Denník N

Pokuty v zle fungujúcom systéme na e-známky navrhne Brecely znížiť

Nový minister dopravy Roman Brecely ukazuje prvé nápady, ako napraviť zle nastavený systém elektronických známok. Foto - Tasr
Nový minister dopravy Roman Brecely ukazuje prvé nápady, ako napraviť zle nastavený systém elektronických známok. Foto – Tasr

Namiesto 300 eur majú čierni pasažieri zaplatiť 150 eur. Problém môže byť aj s tými zo zahraničia.

Pokuty za jazdu po diaľniciach bez platnej elektronickej diaľničnej známky by sa mali znížiť na 150 eur zo súčasných 300 eur. Navrhuje to minister dopravy Roman Brecely.

V takomto duchu pripravuje zmenu zákona, ktorú by mali poslanci Národnej rady schvaľovať v zrýchlenom režime. Aktuálne hľadá rezort pre tieto novinky podporu aj u koaličných partnerov.

Bude iba 150 eur a nie za každý deň

„Pokuta vo výške 300 eur je vysoká,“ odôvodnila hovorkyňa ministerstva Karolína Ducká pre TASR. Zároveň nie je ministerstvo spokojné s tým, že sa pokuta v súčasnosti platí za každý deň jazdy bez platnej elektronickej diaľničnej známky. Po zmenách by sa tak nemalo stať, že by vodič dostával ďalšie pokuty skôr, ako zaplatí tú prvú.

„V prípade, že sankciu uhradí do 15 dní, zníži sa na 100 eur,“ doplnila hovorkyňa. Ku generálnemu pardonu na pokuty ministerstvo neplánuje pristúpiť, považuje ho za nespravodlivý voči poctivo platiacim vodičom.

Tieto kroky prichádzajú po tom, ako sa od začiatku februára nerozbehol nový systém elektronických diaľničných nálepiek tak, ako mal. Za 14 miliónov eur ho dodala a má ho asi 8 rokov prevádzkovať spoločnosť SkyToll.

Ukázalo sa však, že pokuty sú nastavené veľmi vysoko a mohli by chodiť za každý jeden deň, kedy vozidlo nový systém zachytí na diaľnici bez známky. Rodiny by si tak mohli nájsť s odstupom času deň čo deň v schránke novú 300-eurovú pokutu.

Aj to bol jeden z dôvodov, prečo doposiaľ systém žiadnu pokutu neposlal.

Ďalší extra problém sa objavil, keď sa ukázalo, že ak sa šofér pomýli pri kúpe známky, oprava je takmer nemožná alebo že ak si omylom kúpi dve nálepky, tiež mu peniaze len tak nevrátia. Za chyby v systéme zatiaľ nikoho  nepotrestali.

Budú platiť zahraniční šoféri?

Ministerstvo dopravy chce tiež využiť predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ na predloženie návrhu, na základe ktorého by sa mohli na slovenských cestách pokutovať za jazdu bez diaľničnej známky aj zahraničné vozidlá.

Hovorí sa totiž o tom, že až polovica z denne zaznamenaných čiernych jazdcov na slovenských diaľniciach sú práve zahraniční šoféri.

Domáci šoféri by ale mohli pociťovať ako nespravodlivosť, ak oni pokutu dostanú a zahraniční šoféri nie.

Takto napríklad už niekoľko mesiacov pokutujú Maďari našincov v prípadoch, ak vojdú na maďarskú spoplatnenú diaľnicu a nekúpia si elektronickú nálepku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Diaľničné známky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie