Denník N

Nový šéf VšZP: Nebojím sa tlakov, chcem odpovedať na kauzy v zdravotníctve

Miroslav Kočan. Foto – TASR
Miroslav Kočan. Foto – TASR

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker si za šéfa najväčšej poisťovne vybral Miroslava Kočana, ktorý nemá so zdravotníctvom skúsenosti. S ministrom sa však poznajú dlho, spoznali sa v IT sektore.

Miroslav Kočan, ktorý má byť novým šéfom Všeobecnej zdravotnej poisťovne, bol v minulosti členom predstavenstva slovenskej Allianz – SP, teraz pôsobí v nemeckom Allianzi. Doteraz pôsobil len v súkromnej sfére. Prvýkrát odpovedal na otázky médií. 

Nebude vám smutno za súkromným sektorom? 

Je to pre mňa nová výzva, očakávam, že pôsobenie vo verejnom sektore bude trošku odlišné ako moje doterajšie skúsenosti, ale veľmi sa na to teším.

Platovo si pohoršíte, neprekáža vám to?

Myslím, že hovoríme o jednej z najlepšie platených funkciív rámci štátnej správy, takže dúfam, že nebudem na mizine. Za pôsobenie v súkromnej sfére som relatívne zabezpečený, takže dokážem prežiť.

Miroslav Kočan

  • s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom sa spoznal v IT sfére
  • posledných 15 rokov pôsobí v spoločnosti Allianz
  • prešiel interným auditom, odborom stratégie, riadením prevádzky. Mal skúsenosti s poistnou matematikou
  • posledných päť rokov na Slovensku bol členom predstavenstva zodpovedným za likvidáciu, za tvorbu produktov a za prevádzku poisťovne
  • tri roky pôsobil v Allianzi v Mníchove na regionálnej pozícii, kde riadil prevádzku vo Východnej Európe

Predchádzajúceho šéfa VšZP Marcela Foraia kritizovali, že bral plat ako šéf VšZP aj ako člen predstavenstva. Plánujete s tým niečo robiť?

Túto oblasť sme zatiaľ do hĺbky neprediskutovali. Je to vec diskusie s akcionárom, ako sa nastaví pracovný pomer.

Je vhodné, aby bol šéf VšZP jeden z najlepšie zarábajúcich štátnych úradníkov?

V štátnej sfére pôsobí viacero inštitúcií, ktoré narábajú s obrovskými verejnými prostriedkami, a naozaj treba nájsť priestor na to, ako pritiahnuť ľudí. Tak, ako mňa pán minister presvedčil osobne. Odmeňovanie je jedna zo zložiek, ako pritiahnuť odborníkov.

V čom vidíte najväčšiu slabinu Všeobecnej zdravotnej poisťovne? 

V poslednom čase bolo veľa medializovaných káuz, ktoré znižujú kredibilitu Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Mojím cieľom je nastaviť pravidlá a systémy tak, aby sa zvýšila transparentnosť, objektivita toho, čo Všeobecná robí. Mojím osobným cieľom je zlepšiť povedomie a vnímanie verejnosti.

Čo vás presvedčilo, aby ste prijali ponuku viesť Všeobecnú zdravotnú poisťovňu? 

V súkromnej sfére pôsobím už 22 rokov, žijem na Slovensku, vychovávam tu tri deti a je to pre mňa veľká výzva a príležitosť vrátiť niečo spoločnosti zo svojich skúseností a aplikovať ich na to, aby sme budovali lepšie Slovensko.

Kým nastúpite, vedie poisťovňu Miroslav Vaďura, v minulosti kritizovaný napríklad za sporný predaj heliportu. Necháte si ho v poisťovni?

Toto ešte neviem povedať. Chcem prísť do poisťovne, zatiaľ som len kandidát. Chcem sa zoznámiť so všetkými zamestnancami, ktorí tam pracujú, a potom by som povedal.

Prišli ste v minulosti do kontaktu s terajším šéfom Miroslavom Vaďurom alebo bývalým šéfom Marcelom Foraiom?

Nie, nepoznám nikoho z minulých vedení poisťovne. Raz som stretol pána Vaďuru, bolo to v posledných dňoch, kde sme začali hovoriť o aktuálnej situácii vo VšZP. Ale podľa môjho svedomia nemám žiadne väzby na ministerstvo zdravotníctva.

Pôsobí niekto z vašej blízkej či vzdialenej rodiny v zdravotníctve?  

Pokiaľ som si vedomý, nemám nikoho, kto by pôsobil v zdravotníctve, nieto ešte podnikal. Pôsobil som úplne mimo rezortu.

Aké budú vaše prvé kroky vo funkcii? 

Chcel by som sa zoznámiť s tímom, s ktorým budem pracovať. Zoznámiť sa s tým, ako spoločnosť funguje, urobiť si na to nejaký názor, určite bude verejnosť očakávať odpovede práve na medializované kauzy. A veľmi sa teším, že príde vlna predlžovania zmlúv na ďalší rok, tak tej roboty na začiatku bude, myslím si, dosť.

Pred čím máte najväčší rešpekt? 

Osobne mám rešpekt pred záujmom verejnosti. Táto funkcia je veľmi na očiach a ja na to nie som zvyknutý. Mám rešpekt aj pred tým, že je to veľmi senzitívna oblasť, hovoríme o ľudskom zdraví, ktoré každý vníma veľmi osobne. Hovoríme o tom, že štát má nejaké zdroje na zdravotníctvo, ktoré musíme v maximálnej miere alokovať na to, aby sme maximalizovali ich efekt. Takže vecí, pred ktorými mám rešpekt, je naozaj dosť.

Bude poisťovňa odzmluvňovať lôžka a oddelenia v nemocniciach? Hovorili ste o tom s ministrom? Dal vám toto za úlohu, keďže to je v programovom vyhlásení? 

Určite budem v tomto spolupracovať s ministerstvom zdravotníctva, ktoré definuje nejaké rámce toho, ako by mala vyzerať zdravotná starostlivosť. Určite nie je moja prvá úloha odzmluvňovať existujúce vzťahy, skôr určiť štandardy, ktoré služby a ktoré špecifikácie by mali byť ako geograficky dostupné a v akej kvalite.

Zverejníte čakacie listiny a poradovníky? 

Je to jeden z bodov, na ktoré sa chcem určite pozrieť. Musíme zohľadniť  zákony o ochrane osobných údajov a podobné veci, ale transparentnosť by som chcel vniesť aj do tejto oblasti. Budeme hľadať cestu, ako to vieme urobiť.

Už ste sa rozprávali s ostatnými členmi predstavenstva, ako budete spolupracovať? Poznáte sa osobne?

Už sme sa niekoľkokrát stretli, hovorili sme si o tom, kto má aké skúsenosti a ako ich čo najlepšie uplatniť vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Ale je to ešte trošku predčasné, lebo sme stále ešte len kandidáti. Dajte nám ešte chvíľu čas.

Ste z poisťovníctva, mali ste skúsenosti so životnými poistkami. Plánujete zaviesť nadštandardný balík pre poistencov štátnej poisťovne?

Opäť – v tomto musíme spolupracovať s ministerstvom zdravotníctva, lebo činnosti, ktoré poskytuje Všeobecná zdravotná poisťovňa, sú na 99,9 percenta definované zákonom. A ten budeme rešpektovať. V programovom vyhlásení vlády sa nachádza zmienka o tom, že by sme mali definovať oblasti zdravotníctva, ktoré sú nadštandardom, a hľadať cestu, ako definovať základnú zdravotnú starostlivosť a ako definovať nadštandard, a určite v tom budeme s ministrom spolupracovať.

Ste poistený vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni? 

Áno, som.

Kandidát na šéfa VšZP Miroslav Kočan (vľavo) a minister zdravotníctva Tomáš Drucker.
Kandidát na šéfa VšZP Miroslav Kočan (vľavo) a minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Keď bude mať Všeobecná zdravotná poisťovňa zisk, ako ho bude používať? 

Všeobecná zdravotná poisťovňa nie je na to, aby platila dividendy štátu. Zisk má tvoriť v takej miere, aby bola solventná, a celý nadbytok by podľa mňa mala použiť na zveľaďovanie systému zdravotnej starostlivosti.

Je dnes podľa vás dosť peňazí v systéme, alebo budete od ministra žiadať, aby išlo viac peňazí, napríklad z rozpočtu?

Keď sa pozrieme na okolité krajiny, tak je v zdravotníctve porovnateľne veľa peňazí na jedného človeka. Určite je aj priestor na diskutovanie s ministerstvom zdravotníctva a ministerstvom financií o navýšení prostriedkov v systéme. Prvý krok však je, aby sme sa pozreli na to, ako efektívne sa prostriedky teraz využívajú. Keď budeme mať istotu, že je to naozaj efektívne, potom je priestor na hľadanie ďalších zdrojov financovania.

Hospodári dnes podľa vás VšZP efektívne?

Zatiaľ mám názor iba zo zverejnených informácií a rád by som sa k tomu vrátil po tom, čo budem mať možnosť zoznámiť sa s konkrétnou situáciou.

Nebojíte sa tlaku niektorých skupín, či už zo strany Košíc, alebo Penty, že budú chcieť výhodnejšie zmluvné podmienky?

Nebojím sa. Myslím si, že je to úplne legitímna diskusia. Nebudem hodnotiť, kto je zriaďovateľom daného poskytovateľa. Budeme hodnotiť geografické, kvalitatívne ukazovatele jednotlivých poskytovateľov a podľa toho ich zazmluvňovať.

Aký je váš názor na jednu zdravotnú poisťovňu? 

Myslím si, že to nespadá úplne do mojej kompetencie. Som nominovaný na to, aby som zastupoval štát v štátnej zdravotnej poisťovni, a to aj budem robiť. Myslím si, že zatiaľ legislatívny rámec nedáva priestor pre diferenciáciu služieb poisťovní, je to podľa mňa otázka diskusie s ministerstvom zdravotníctva.

Často sa kritizuje, že šéf VšZP je nominovaný a nie je výberové konanie. Nebolo by lepšie, aby na takéto vysoké štátne funkcie bolo výberové konanie, kde sa môže prihlásiť ktokoľvek, a nebolo to len o výbere ministra?

Ako hovoril minister, vyberal z viacerých kandidátov. Myslím si, že takisto, ako je dôležité vybrať správneho odborníka na toto miesto, je dôležité vytvoriť aj správny pracovný tím. Istým spôsobom dôvera a životná skúsenosť je určite dôležitá.

Neobávate sa, že keďže nie ste zo zdravotníctva, tak pri rokovaniach s poskytovateľmi budete mať problém?

Verím, že vo VšZP pôsobí množstvo odborníkov. Teším sa na spoluprácu s nimi a určite všetky rozhodnutia budem robiť v spolupráci s nimi. Chcel by som prinášať manažérske skúsenosti a teším sa na ich odbornú zdatnosť.

Takže neberiete ako hendikep, že nie ste zo zdravotníctva?

Mám pred tým rešpekt, nie som odborník v oblasti zdravotníctva, ale v oblasti manažmentu.

VšZP má 40 miliónov eur starú stratu. Ako sa s ňou vyrovnáte?

Musím sa oboznámiť s finančnými výkazmi, pokiaľ viem, posledná výročná správa ešte nebola zverejnená.

Zachytili ste kauzy teta Ankamasér Kostka? Ako ste to vnímali?

Vnímal som to ako občan, ako informácie, ktoré boli zverejnené. Musím sa oboznámiť s výsledkami jednak konania úradu a jednak interného vyšetrovania vo VšZP a potom by som vám dal nejaké informácie.

Bude sa VšZP sťahovať?

Mám informácie len z médií, pokiaľ viem, sídlo spoločnosti je v novej budove. Musím sa pozrieť na to, v akom stave je postup sťahovania, a potom by som dal informácie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

VšZP

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie