Denník N

Koľko sme do rozpočtu Únie zaplatili a koľko sme dostali

Hnúšťa – nové námestie z eurofondov. Foto – Daniel Vražda
Hnúšťa – nové námestie z eurofondov. Foto – Daniel Vražda

Od roku 2004 dostalo Slovensko z Únie o 11 miliárd viac, ako do jej fondov zaplatilo.

Keď sa porovná, koľko peňazí dostávame z Európskej únie a koľko tam platíme, sme vo výraznom pluse. Vyzerá to zhruba takto: v roku 2004 bol rozdiel 163 miliónov v prospech Slovenska, o rok nato sa zdvojnásobil a odvtedy viac-menej rástol aj ďalej. V minulom roku prudko vyskočil a dosiahol 3,5 miliardy. To sa končili staré eurofondy a ich čerpanie sa prudko zrýchlilo.

Ukazujú to dáta o eurofondoch, ktoré zosumarizovala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

 

 

Nevyčerpali sme všetko, čo sme mali

Od roku 2004, keď sme vstúpili do Európskej únie, až do konca minulého roka poslal Brusel na Slovensko cez eurofondy výrazne viac ako 19 miliárd eur.

Debatu o tom, aký majú eurofondy pre nás prínos, pritvrdil líder opozičnej SaS Richard Sulík. Nie sú podľa neho dobrý nápad, lebo sa s nimi spája korupcia.

Pri eurofondoch sa prijalo pravidlo, že nemajú nahrádzať bežnú činnosť vlády. A tak sa za ne postavili námestia, čističky, opravili školy, pár desiatok kilometrov diaľnic. Na investície šli v druhom programovom období tri štvrtiny eurofondov. Nevyhli sa im ani kauzy: od školských projektov po rôzne IT tendre.

Každopádne, vlani sme čerpali najviac eurofondov, bolo to 4,3 miliardy eur. Predošlých pár rokov sme zvykli vyčerpať približne dve miliardy eur. Vysvetlenie minulého roka je jednoduché, končilo sa druhé programové obdobie a tlak na ich dočerpanie rástol. A narýchlo sa vymyslelo aj pár projektov, len aby sa eurofondy minuli.

Pre porovnanie – v roku 2014 sme vyčerpali 2,02 miliardy, ešte menej ako rok predtým. Z pohľadu eurofondov to však nebol pre nás jednoduchý rok, Brusel nám pozastavil ich čerpanie v deviatich operačných programoch. Európska komisia vtedy spochybnila aj slovenský orgán auditu eurofondov, ktorým bolo ministerstvo financií. Vymenilo sa tam potom vedenie.

V druhom programovom období sa nepodarilo Slovensku minúť celé eurofondy. Tu je výsledok: v druhom programovom období sa podarilo vyčerpať 10,9 miliardy (93 %), prepadlo nám 600 miliónov eur.

Jesenný vládny odhad nevyčerpania bol okolo miliardy eur, prudký rast čerpania v posledných týždňoch však straty znížil.

 

 

Čo našu pozíciu zhoršilo

Pre chyby pri čerpaní eurofondov nám Brusel neuznal všetky výdavky za oprávnené. Výsledkom boli korekcie. Ich celková suma dosiahla 638 miliónov eur. To zhoršuje našu čistú pozíciu voči Únii.

Slovensko je tiež prispievateľom do európskeho rozpočtu. Platby sa odvíjajú najmä od veľkosti slovenskej ekonomiky. Príspevok do rozpočtu Únie väčšinou stúpal, posledné dva roky však klesal.

Slovensko zaplatilo od roku 2004 doteraz na príspevkoch do rozpočtu Únie a spolufinancovanie približne 7,4 miliardy. Naša čistá finančná pozícia je tak podľa údajov rozpočtovej rady 11,8 miliardy. Od Únie sme teda dostali o toľko viac v porovnaní s tým, čo sme jej zaplatili.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie