo by sa absolventom mohlo črtať v zahraničí,“ hovorí Kovács.

Záujemcovia sa môžu prihlasovať do prvého mája. Výber má prebiehať v nasledujúcich mesiacoch.

Nároky sú však relatívne vysoké. Nábor sa zameriava predovšetkým na Slovákov, ktorí vyštudovali niektorú z univerzít zaradených do Šanghajského rebríčka 500 najlepších škôl sveta. „Diplom z takejto školy nie je podmienkou, ale určite bude výhodou,“ dodáva Kovács.

Školu by podľa predstáv Leafu mali mať záujemcovia skončenú v roku 2015, prípadne môže ísť o študentov, ktorí budú končiť v najbližšej dobe.

„Ďalšou podmienkou je, aby záujemca mal stále trvalý pobyt na Slovensku, alebo aby mal oň požiadané,“ spresňuje Kovács.

Dôležitejšie koliesko v súkolí

Projekt môže byť v ideálnom prípade výhodný pre obe strany: firma získa absolventa zahraničnej univerzity (takí sú na slovenskom trhu práce skôr výnimkou), mladý Slovák zase motiváciu vrátiť sa domov.

„Snažíme sa týmito ponukami vyvrátiť mýtus, že na Slovensku človek nenájde zaujímavú prácu, pri ktorej by sa mohol realizovať,“ hovorí Kovács.

„Navrátilci“, s ktorými Denník N hovoril, to potvrdzujú. Patrí medzi nich i Katarína Šuchová – absolventka manažmentu na univerzite v belgickom Leuvene, momentálne zamestnaná na oddelení stratégie u operátora O2.

„Na Slovensku bežne stretávam mladých ľudí, ktorí majú rozhľad, majú ‚drajv‘ a pracujú na sebe. Na to, aby sa človek pohyboval medzi takýmito ľuďmi, nemusí len utekať do zahraničia,“ hovorí.

Podobne to vidí aj v úvode citovaný Marek Mihok. „Zo svojej pozície spolupracujem priamo s najvyššie postaveným manažérom KPMG na Slovensku. V zahraničí by som možno vedel zarobiť viac, ale tam by som bol len malým kolieskom vo veľkej firme,“ hovorí.

Odchod navrátilcov

Na druhej strane, nie všetky príbehy sa končia happyendom. Leaf za posledné tri roky pomohol sprostredkovať záujemcom päťdesiat stáží a dvadsať stálych pracovných pozícií – štyria z tých, ktorí ich obsadili, však po čase znovu odišli do zahraničia.

„Jednej z našich kandidátok sa napríklad práca na Slovensku nezdala dostatočne motivujúca. Nepáčil sa jej spôsob zaškoľovania, nepúšťali ju k zložitejším úlohám, a tak si po čase našla prácu v cudzine,“ hovorí Kovács.

Aj Slováci, s ktorými Denník N hovoril, nezriedka narážajú na veci, s ktorými sa ťažko vyrovnávajú. Mihoka napríklad zaskočila averzia viacerých Slovákov k iným kultúram a menšinám.

Ako príklad spomína januárový incident z bratislavského Music baru Priatelia, kam ochrankári odmietli vpustiť Guatemalčana tmavšej pleti. „Naivne som dúfal, že tieto veci sú už u nás prežitkom,“ hovorí.

Video: Leaf pomohol k návratu na Slovensko aj Richardovi Fetykovi, ktorý dlhé roky pracoval na Wall Street

Katarína Šuchová je zase podľa svojich slov otrávená z celkovej atmosféry, ktorej príliš nepomohli ani výsledky posledných volieb.

„Na psychickej pohode mi príliš nepridáva, keď si čítam o rôznych kauzách. Všetci vedia, kto za tým je, nič sa s tým nerobí a zrejme ani robiť nebude,“ poznamenáva.

Za dôvod odchádzať znovu zo Slovenska to však nepovažuje – aspoň pokiaľ sa situácia nebude zhoršovať. „Možno niekedy v budúcnosti si budem hľadať prácu v cudzine, ale to skôr preto, že by ma ešte lákalo skúsiť niečo nové. Momentálne však nevidím nič, čo by ma odtiaľto vyháňalo,“ dodáva Katarína.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie